Sa punem mana de la mana
In multe feluri, MySQL intruchipeaza idealurile culturii open source, in care creatorul unui program informatic il face disponibil public gratuit, iar cohorte de voluntari contribuie ca sa-i aduca imbunatatiri, in beneficiul la fel de gratuit al publicului.
Compania a aparut de nicaieri, construind o aplicatie de baze de date indragita de tinerele si vioaiele companii de internet. Logandu-se din locuintele lor raspandite in intreaga lume, angajatii acestei companii par mai degraba parte a unei comune virtuale decat a unui mamut corporatist, iar ei nu se sfiesc sa atace giganti software ca Microsoft.
Dar ca si in cazul multor companii open source, vanzarile MySQL nu au ajuns niciodata din urma numarul astronomic de descarcari pentru produsul sau, de circa 60.000 pe zi. In ianuarie 2008, fondatorii ei au decis sa o vanda pentru 1 miliard de dolari gigantului Sun Microsystems. Iar anul acesta, Sun a fost de acord sa se vanda catre Oracle, producator de software de baze de date pentru companii mai mari si utilizari mai complexe, pentru 7,4 miliarde de dolari.
Divergentele cu privire la valoarea MySQL - atat ca entitate propriu-zisa, cat si ca parte a unei companii mari - se afla in mijlocul unei aprige dezbateri publice intre Oracle si Uniunea Europeana cu privire la achizitia Sun. Iar aceasta disputa scoate la lumina un adevar mai larg despre companiile open source: importanta lor strategica si sociala exceda cu mult valoarea lor financiara ca afaceri.
Autoritatile europene de reglementare considera MySQL un fel de baza de date a poporului, o alternativa low-cost la scumpele produse patentate ale Oracle.
Acestia se tem ca Oracle ar putea opri dezvoltarea MySQL ca sa-si protejeze produsele traditionale, iar astfel consumatorii vor pierde o optiune importanta in piata de baze de date.
"In actualul context economic, toate companiile cauta solutii IT eficiente din punctul de vedere al costurilor, iar sistemele care se bazeaza pe soft open source devin tot mai mult alternative viabile la solutiile protejate prin patente intelectuale", a spus comisarul european pentru competitie Neelie Kroes intr-un comunicat de presa recent. Oracle, in schimb, insista ca investeste in continuare in dezvoltarea MySQL si in alte tehnologii ale Sun. Directorul executiv al Oracle, Lawrence J. Ellison, sustine ca MySQL deserveste o parte diferita a pietei de baze de date decat principalele produse al Oracle - o asertiune sprijinita de mai multi analisti. Unul dintre principalele stimulente pentru Oracle ca sa continue imbunatatirea MySQL este ca programul serveste drept rival de temut pentru programul SQL Server al celor de la Microsoft, care ataca produsele Oracle pe segmentul de jos al pietei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro