Saptamana de lucru de 4 ore

Postat la 04 decembrie 2007 3 afişări

Timothy Ferriss, autorul „Saptamanii de lucru de patru ore“, a devenit un fel de guru in Silicon Valley, in special prin predicarea apostaziei pe taramul gadget-urilor: scoateti-le din priza! Tarati-va afara de sub maldarul de date! Stati drepti in fata torentului de informatie!

Ca unul dintre cei mai respectati antreprenori din Silicon Valley, Marc Andreessen este oarecum un cunoscator a ceea ce el numeste „productivity porn“ - tehnici care sa maximizeze productivitatea personala. In ultimele luni, lui Andreessen - fondator al Netscape Communications si mai recent al Ning, care le permite utilizatorilor sa-si creeze propriile lor retele sociale - i-a atras atentia un tip neobisnuit: Timothy Ferriss, un autor motivational cu fata de copil, aflat la prima sa carte, fost la viata lui kickboxer profesionist si campion de tango.

Lectiile de business ale lui Ferriss, axate pe eliminarea informatiei nefolositoare, au fost culese din cei sase ani pe care i-a petrecut conducand o modesta companie de produse de nutritie pentru sportivi care vinde, in special pe internet, suplimente utilizate de atleti pentru a-si creste viteza de reactie si forta musculara. Lui Andreesen, o autoritate in cercurile tehnologice, nu prea pare sa-i pese de asta. „Tim de fapt aduna toate teoriile privind folosirea eficienta a timpului si productivitatea personala din ultimii 20-30 de ani si le reda cu volumul dat la maximum“, a explicat Andreesen intr-un e-mail.

In Silicon Valley, Andreessen nu e singur in entuziasmul sau pentru ideile lui Ferriss. Dupa ce a citit best-seller-ul lui Ferriss, „Saptamana de lucru de patru ore“, Jason Hoffman, fondatorul Joyent, care creeaza aplicatii software de internet pentru afacerile mici, le-a cerut angajatilor lui sa renunte la mesageria instant si la multitasking. De acum inainte, le-a spus el, folosirea e-mail-urilor va fi sever restrictionata, iar afacerile vor fi facute ca odinioara, la telefon. „Dintr-o data“, povesteste Hoffman despre rezultate, „serile tuturor au devenit libere. Dintr-o data, ziua de luni n-a mai parut atat de coplesitoare.“

Prin primavara, Jason DeFillippo, fondator al Metroblogging Global Blog Network - o companie ce administreaza peste 700 de bloguri dedicate oraselor - l-a auzit pe Ferriss predicand „dieta cu continut scazut de informatie“ unui grup de fani high-tech la o conferinta despre tehnologie. Inainte ca discursul sa se termine, DeFillipo, care locuieste la San Francisco, isi comandase deja cartea de pe Amazon. La putina vreme dupa ce a citit-o, a inceput si el o cura de renuntare. Dependenta lui sacaitoare de feed-uri de RSS este acum de domeniul trecutului, spune el. „E greu de descris“, spune DeFillipo, in varsta de 36 de ani, „dar viata a devenit dintr-odata mai linistita.“

Ferriss, care are 30 de ani, nu a condus niciodata o companie din domeniul tehnologiei. N-a facut niciodata milioane de pe urma unei oferte publice initiale. Cu toate acestea, fara ca Ferriss sa fi facut macar un tur de prezentare a cartii, volumul a devenit rapid un bestseller, in mare parte datorita discutiilor de pe bloguri din cadrul comunitatilor tehnologice. In acelasi timp, Ferriss a devenit si un fel de guru in Silicon Valley, in special prin predicarea apostaziei pe taramul gadget-urilor stralucitoare, in privinta carora el recomanda pur si simplu scoaterea din priza si dezafectarea, cu scopul clar de a-i scapa pe posesori de sub tirania excesului de informatie.

Metodele lui includ practicarea „ignorantei selective“ - renuntarea la comunicatele fara rost, la urmarirea noutatilor de pe retelele sociale si chiar a stirilor externe (Ferriss spune ca majoritatea stirilor le afla intrebandu-i pe chelneri). Criza a fortei de munca? Plateste pe altcineva sa se ingrijoreze de ea - cel mai bine pe cineva din Bangalore. Ca urmare a unui pariu, Ferriss chiar a angajat din strainatate niste oameni priceputi, platiti modest, care sa-i gaseasca partenere de pe internet. (Si a functionat.) Odata ce veti elimina noianul de e-mail-uri, spune el, va va ramane o gramada de timp pentru a face scufundari in Belize - asa cum face el. Sau macar ca sa visati la asta.

La urma urmei, comunitatea tehnologica impartaseste un apetit imens pentru evazionism, spune Fabio Rosati, director executiv al Elance, o companie din Mountain View, California, care ofera servicii de outsourcing pentru companii specializate si pentru micile companii si pe al carei site se gaseste un interviu cu Ferriss. De aceea lucreaza unii cate 14 ore pe zi: ca sa dea lovitura, sa ajunga bogati si apoi sa se retraga. Dar Ferriss vinde promisiunea ademenitoare ca nu trebuie sa astepti acea imensa - si poate chiar mitica - oferta publica initiala.

Dupa cum spune si Rosati: „Silicon Valley este unic prin aceea ca inglobeaza un spirit antreprenorial profund si o forta de munca foarte ambitioasa, dar toti se gandesc: «Of, de-as mai avea o ora in plus, chiar m-as putea duce sa fac acea plimbare cu bicicleta, as putea chiar sa ma duc sa fac surf». Tim predica tocmai acest mod de viata“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Silicon Valley,
informatie,
texnologie,
date
/special/saptamana-de-lucru-de-4-ore-1073810
1073810
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.