Trambitele apocalipsei economice suna peste Occident
Intrebarea esentiala care dezbina economistii zilele acestea este daca guvernele occidentale ar trebui sa cheltuiasca mai mult ca sa evite un potential nou val al recesiunii sau, dimpotriva, sa se restranga, ca sa-si tina sub control deficitele in crestere si sa recapete increderea investitorilor.
Albert Edwards, strateg de investitii in Londra pentru Société Générale, considera dezbaterea despre crestere economica si austeritate bugetara o pierdere de vreme. Pur si simplu, el estimeaza "o recesiune sangeroasa si profunda" care va produce o cadere a burselor cu 60% cel putin, urmata de ani de inflatie de 20-30%, pe masura ce disperarea bancilor centrale care tot tiparesc bani ca sa imbunatateasca situatia va face preturile sa urce nemasurat.
Sandalele de piele si chicotelile lui Edwards ii mascheaza reputatia de probabil cel mai cunoscut pesimist al burselor - sau "permabear", in jargonul specific (investitor aflat permanent in dispozitie pesimista, simbolizata la burse de urs, in contrast cu taurul) - o specie care s-a dezvoltat multa vreme la marginile industriei financiare, dar arareori in interiorul marilor banci ale sistemului.
Dar aceasta situatie nu mai e valabila. Cu socul crizei financiare din 2008 inca proaspat in mintea oamenilor si cu economisti plini de pesimism ca Nouriel Roubini, care au dobandit statutul de vedete pop-cult, chiar si pesimisti cu state vechi precum Edwards - care anunta de prin 1997 o prabusire in stil japonez a bursei americane - sunt tratati cu un proaspat descoperit respect.
In multe cercuri ale investitorilor, a pleca urechea catre acesti pesimisti a ajuns la moda, in special acum, cand ingrijorarile cu privire la sustenabilitatea zonei euro inca persista, temerile ca Statele Unite s-ar putea prabusi la loc in recesiune cresc si cand se zvoneste ca pana si motorul economiei chinezesti s-ar putea sa se inece. Dar pentru unii, popularizarea unor previziuni extraordinar de sumbre e deja prea mult.
"Nimic nu mai pare ridicol acum", spune Philippe Jabre, executiv de fond de investitii cu grad ridicat de risc din Geneva. "Nu e niciun dubiu ca in aceste zile, analizele incheiate cu concluzii negative au devenit tot mai acceptate."
Multe dintre aceste cercetari care i-au cazut sub ochi lui Jabre se remarcau printr-o partinire negativa evidenta, si era greu sa gasesti in ele idei folositoare, cu o componenta pozitiva. "Acesti insi consolideaza convingerea din randul multora care investesc in fonduri speculative, cum ca ar trebui sa ramana speriati", explica el. Nou-descoperita popularitate a lui Edwards reflecta aceasta tendinta. Daca odinioara i se arata frecvent usa de catre clientii neincrezatori, Edwards a reusit recent sa atraga 600 de investitori la o conferinta in Londra.
La fel, Bob Janjuah, singurul strateg din Londra ale carui prognoze sunt privite de unii drept si mai prapastioase decat ale lui Edwards - "si pe mine ma apuca depresia cand le citesc", s-a confesat Edwards - spune ca a fost curtat de 5-6 banci de investitii in aceasta vara, inainte de a decide sa-si paraseasca postul de la Royal Bank of Scotland ca sa se alature gigantului bancar japonez Nomura, unde va incepe sa lucreze din octombrie.
"Clientii sunt mai predispusi acum sa asculte concluziile sumbre ale unei analize de investitii", spune Janjuah, care se asteapta ca in cele mai dezvoltate economii ale lumii, cresterea economica sa treaca doar putin de 1% in urmatorii cinci ani.
Mai incolo, Raoul Pal, un fost expert al Goldman Sachs in domeniul derivativelor si manager de fond de risc, atrage o multime tot mai mare de adepti cu buletinul lui lunar in care, cel mai recent, a prezis o recesiune in Statele Unite similara cu cea din anii '30 si probabilitatea de faliment in cazul Marii Britanii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro