200 de locuinţe cu risc din 16 comunităţi au fost evaluate

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 14 noiembrie 2012 16 afişări

Habitat for Humanity România a încheiat prima etapă de evaluare a riscurilor la dezastre din comunităţile pilot incluse în programul „Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!”

In perioada septembrie - octombrie 2012, echipa Departamentului Răspuns la Dezastre a Habitat for Humanity România a derulat un program de evaluare a riscurilor la dezastre la care sunt expuse unele dintre cele mai vulnerabile comunitati din Romania. Aceste vizite au presupus discuţii cu primarii localităţilor, precum şi interacţiuni cu familiile pentru evaluarea pagubelor asupra locuinţelor afectate de dezastre.

Localităţile care fac parte din program sunt în judeţele: Argeş (Poiana Lacului), Bacău (Asău, Comăneşti, Doftana, Zemeş), Buzău (Beceni, Berca, Glodeanu-Siliştea, Scutelnici), Dolj (Predeşti), Gorj (Bustuchin), Prahova (Baraitaru, Boldeşti, Poiana Câmpina, Predeal-Sărari) şi Vrancea (Homocea). Pe baza acestor evaluări vor fi realizate hărţile detaliate de risc la dezastre pentru fiecare comunitate şi se va desfăşura o campanie de informare şi educare a populaţiei cu privire la măsurile recomandate a fi întreprinse pentru reducerea efectelor unor potenţiale calamităţi. De asemenea, în funcţie de resursele disponibile, se vor implementa măsuri de reducerea a riscurilor la dezastre (decolmatare, confecţionare gabioane, consolidări locuinţe, plantări perdele verzi etc) în cele mai vulnerabile comunităţi.

"Colegii noştri de la Departamentul Răspuns la Dezastre au evaluat peste 200 de gospodării din cele 16 comunităţi pilot care au fost afectate de alunecări de teren, inundaţii, accidente tehnologice şi cutremure. Prin acest program, Habitat for Humanity România îşi propune să facă un prim pas spre dezvoltarea unei culturi a riscului în România. Ne dorim să informăm şi să educăm populaţia din zonele de risc cu privire la măsurile pe care fiecare persoană le poate lua pentru pregătirea propriei locuinţe pentru a face faţă unor posibile dezastre naturale. Facem un apel către toate instituţiile şi autorităţile care pot elibera autorizaţie de construcţie să ni se alăture în acest program şi să nu mai aprobe construirea de locuinţe în zonele cu risc de inundaţii sau alunecări de teren", spune Gabriela Grigori, director dezvoltare resurse şi comunicare, Habitat for Humanity România.

Tot parte din program, în septembrie, Habitat for Humanity România a selectat 11 familii din Zemeş, judeţul Bacău, în nevoie urgentă de ajutor pentru consolidarea caselor, şi le-a oferit sprijin constand în materiale de construcţie: saci de ciment, tablă pentru acoperiş, plăci de gips carton, polistiren şi parchet, pentru a-şi putea repara locuinţele afectate grav de alunecări de teren şi inundaţii. Programul "Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!" se va finaliza anul acesta cu publicarea unui raport detaliat de evaluare a riscurilor la dezastre din ţara noastră, cu impact asupra locuirii.

Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea precară a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 500.000 de locuinţe pentru 2.5 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg Globul. Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 3.300 de familii, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele: Bihor, Cluj, Bacău, Dolj, Argeş, Prahova şi Suceava.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/200-de-locuinte-cu-risc-din-16-comunitati-au-fost-evaluate-10319300
10319300
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.