7 exemple. Poliţişti din România explică pe înţelesul tuturor modificările propuse codului de procedură penală. „Să zicem că ai o fată adolescentă, care cade victima.”
Vin sărbătorile, un an nou, iar din 2018 România se transformă în raiul infractorilor. În timp ce tu te bucuri de o sărmăluţă, parlamentarii modifică Legile Penale, Codul Penal astfel încât infractorii vor fi mereu în faţa omului cinstit.
1. Ioana este într-o relaţie abuzivă de câţiva ani. În fiecare zi este jignită şi ameninţata de partenerul ei, fiind convinsă că nu poate ieşi din acest calvar. Într-o zi lucrurile degenerează şi Ioana ajunge la spital în urma bătăilor.
Procurorul deschide o anchetă penală. Acum legea îl obligă să ia măsuri pentru a proteja victima. Ioana este audiată cu privire la cele întâmplate şi încurajata să spună ce i s-a întâmplat deoarece este în siguranţă. Modificările propuse Codului de procedură penală dau posibilitatea suspectului/inculpatului de a fi prezent la audierea Ioanei. De mâine, Ioana va fi nevoită să declare ştiind că agresorul este în fiecare moment în aceeaşi cameră!Deşi victimele trebuie protejate! O prevede tot o Directivă. Iar drepturile suspectului/inculpatului erau aparate prin prezenţa avocatului. La fel se poate întâmpla în cazul traficului de persoane, a victimelor violenţei, în cazul grupărilor infracţionale! Tu ce ai spune dacă persoana de care iţi este frica te-ar privi în fiecare secundă din audiere?
2. Închipuiţi-vă o percheziţie informatică pentru o infracţiune oarecare (economică, de violenţă sau alta). În computerul suspectului/inculpatului se găsesc fişiere video conţinând imagini cu caracter pornografic înfăţişând minori cu vârste de 5-6 ani. Ce puteam face până acum? O noua anchetă pentru a identifica autorul. Ce am putea face dacă modificările se adoptă? Te uiţi, te oripilezi ca om normal ce eşti, te frustrezi puternic ca procuror şi distrugi fişierele.3. O doamnă sau un domn are o urgenţă într-o seară şi are nevoie sa scoată nişte bani de la bancomatul din colţul blocului. Iese din casa, îşi scoate banii şi vrea sa se întoarcă. De ea/el se apropie un cetăţean, o/îl loveşte cu o bata în cap, îi ia banii şi o/îl lasă într-o baltă de sânge. Poate pentru multă vreme nici nu o/îl găseşte nimeni. Până la urmă se află, se ridică imaginile de la bancomat. Surpriză! Nu pot fi folosite pentru a fi identificat autorul şi probată fapta lui pentru că aşa prevede Codul astfel modificat, ce ar trebui să apere şi persoanele vătămate.
4. Să zicem că ai o fată adolescentă, care cade victima unor traficanţi de persoane, care o bat, o violează şi o obligă să se prostitueze. Cumva reuşeşte să scape. Face plângere la procuror împotriva traficanţilor si ii indica cu nume si prenume. Procurorul este obligat să înceapă urmărirea penala cu privire la faptă, pentru a strânge probe.S-ar impune şi nişte masuri de supraveghere tehnică (interceptări) pentru a proba infracţiunea. Daca propunerile de modificare a art. 307 CPP, art. 83 CPP şi art. 94 CPP sunt aprobate, procurorul trebuie să-i aducă imediat la cunoştinţă autorului calitatea de suspect. Dacă nu face asta, toate actele ulterioare sunt nule. Acesta află că s-a formulat o plângere. Va lua toate măsurile să nu mai poată fi supravegheat.
5. Ţi-ai cumpărat o casă (cel mai probabil apartament prin programul Prima Casă – 60 de mp – 60.000 euro), la care mai ai de plătit 29 de ani, 1/2 sau 1/3 din ce câştigi într-o lună. Apartamentul trebuie mobilat şi utilat motiv pentru care îţi mai faci şi alte credite la care trebuie să plăteşti lunar din ce ţi-a mai rămas, cu gândul că în 5 ani vei termina şi creditele astea dar măcar vei rămâne cu ceva. În sfârşit ai şi tu un loc unde să te relaxezi, împreună cu familia, după ce îţi termini programul de muncă şi eşti încântat de acest lucru.
Surpriză! Într-o oarecare seară în care ai ieşit pentru câteva ore te calcă hoţii şi-ţi fură tot ce ai cumpărat (cu excepţia casei efective, deşi sunt cazuri în care se fură inclusiv uşile) şi pentru care tu vei plăti în continuare. Mai mult, aceştia umblă prin camera copilului ori camera ta şi răscolesc tot, în căutarea bijuteriilor şi a banilor pe care cred ei că i-ai ascuns.Ai sentimentul de viol (nu în sensul clasic) şi cauţi să ţi se facă dreptate. Utilizând mijloacele de probă limitate conform viitoarei proceduri penale, Poliţia reuşeşte să-ţi găsească binefăcătorii, care sunt hoţi de meserie, fiind condamnaţi în repetate rânduri pentru acelaşi mod de acţionare şi recent eliberaţi din penitenciar (deh… au stat în condiţii inumane, în ciuda faptului că mai aveau de executat 5 ani au ieşit mai repede din penitenciar).
Surpriză! Conform viitoarelor modificări la art. 223 alin. 2 CPP, nu se poate dispune luarea măsurii preventive a arestului preventiv întrucât furtul calificat, pe timp de noapte, prin efracţie şi prin violare de domiciliu, prev. de art. 228, 229 alin. 1 lit. b), d) şi alin. 2 lit. b) CP nu sunt prin cele enumerate în noua lege procesual penală iar posibilitatea arestării în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsă de 5 ani ori mai mare a dispărut!6. Vă intră hoţul în casă? Dacă nu va luaţi la bătaie cu el, procurorul nu mai poate face propunere de arestare. Fură 40 de biciclete şi dă 10 spargeri? Nasol… pentru victime, pentru hoţ nu se mai poate face propunere de arestare preventivă. Aveţi o înregistrare cu privire la infracţiune? Ghinion. Nu mai aveţi voie să o utilizaţi.
Înregistrări stradale, camere auto, camere din supermarket? Nu mai pot fi folosite sunteţi victima unei agresiuni? Dacă cel acuzat doreşte, va putea asista la orice act de urmărire penală efectuat, inclusiv la audierea victimei! Potrivit propunerii de modificare, pentru infracţiunile contra libertăţii şi a integrităţii sexuale (altele decât violul) nu mai există temei legal pentru a se solicita arestarea preventivă.7. Închipuiţi-vă un dosar cu infracţiuni economice şi prejudicii de milioane de euro. Pentru a demonstra mecanismul şi a proba faptele, procurorul e nevoit să solicite ANAF, spre exemplu, informaţii din baza de date cu privire la societăţi comerciale, conturi, angajaţi, încercând să demonstreze legătura între suspect şi faptă, să găseşti martori ce ar putea cunoaşte ceva şi ar dori să-ţi şi spună. Dar, nu, nu poţi avea acces sau dacă vrei, îl iei de mână pe suspect şi va uitaţi împreună pe date. Acum ar trebui să facem probele împreuna, pentru că, nu-i aşa, avem acelaşi scop într-un dosar penal!
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro