Acum 20 de ani, angajaţii din Frankfurt sărbătoareau achiziţia companiei americane Bankers Trust Corporation, mişcare prin care Deutsche Bank devenea cea mai mare instituţie financiară a lumii. Astăzi, scriu cei de la Bloomberg, Deutsche Bank nu ar mai fi nici cea mai mare bancă din Belgia.
Astfel. Deutsche Bank intenţionează să reducă 18.000 de posturi, într-un plan de restructurare de 7,4 miliarde de euro.
Cândva cea mai mare instituţie financiară europeană, Deutsche Bank nu a reuşit să ţină pasul cu rivalii; prin urmare, conducerea a decis că cea mai bună soluţie e întoarcerea la scopul pentru care instituţia a fost, iniţial, creată: servirea companiilor din Germania.
Banca va renunţa la o serie de activităţi şi va încerca să îşi redreseze divizia de investiţii. Instituţia financiară se aşteaptă la o pierdere netă de 2,8 miliarde de euro în al doilea trimestru, ca urmare a costurilor de restructurare.
Afacerile din zona Asia-Pacific, care au adus anul trecut 12% din veniturile de 25,3 miliarde euro, vor fi printre cele mai afectate. Aici, managementul Deutsche Bank vrea să mai păstreze doar câteva servicii, mare parte a angajaţilor pregătindu-se deja să părăsească locul de muncă, potrivit unor surse ale Bloomberg.
Banca va crea o nouă unitate de administrare a activelor nedorite, care au o valoare de 74 miliarde de euro.
CEO-ul Christian Sewing a anunţat deja o restructurare masivă în mai, când a promis acţionarilor reduceri dure, după ce Deutsche nu a reuşit să încheie o fuziune cu rivalul Commerzbank.
Restructurarea semnalează faptul că Deutsche a acceptat ideea că nu poate ţine pasul cu unele din băncile de pe Wall Street, cum ar fi JP Morgan Chase & Co şi Goldman Sachs.
Săptămâna trecută, şeful diviziei de investiţii, Garth Ritchie, a fost de acord să demisioneze.
Rapoarte media recente au sugerat că Deutsche Bank ar putea reduce până la 20.000 de locuri de muncă - mai mult de unul din cinci din cei 91.500 de angajaţi ai săi.
Banca a precizat că îşi va reduce numărul de angajaţi la 74.000, până în 2022.
Consiliul de administraţie al băncii s-a întâlnit recent pentru a discuta asupra modificărilor propuse, unul dintre cele mai mari planuri de restructurare ale unei bănci de investiţii din 2011, când HSBC a anunţat că va disponibiliza 30.000 de angajaţi.