Acţiunile Electrica au crescut puternic şi au atins un nou maxim, pe o piaţă în urcare
Acţiunile Electrica (EL) au crescut puternic în deschiderea şedinţei de joi a bursei de la Bucureşti şi au atins un nou maxim, aproape de 13 lei pe titlu, într-o piaţă în urcare, în care cotaţia Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat o uşoară corecţie după avansul din această săptămână.
Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 0,3%, iar BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a urcat cu 0,4%, după ce au terminat şedinţa precedentă pe plus cu aproape 1%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Rulajul pieţei s-a ridicat la 6,32 milioane de lei (1,43 milioane de euro) până la 10:45. În prima oră nu s-a realizat niciun transfer în piaţa deal, toate tranzacţiile fiind derulate în piaţa principală a bursei.
Titlurile Electrica au consemnat cea mai ridicată lichiditate, de 2,86 milioane de lei. Acţiunile distribuitorului de electricitate se aflau după prima oră în creştere cu 2,8%, la 12,8 lei/titlu, după ce au urcat până la 12,88 lei/titlu.
"Avansul Electrica este legat de posibila achiziţie de active de la Enel. Toată lumea speră ca o achiziţie să aducă o creştere substanţială a profitului în viitor", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Rombell Securities, Adrian Tod-Răileanu.
Acţiunile Fondul Proprietatea au scăzut cu 0,5%, pe tranzacţii în valoare de 1,03 milioane de lei, după ce au câştigat aproape 8% pe ansdamblul primelor trei şedinţe din această săptămână.
Titlurile Fondul Proprietatea sunt susţinute aşteptările investitorilor ca administratorul Fondului să acţioneze în perioada următoare, conform contractului de management, pentru reducerea discountului dintre valoarea activului net/titlu şi preţul acţiunii.
Astfel, Fondul Proprietatea va iniţia în curând al patrulea program de răscumpărare de acţiuni, în timp ce investitorii aşteaptă informaţii privind listarea secundară pe piaţa de la Londra. La avansul cotaţiei au contribuit şi zvonuri din piaţă că Fondul Proprietatea ar putea vinde un pachet de acţiuni din participaţia de 18,99% pe care o deţine la OMV Petrom (SNP).
"Marcările de profit sunt inerente după creşterile din ultimele şedinţe. Potenţialul de creştere mai puternică a Fondul Proprietatea s-a consumat pentru moment şi contează ce se va întâmpla în viitor, inclusiv cu posibila vânzare de acţiuni OMV Petrom (SNP) de către FP", a spus Tod-Răileanu.
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a deplasat miercuri la Roma pentru discuţii cu conducerea grupului energetic Enel privind vânzarea operaţiunilor din România. Enel, care deţine o treime din piaţă distribuţiei de energie din România, a anunţat că vrea să vândă operaţiunile din România până la sfârşitul acestui an.
Pe poziţia a treia în funcţie de valoarea operaţiunilor derulate de investitori se plasează Romgaz (SNG), cu 889.400 lei. Acţiunile companiei au scăzut cu 0,1%.
Indicele extins BET XT a urcat cu 0,3%, iar BET BK a crescut cu 0,5%.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Principalele acţiuni europene au deschis tranzacţiile de joi în urcare, după ce preşedintele Rezervei Federale a reiterat că dobânda de politică monetară nu va creşte în perioada următoare, în timp ce în Scoţia se desfăşoară referendumul pentru independenţă.
Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,2%, DAX (Frankfurt) cu 0,4%, iar FTSE 100 (Londra), cu 0,07%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro