Activele celor mai mari zece administratori de fonduri mutuale din România, în creştere cu 10% de la începutul anului, la 19 mld. lei: Patria AM, cel mai mare avans, 53%

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 30 noiembrie 2023 180 afişări

Activele celor mai mari zece administratori de fonduri mutuale din România, în creştere cu 10% de la începutul anului, la 19 mld. lei: Patria AM, cel mai mare avans, 53%

OTP Asset Management şi Amundi Asset Management, active în scădere Primii cinci manageri de investiţii controlează 95% din toată piaţa

La 19,1 miliarde de lei au ajuns activele celor mai mari zece administratori de investiţii din România la finele lunii octombrie, cu 10,2% mai mult decât la 31 decembrie 2022, reprezentând un avans de circa 1,8 miliarde de lei într-o perioadă de zece luni, arată calculele realizate de ZF pe baza celor mai recente date de la Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Activele s-au majorat pe fondul unui randament de 21,9% livrat în acest interval de BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti. Cu tot cu dividende (BET-TR), creşterea a fost de 29,4%, conform BVB. De asemenea, cu aprecierile înregistrate în noiembrie, dinamicile ajung la 26,1%, respectiv 33,9%. BET-BK, indice de referinţă pentru administratorii de investiţii, a crescut cu 21,3% în primele zece luni din 2023 şi cu 25,2% la finele lunii noiembrie.

Prin comparaţie cu 2022, când scumpirile accelerate din economie au erodat puternic preţurile obligaţiunilor, ducând la pierderi considerabile în portofoliile investitorilor şi la serii întregi de retrageri de bani, evoluţia industriei locale de asset management a fost susţinută anul acesta de dinamica Bursei.

La rândul ei, performanţa Bursa de la Bucureşti a fost ajutată de rezultatele financiare ale societăţilor listate, cât şi de mult anticipatul debut al Hidroelectrica (H2O), cea mai profitabilă companie din portofoliul statului român, ajunsă recent la un nou maxim istoric la BVB. Listarea din 12 iulie s-a reflectat inclusiv în creşterea lichidităţii zilnice şi a numărului de investitori din piaţă.

„Au venit investitori internaţionali care au investit în Hidroelectrica şi, făcându-şi infrastructura pentru a tranzacţiona pe Bursa locală, au cumpărat şi alte acţiuni. Au mai fost investitori de retail cărora le-au mai rămas bani în cont după ce au participat la oferta Hidro. Plus că au mai venit diverse dividende şi au mai cumpărat cu acei bani”, spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al asociaţiei analiştilor financiari CFA România, la ZF Deschiderea de Astăzi.

Cei mai mari zece manageri de fonduri din România deţineau cumulat o cotă de piaţă de 99,7%, de la 99,8% la finele anului trecut, când activele ajungeau, per total, la 17,3 miliarde de lei. Primii cinci aveau active de 18,2 miliarde la 31 octombrie 2023, 95% din piaţă.

„Fondurile deschise locale au înregistrat în luna octombrie intrări nete de 242 mil. lei (48,7 mil. euro), fiind vizate fondurile reunite sub categoria «alte fonduri» (100,8 mil. lei), cele de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix (86,9 mil. lei), cele diversificate (29,9 mil. lei) şi cele de acţiuni (26 mil. lei) , în vreme ce fondurile de randament absolut (-1,6 mil. lei) au avut ieşiri nete”, scriu reprezentanţii AAF.

De remarcat însă că ordinea primelor zece administratori este aceeaşi de anul trecut. Astfel, Erste Asset Management a rămas pe locul întâi, cu active de patru miliarde de lei, urma t de BT Asset Management (3,9 miliarde), Raiffeisen AM (3,7 miliarde), BRD AM (3,7 miliarde) şi Goldman Sachs AM (2,8 miliarde).

Ultimele cinci locuri sunt ocupate de OTP AM (active de 513 milioane de lei), Patria AM (175 de milioane), Amundi AM (97 de milioane), Globinvest (71 de milioane) şi Certinvest (37 de milioane).

Pe de altă parte, activele nete ale celor 248 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, au crescut în luna octombrie cu 0,7%, până la nivelul de 38,7 miliarde de lei (7,8 miliarde de euro), iar de la începutul anului au coborât cu 15,8%.

„Scăderea din acest an a fost puternic determinată de reducerea activului net al Fondului Proprietatea ca urmare a acordării unui dividend special acţionarilor săi din încasările rezultate din IPO-ul de vânzare de acţiuni Hidroelectrica; intrările nete ale lunii au totalizat 235 mil. lei”, conform AAF.

La 31 decembrie 2021, activele primilor zece administratori de fonduri mutuale din România erau de 25,2 miliarde de lei. Totalul de 19,1 miliarde de lei de la finele lui octombrie 2023 este cu 24% mai mic.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.