„Acum că s-a listat Hidroelectrica, statul vrea să distrugă transparenţa de pe bursă”. Ce spune deputatul USR Claudiu Năsui despre intenţia Finanţelor de a elimina obligativitatea raportării trimestriale pentru companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti
Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Ministerului Economiei, a reacţionat la proiectul de modificare a legii 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă referitoare la obligativitatea raportării trimestriale pentru companiile listate pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti.
„Acum că s-a listat Hidroelectrica, statul vrea să distrugă transparenţa de pe bursă. Mai ţineţi minte când ne ziceau că listarea la bursă aduce transparenţă? Ei bine ce să vezi? Pentru că au listat Hidroelectrica şi băieţii conectaţi politic de acolo nu vor transparenţă nici în ruptul capului, vor acum să schimbe regulile pentru toată lumea”, a scris Claudiu Năsui pe pagina lui de Facebook.
Ministerul Finanţelor Publice a propus ca la articolul 61, alineatul 1 din Legea 24/2017 să se modifice partea care prevede că emitenţii care întocmesc, pun la dispoziţia publicului şi transmit către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi operatorului de piaţă rapoarte trimestriale, semestriale şi anuale cu „emitenţii întocmesc, pun la dispoziţia publicului şi transmit A.S.F. şi operatorului de piaţă rapoarte semestriale şi anuale“.
„Vor să elimine raportările trimestriale de la companiile listate la bursă.
Băieţii au avut de ales. Fie se transparentizează ei după standardele bursei, fie opacizează toată bursa. Au ales varianta doi. Domnul Boloş, ministrul finanţelor, a ales din nou să ţină partea specialilor, de data asta nu pensionarii speciali, ci băieţilor din energie”, a mai comentat Năsui.
Brokerii au reacţionat la propunere spunând că aceasta ar scădea gradul de transparenţă a companiilor pentru investitori şi ar duce la o înrăutăţire a guvernanţei corporative, ceea ce s-ar reflecta negativ în preţurile acţiunilor şi în volatilitate. Proiectul a fost pus în dezbatere în decembrie anul trecut.
„Probabil companiile se plâng de volumul de lucru legat de aceste raportări regulate dese, de potenţiale informaţii ce au legătură cu concurenţa. S-ar opune chiar regulamentelor europene care cer o astfel de frecvenţă a raportărilor. Acum, noi vorbim de companiile listate, nu cele nelistate“, a spus Costin Brumă, broker al Swiss Capital, pentru ZF.
Drept răspuns la proiectul înaintat de Ministerul Finanţelor, şi Asociaţia Română pentru Relaţia cu Investitorii (ARIR) spune că măsura de renunţare la obligativitatea raportării trimestriale nu este una pentru care piaţa românească de capital să fie pregătită în prezent.
„În continuare există emitenţi care nu au deprins bunele practici în comunicarea cu investitorii, activitate pe care, ca organizaţie, o promovăm constant şi care suntem convinşi că se va îmbunătăţi pe termen mediu şi lung, motiv pentru care, pentru moment, rigorile de raportare trimestrială sunt benefice pentru protecţia şi buna informare a investitorilor”, a transmis ARIR către MFP.
La BVB, raportarea trimestrială este obligatorie doar pentru societăţile prezente pe Piaţa Reglementată, acolo unde se creează majoritatea lichidităţii pe segmentul de acţiuni. Pentru companii listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (piaţa AeRO), acest lucru este doar recomandat, nu obligatoriu.
Citeşte aici mai multe detalii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro