Bear Stearns se vinde pe degeaba
A cincea societate de investitii de la Wall Street, Bear Stearns, cu o vechime de 85 de ani pe pietele de capital, a decis sa evite falimentul prin vanzarea companiei pentru o suma derizorie. Cumparatorul, JP Morgan Chase & Co. va plati aproximativ 240 milioane dolari, cu 90% mai putin decat valoarea Bear Stearns de saptamana trecuta, conform Bloomberg.
Problemele au aparut vinerea trecuta, cand Jamie Dimon, CEO, a anuntat ca societatea nu mai dispune de lichiditati, desi in urma cu doua zile compania parea ca nu mai are nici o problema legata de criza ipotecara secundara.
Intrarea in incapacitate de plata catre investitorii care au inceput sa isi retraga banii a fost cauzata si de retragerile masive ale unor clienti foarte mari.
In ultimele doua saptamani, S3 Partners LLC si-a mutat portofoliul de active in valoare de 25 de miliarde de dolari de la Bear Stearns, miscare copiata si de Renaissance Technologies Corp., care detinea active in valoare de 30 de miliarde de dolari. Retragerile celor doi investitori mari, odata aflate de piata, au "convins" probabil multi alti investitori sa isi retraga fondurile de al Bear Stearns, rezultatul fiind deja cunoscut.
Mutarea celor doua portofolii mari de active poate fi considerata o miscare deliberata a celor doua societati, scopul final fiind preluarea institutiei cu un pret scazut.
Ceea ce s-a si intamplat. Cele 240 de milioane de dolari reprezinta o suma de zece ori mai mica decat valoarea companiei dupa anuntarea intrarii in incapacitate de plata, adica 30 de dolari/actiune la inchiderea de saptamana trecuta, sedinta pe parcursul careia cotatia s-a depreciat cu peste 35%.
Comparativ, capitalul social al bancilor romanesti din varful plutonului (BCR, BRD sau Banca Transilvania) este mai mare decat pretul de vanzare al Bear Stearns.
Ingrijoarile produse de posibilul faliment al Bear Stearns se rasfrang asupra Goldman Sachs si Lehman Brothers, doua fonduri importante de investitii care urmeaza sa anunte saptamana aceasta rezultatele partiale din primul trimestru al anului.
Daca raportarile vor fi nefavorabile, piata de capital va suferi si mai mult. Presiunea asupra Rezervelor Federale este acum cu atat mai mare, in sedinta de maine fiind preconizata o reducere a dobanzii de referinta de cel putin 0,75%, multi analisti estimand acum o micsorare de un procent, ceea ce ar duce rata la doar 2%, jumatate din cea a Bancii Centrale Europene.
Bursele internationale au picat in bloc de la aflarea problemelor Bear Stearns, pana acum pierderile fiind de circa cinci procente pentru marea majoritate a indicilor.
Anuntul salvarii Bear Stearns, lansat inainte de deschiderea saptamanii bursiere in Asia pentru a preveni o retragere masiva a fondurilor detinute de asiatici in SUA, nu a putut stopa caderea burselor.
Principalii indici asiatici au coborat intre patru si sase procente, iar europenii i-au urmat. In Europa corectia este ceva mai redusa, o parte producandu-se deja vineri. Majoritatea indicilor au pierdut circa doua procente, coborarea fiind mai accentuata in Germania, de 3,3% la aceasta ora, din cauza rezultatelor Siemens, in scadere cu 12%.
La Bucuresti pierderile sunt de aproape 3,7% pentru blue-chips-uri, 3,2% pentru SIF-uri si 3,4% pentru bursa in ansamblu.
Si la BVB scaderea mai accentuata poate fi pusa pe seama faptului ca vineri anuntul Bear Stearns a venit dupa inchiderea sedintei, evolutia din ultima sesiune a saptamanii trecuta nefiind afectata de noile probleme ale americanilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro