Cum au reuşit doi antreprenori să îşi crească afacerea cu 400% în ultimii patru ani

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 31 ianuarie 2017 1986 afişări

Ioan Cocan şi Marius Hanganu au înfiinţat acum mai bine de 11 ani Tremend, o companie specializată în consultanţă şi soluţii software. Anul trecut, compania a intrat în topul Deloitte Fast 50, graţie unei creşteri de aproape 400% a cifrei de afaceri în ultimii patru ani. Pentru 2017, planurile celor doi manageri includ investiţii atât în oameni cât şi în noi tehnologii.

Cum au reuşit doi antreprenori să îşi crească afacerea cu 400% în ultimii patru ani

„Am fost colegi la Politehnică, la Calculatoare, şi o fostă profesoară ne-a recomandat unei companii cu sediul în Silicon Valley“, povesteşte Ioan Cocan. „Începând cu 2004, am avut ocazia să facem parte din echipa lor, am văzut cum lucrează şi ne-am conectat cu mediul profesional de peste ocean. Am înţeles că în România există programatori cel puţin la fel de buni cum sunt cei de acolo, am realizat că există şi acasă un potenţial foarte bun de a face software de calitate, că putem explora cele mai avansate tehnologii şi din Bucureşti.“

La un moment dat, un prieten din New York i-a contactat pentru o serie de proiecte şi atunci au decis să înceapă o afacere de consultanţă în software. Imediat ce au anunţat colegii americani că încep ceva pe cont propriu, au fost contractaţi pentru alte proiecte. „Pregătirea noastră este în software“, spune Marius Hanganu. „Or în managementul unei companii trebuie să ai mai multe pălării: de manager, de antreprenor. A trebuit să le învăţăm pe parcurs şi continuăm să învăţăm şi să găsim oameni mai pregătiţi decât noi în diverse poziţii. Cu buget mic uneori trebuie să reuşeşti să faci HR, sales, marketing şi multe altele. Abilitatea de a rezolva probleme cred că este esenţială în orice business de consultanţă.“

Tremend Software a trecut de curând de 100 de angajaţi, iar Marius Hanganu estimează că vor ajunge la 140 în acest an. Evoluţia a fost constant crescătoare în ultimii 4-5 ani, spune el, cu un avans mai accelerat de când există departamente specializate pentru resurse umane, marketing şi vânzări. „Punem mare accent pe cultura noastră şi dorim să construim un mediu care să provoace dezvoltarea talentelor care ni se alătură. Acest lucru ne permite să accesăm proiecte mai mari, mai complexe, ceea ce este motivant pentru colegii seniori. Managementul este foarte implicat în procesul de recrutare; personal îmi propun să ajung în cât mai multe interviuri finale, inclusiv cu potenţialii colegi mai juniori.“

Piaţa românească de IT devine din ce în ce mai competitivă: creşte numărul companiilor care reuşesc să livreze soluţii software la standarde ridicate, explică Marius Hanganu. Comparativ cu vestul Europei, România se diferenţiază printr‑un raport bun între calitatea şi productivitatea programatorilor, adaptabilitatea acestora, interesul lor pentru noi tehnologii, versatilitatea lor în diversele limbaje de programare. Acest lucru, spune el, este vizibil şi în cazul companiei pe care o conduce. „În plus, măsurile luate de autorităţi, cum ar fi scutirea unor taxe pentru programatori, au făcut posibilă dezvoltarea accelerată a sectorului IT în România şi direcţionarea unui buget semnificativ în pregătirea şi certificarea acestora“, remarcă managerul companiei Tremend. „În studiul Brainspotting IT Report din 2016, România se află în top 10 la nivel global în ce priveşte numărul de specialişti în IT certificaţi. Aproximativ 98% dintre aceştia vorbesc engleza, fapt pe care îl putem confirma din experienţa noastră directă. Acest lucru recomandă România ca o zonă importantă pentru dezvoltarea rapidă a sectorului IT în următoarele decenii. Important va fi ca, în următorii ani, să ne spunem cuvântul în ceea ce priveşte inovaţia, prin creşterea numărului de start-up-uri şi produse.“

Tremend Software a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de 3,57 milioane de euro. Graţie avansului de 399% înregistrat în perioada 2012 -2016, anul trecut Tremend a intrat în Deloitte Fast 50 Central Europe, topul celor mai dinamice companii de tehnologie din regiune. „Creşterea estimată pentru 2017 este una rezervată, pornind de la proiectele anunţate deja. Avem şi câteva soluţii proprii în lucru, care ar putea genera venituri în 2017; momentan nu le-am inclus însă în previziunile de creştere“, spune Ioan Cocan.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.