Disputa intre Ministerul Sanatatii si importatori pe tema preturilor la medicamente

Postat la 28 ianuarie 2008 1 afişăre

Importatorii si distribuitorii de produse farmaceutice avertizeaza ca, daca Ministerul Sanatatii nu va recalcula preturile medicamentelor de uz uman, jumatate dintre medicamentele de pe piata nu se vor mai importa. Ministerul a raspuns ca adaosul maximal de 8,5% pentru importatori este substantial, apreciind ca exista inca rezerve pentru a suporta deprecierile temporale ale cursului.

Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) solicita Ministerului Sanatatii Publice sa respecte legea si sa recalculeze preturile medicamentelor de uz uman in conformitate cu noile rate de schimb dintre leu si principalele valute, se arata intr-un comunicat al asociatiei.
ADIM apreciaza ca deprecierea leului cumulata cu inghetarea preturilor la medicamente la nivelul lunii aprilie 2007 fac imposibila continuarea importului de medicamente, care se vor mai gasi in farmacii si spitale doar in masura in care acestea le mai au in stoc.
Potrivit comunicatului, importatorii cumpara medicamente de la producatorii straini la cursul de 3,8 lei/euro si sunt fortati sa le vanda la cursul de 3,3 lei/euro, in conformitate cu preturile maximale in vigoare.
"Deja nu mai putem sustine aceste pierderi. Daca nu se face un recalcul al preturilor, vom fi nevoiti sa oprim importurile pentru medicamentele care sunt in situatia de a fi vandute sub pretul de achizitie", a spus Vivian Diaconescu, presedintele ADIM.
Mai mult, explica conducerea ADIM, legislatia fiscala romaneasca avand prevederi foarte clare in ceea priveste vanzarea in pierdere, in cazul in care ar dori sa continue livrarile, importatorii de medicamente sunt pusi intr-o situatie fara iesire: ori incalca legea vanzand sub pretul de achizitie, oro o incalca vanzand peste pretul stabilit de Ministerul Sanatatii.


"La fiecare apreciere a leului se anuntau, cu graba si mandrie, scaderi de preturi fara a se preciza adevaratul motiv al acestora. In sase luni de depreciere a leului nu s-a mai facut nici un recalcul de preturi desi, legislatia este clara: preturile medicamentelor se ajusteaza trimestrial in functie de cursul de schimb", a declarat Ileana Niculescu, vicepresedinte ADIM.
Ministerul a raspuns, printr-un comunicat de presa, solicitarilor ADIM, sustinand ca, pentru luna februarie exista un Ordin - publicat in Monitorul Oficial - care prevede nivelul preturilor la medicamente si care este valabil pana pe 29 februarie 2008. In perioada pana la expirarea ordinului, MSP va deschide discutii cu cei interesati pentru a gasi soluţii de asigurare a medicamentelor pentru cetateni la preturi cat mai mici, se arata in comunicat.
"Avand in vedere ca ani de zile adaosul comercial a fost substantial si ca, in continuare exista la importatori un adaos de peste 8,5%, MSP apreciaza ca exista inca rezerve, mai ales la importatori, pentru a suporta deprecierile temporare ale cursului leu-euro si leu-alte valute", apreciaza reprezentantii ministerului.
Membrii ADIM doresc sa atraga atentia asupra faptului ca, in ultimii trei ani, medicamentele cu prescriptie au cunoscut reduceri de preturi de circa 30-35%, in timp ce salariile, preturile la utilitati si la carburanti au crescut in medie cu peste 50%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/disputa-intre-ministerul-sanatatii-si-importatori-pe-tema-preturilor-la-medicamente-2353894
2353894
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.