Dusmanii Gazprom, redusi la tacere

Postat la 14 aprilie 2008 12 afişări

Ultimul scandal in care este implicat Hermitage Capital Management, pana recent cel mai mare investitor strain de portofoliu din Rusia, cu investitii de peste 2,5 miliarde de euro, arata riscurile de a face afaceri in aceasta tara.

Cotidianul de afaceri Kommersant a dezvaluit, citand surse din Ministerul de Interne, ca au fost semnate mandate de retinere pentru William Browder, CEO al fondului de investitii, precum si pentru Ivan Cerkasov, managerul biroului din Rusia.

In ambele cazuri, acuzatia ar fi de evaziune fiscala pe scara mare, pedepsita cu pana la sase ani de inchisoare. Daca Browder nu a mai fost prezent in Rusia din 2005, de cand i s-a refuzat acordarea vizei de intrare, Cerkasov a parasit tara in vara anului trecut, dupa ce 25 de ofiteri de politie au descins la biroul din Moscova al Hermitage, in aceeasi zi fiind perchezitionat si biroul Firestone Duncan, casa de avocatura cu care colabora fondul.

Reprezentantii Hermitage s-au decis sa faca public un dosar de 61 de pagini, insotit si de imagini, prin care sustin ca ancheta deschisa de autoritati este un atac personal indreptat impotriva lui Browder. Acesta a denuntat in mai multe randuri coruptia existenta in randul oficialilor rusi, in special a celor din compania Gazprom.

Oficialii Hermitage au mai declarat ca reprezentanti ai Ministerului de Interne au raspandit prin intermediul presei informatii false despre companie.

Conform cotidianului britanic The Times, cazul Hermitage este inca o dovada ca guvernul rus a pierdut controlul asupra unei parti din administratie, care isi urmareste propriile interese. De altfel, viitorul presedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a anuntat ca doreste sa puna capat „culturii perchezitiilor”, oamenii de afaceri occidentali sperand ca nu este vorba de o simpla declaratie.

Conform presei de la Moscova, fondul este acuzat de o evaziune in valoare de 29 milioane de euro. Mai concret, firma Kameya, controlata de Hermitage, asa cum sustin autoritatile, ar fi cumparat actiuni la mai multe companii energetice ruse listate la bursa, dupa care a transferat profiturile in firme cu sediul in paradisuri fiscale. Astfel, la buget s-ar fi achitat taxe in valoare de 5%, in loc de 15% si respectiv 24%, conform legislatiei fiscale.

Reprezentantii Hermitage sustin ca nu controleaza Kameya, ci doar acorda consultanta acestei companii, si ca firma nu a fraudat bugetul, ci a achitat in plus 109.000 de euro.

O alta acuzatie adusa de reprezentantii fondului autoritatilor ruse este ca sunt mana in mana cu persoanele care au incercat anul trecut sa preia controlul a trei dintre firmele controlate de Hermitage, respectiv Rilend, Parfenion si Makhaon.

Un grup de falsificatori, pe baza unor documente de inregistrare contrafacute, au reusit sa reinregistreze firmele sub un alt nume, in alta parte a Rusiei. In tot acest timp, documentele originale de inregistrare se aflau in posesia autoritatilor, fiind printre cele ridicate in timpul perchezitiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri,
Rusia,
Hermitage,
Gazprom
/actualitate/afaceri/dusmanii-gazprom-redusi-la-tacere-2548959
2548959
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.