Eterna dilema: taiem salarii sau crestem taxe?
Desi a afisat in primul trimestru o crestere economica de 1,1%, Cehia se afla in fata acelorasi probleme ca si restul continentului: cum sa taie din deficitul bugetar? E o solutie sa recurga la majorarea unor taxe?
Eduard Janota, ministrul de finante, a declarat saptamana trecuta ca statul trebuie sa economiseasca anul acesta 10 miliarde de coroane (peste 385 milioane de euro) ca sa se incadreze intr-un deficit de 5,3% din PIB, oricum mai mare decat cel promis de Cehia prin programul de convergenta trimis la Bruxelles (4,8% din PIB). Cele trei partide de centru-dreapta care au castigat in mai alegerile si care negociaza formarea unui guvern de coalitie - civic-democratii, TOP 09 si formatiunea Afaceri Publice (VV) - au propus, ca prima masura, scaderea salariilor cu 5% pentru toti demnitarii si inclusiv pentru magistrati, ceea ce ar putea genera economii de 290 de milioane de euro, urmata de concedierea a 10% din angajatii din sectorul public.
Janota s-a pronuntat mai curand pentru reduceri diferentiate in locul unei taieri uniforme a salariilor, venind de pe pozitia unuia care, din mai anul trecut, cand a fost uns in functie, a incercat sa faca in asa fel incat deficitul sa nu ajunga la 5% din PIB; intre timp, deficitul a depasit insa acest nivel, fiindca au scazut incasarile la buget. N-a reusit numai din taieri de cheltuieli, asa incat acum crede ca mai eficienta ar fi marirea TVA si impozitarea dividendelor, de pilda. Nu el va avea ultimul cuvant insa, ci noul ministru de finante care il va inlocui dupa formarea guvernului.
Deocamdata, dupa ce initial s-a opus cresterilor de taxe, Petr Necas, posibilul viitor premier, a admis ca ele ar putea fi necesare. Expertii economici ai guvernului au propus unificarea TVA la 19%, in locul sistemului actual cu cota standard de 20% si cota redusa de 10% pentru alimente, medicamente si transport public.
n plus, toate cele trei partide au anuntat ca vor sa introduca taxa de studii pentru invatamantul universitar, in suma probabila de circa 770 de euro anual. Organizatiile studentesti au protestat energic, argumentand ca taxa de studii va limita drastic accesul la facultate al tinerilor saraci si va adanci decalajele din societatea ceha. Politicienii vor avea de decis si in privinta felului cum va fi reformat sistemul de pensii.
Echipa de experti economici a guvernului sustine ca va trebui redusa contributia la asigurarile de pensii de la 28% la 23% din salariul brut, iar cele 23% ar urma sa fie impartite, cu 20% mergand la finantarea actualului sistem de stat si 3% in conturi de pensii individuale - al doilea pilon al sistemului. Conturile individuale ar urma sa fie administrate de fonduri de pensii, companii de investitii sau de management al activelor, in functie de preferinta asiguratului. Varsta de iesire la pensie va creste treptat, insa mai accelerat pentru femei, asa incat, pana in 2035, si barbatii, si femeile sa iasa la pensie la aceeasi varsta.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro