Feriti-va de credite
Cand o decizie de scadere sau de crestere a unei rate a dobanzii de catre o banca centrala nu influenteaza aproape deloc piata, se spune de obicei ca piata a digerat deja in avans stirea si ca acum asteapta pasul urmator, de obicei inca o scadere sau crestere, eventual de o amploare inca mai mare decat precedenta.
Si la doar cateva zile au sosit, intr-adevar, statisticile care au confirmat ca anul trecut pariul cu inflatia a fost pierdut, 2007 incheindu-se cu o rata anuala de 6,57%, cu un procent si jumatate peste intervalul tintit de BNR. Putini se asteptau ca inflatia sa fie mai mica si inca mai putini ca BNR sa nu urce dobanda, ceea ce explica de ce cursul valutar, primul care raspunde la o miscare de dobanda, si-a urmat tendinta de pana atunci (adica deprecierea leului), iar toti analistii au inceput deja sa vorbeasca despre urmatoarea majorare a dobanzii.
Decizia BNR isi va face insa efectul in perioada urmatoare, odata cu scumpirea creditelor, in special a celor cu dobanda legata de indicatorul pietei monetare interbancare (BUBOR). Efectul va fi totusi relativ; cum s-a vazut, imprumuturile au continuat sa creasca si dupa momentul din toamna trecuta, cand o serie de banci le-au scumpit pe acelea calculate in functie de dobanda internationale de referinta la euro (EURIBOR).
Daca intr-adevar creditarea se va mai tempera, aceasta va fi mai mult din cauza climatului de nesiguranta general creat de criza de pe pietele financiare internationale.
Ramane insa cu totul in afara ariei de autoritate a BNR cealalta premisa a “consumului nesustenabil”, adica veniturile in urcare accelerata.
Aici, paradoxal, aliatul BNR ar fi chiar deprecierea leului, cea care scumpeste marfurile de import si reduce puterea de cumparare. Deocamdata, in mod firesc, banca centrala incearca sa evite o depreciere rapida a leului, care i-ar ruina si pe mai departe sperantele intr-o readucere sub control a inflatiei; saptamana trecuta, pe langa dobanda de politica monetara, BNR le-a majorat discret si pe cele pentru rezervele minime obligatorii ale bancilor – depozitele plasate de acestea la banca centrala.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro