In cine au romanii incredere? In pompieri
Pompierii sunt grupul profesional care se bucura de cel mai inalt grad de incredere in randul populatiei, atat in Romania, cat si la nivel international - 91%, respectiv 94%. Totusi, la noi increderea in aceasta categorie profesionala este in scadere cu 4 procente fata de 2008.
A doua profesie in topul increderii in tara noastra este cea de postas (89%), urmata de cea de cadru militar, cu aproape 88%, profesor sau reprezentant al bisericii (86%), arata studiul international "GfK Trust Index 2010" despre nivelul de incredere al cetatenilor din 19 tari europene privind diferite categorii profesionale si organizatii.
In comparatie cu alte tari europene, domeniile profesionale care in Romania marcheaza cele mai bune rate in privinta respectului acordat de cetateni sunt biserica, armata si publicitatea, in vreme ce profesiile care se bucura de cel mai mic succes sunt pompierii, doctorii si politistii.
De altfel, situatia din Romania este destul de mult diferita de cea din alte tari. Unele dintre categoriile mentionate mai sus se remarca printr-un nivel de incredere mai scazut la nivel international: militarii - 81%, postasii - 82%, profesorii - 83%.
Domeniile care in Europa traverseaza un declin in privinta reputatiei sunt politica (14%), marketingul (33%, cu 8% diminuare a increderii fata de 2008), biserica (doar 58%, in scadere si ea cu 4 procente) sau organizatiile neguvernamentale care activeaza in domeniul protectiei mediului - 69% raportat la 62% in 2008.
Diferente semnificative intre tarile europene analizate si Romania se mai remarca la si alte categorii profesionale, care in general in tara noastra se bucura de o mai buna reputatie: oamenii de publicitate - 50%, fata de numai 29% la nivel international, cei care activeaza in sistemul bancar - 42% fata de 28%, managerii de mari companii - 39% versus 31%.
Exista insa si grupuri profesionale care sunt mai apreciate in alte state decat in Romania. Diferente insemnate apar in cazul politistilor (75%, comparativ cu 54%), al medicilor (84%, fata de 74%) sau al judecatorilor (62% fata de 42%).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro