Craciun fericit!

Investitorii straini: nu umblati la cota unica si la TVA

Postat la 16 octombrie 2009 39 afişări

Orice majorare a cotei unice de impozitare sau a taxei pe valoarea adaugata (TVA) ar putea alunga investitorii straini din Romania. Acesta este mesajul Consiliului Investitorilor Straini in Romania (CIS) pentru autoritatile romane.

"In contextul economic si politic actual, stabilitatea regimului fiscal trebuie sa fie prioritara pentru autoritati in vederea mentinerii unui mediu de afaceri puternic si atractiv", spune Serban Toader, responsabil pe probleme de fiscalitate in cadrul CIS si Senior Partner al KPMG Romania.

Oficialii CIS cred ca daca Romania pierde avantaje cum sunt cota unica de impozitare, de 16%, sau valoarea scazuta a TVA (19%) nu risca doar sa piarda investitiile planificate de catre firmele straine prezente in tara (ale caror planuri de afaceri vor fi date peste cap), dar va primi o bila neagra la capitolul stabilitatea si predictibilitatea mediului de afaceri local, fapt ce-i va face pe investitorii straini sa evite investitiile in tara noastra.

Toader spune ca exista alternative pentru atragerea mai multor bani la bugetul de stat, altele decat majorarea taxelor, insa aceste solutii trebuie gandite pe tremen mediu si lung. Atat largirea bazei de impozitare (prin identificarea si reducerea evaziunii fiscale), cat si eficientizarea sistemului de colectare sau cresterea rolului de prevenire si de conformare fisclala pe care trebuie sa il aiba autoritatile fiscale sunt, cu toate, solutii cu bataie lunga. Dar orice strategie gandita pe termen scurt, spun reprezentantii CIS - asa cum este atat de vehiculata crestere a TVA, va avea o serie de efecte negative si va produce probabil mai mult rau decat bine.

Toader crede ca e necesara introducerea unei legislatii fiscale de relansare economica, care sa permita contribuabililor sa-si declare voluntar obligatiile fiscale reale si sa isi negocieze direct impozitele cu autoritatile fiscale.

Concret, CIS face apel la autoritatile fiscale (CIS si ANAF se intalnesc trimestrial) sa elaboreze o strategie fiscala pe termen mediu si lung, o mai buna transparenta decizionala si imbunatatirea parteneriatului dintre autoritati si contribuabili printr-un dialog permanent cu mediul privat.

Shachar Shaine, presedintele CIS, crede ca prioritatile Romaniei trebuie sa ramana eficientizarea cheltuielilor bugetare si atragerea fondurilor europene pentru infrastructura. El spune ca problema fiscalitatii poate fi rezolvata prin continuitate, nu prin solutii de moment, si admite ca in momentul actual "e destul de greu sa-i convingi pe investitori sa ramana sau sa vina in Romania".

Consiliul Investitorilor Straini este o asociatie infiintata in 1997 si cuprinde cei mai importanti investitori straini din Romania. CIS are in prezent aproximativ 110 companii membre cu investitii cumulate ce reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe in Romania de la inceputul anilor '90.

TaraImpozit pe venit 2008 (%)Impozit pe venit 2009 (%)TVA 2008 (%)TVA 2009 (%)
Bulgaria10102020
Croatia20202223
Cehia21201919
Estonia21211820
Ungaria20202025
Letonia15151821
Lituania15201821
Polonia19192222
Ucraina25252020
Slovenia22212020
Romania16161919

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/investitorii-straini-nu-umblati-la-cota-unica-si-la-tva-4999062
4999062
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.