Medicamentele se scumpesc. Sau nu?

Postat la 12 iulie 2010 41 afişări

Medicamentele ieftine devin pentru statul roman, odata cu intrarea in vigoare de la 1 iulie a noului sistem de compensare, solutia pentru a trata mai multi bolnavi la costuri mai reduse. Cu ce pret?

"In Romania platim cele mai scumpe medicamente, ceea ce nu este ilegal, dar este imoral fata de pacient, iar consumul de medicamente originale era exagerat", declara recent presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta.

Afirmatia sefului CNAS vine in contextul in care in Romania un medicament din trei vandute anual este original (aflat sub protectia unui brevet), insa valoric, ponderea totala a acestui tip de medicamente este de aproape trei sferturi din piata, cu mult peste media din alte tari din Europa Centrala si de Est. Pentru a face economii la bugetul asigurarilor sociale prin trecerea de la produse originale la generice (medicamente disponibile dupa expirarea brevetului, cu aceeasi substanta activa, cu aceleasi efecte terapeutice, disponibile la un pret mai accesibil), CNAS a venit de la 1 iulie cu un nou sistem de compensare.

Mai exact, pacientii ar putea plati cu pana la 15% mai mult daca vor dori sa isi pastreze aceeasi schema terapeutica, insa in paralel vor exista de trei ori mai multe produse ieftine, potrivit directorului executiv al CNAS, Dorin Ionescu. Iar reorientarea catre generice ar trebui sa aduca economii de 400 de milioane de lei in acest an. Pare complicat?

"Se va trece pe alte terapii, cu eficienta mai mare, iar accentul va fi pus pe medicamentele generice, asa cum se intampla in toata Uniunea Europeana", sustine Ionescu. Practic, noul sistem de compensare pe grupe de boli se aplica strict pentru listele de medicamente A si B, adica cele pentru care se compensau pana acum 90% si, respectiv, 50% din valoare. Cea mai importanta modificare vizeaza, potrivit CNAS, aplicarea coeficientului de compensare nu la valoarea medicamentului ca pana acum, ci la valoarea celui mai ieftin medicmaent din clasa respectiva.

Adica o scadere a compensarii si o crestere a sumei pe care o plateau bolnavii pentru medicamentele mai scumpe, daca nu vor dori sa le inlocuiasca. Pe de alta parte, presedintele CNAS spune ca numarul medicamentelor compensate cu 90% s-a triplat, ajungand la 1.562, iar al celor compensate cu 50% s-a dublat, pana la 816. Adica o oferta mai mare pentru cei care vor dori sa inlocuiasca medicamentele din retetele actuale.

In aceste conditii, mai spun oficialii CNAS, pentru un sfert dintre medicamente pretul platit de bolnavi se va mari cu 15%-20%, pentru alt sfert preturile se vor reduce, iar pentru jumatate raman neschimbate. Afirmatia este combatuta de reprezentantii medicilor, farmacistilor si producatorilor de medicamente, care sustin ca rezultatele nu vor fi cele pe care le indica CNAS.

Desi oficialii Casei au declarat ca pacientii nu vor plati mai mult pentru medicamentele originale care nu au un corespondent ieftin, lucrurile stau complet pe dos.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
medicamente,
preturi,
compensare,
sistem
/actualitate/afaceri/medicamentele-se-scumpesc-sau-nu-6530574
6530574
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.