Ministrul ungar al economiei: "Au nevoie de acord cu FMI numai tarile care n-au incredere in ele insele"
Criza n-a fost depasita, asa incat economia globala si cea a zonei euro vor ramane intr-o situatie de semi-criza, cu mici suisuri si noi coborasuri, pana in a doua jumatate a lui 2012, a estimat vineri Gyorgy Matolcsy, ministrul ungar al economiei.
Guvernul are prognoze privind o intrare abia din 2013 intr-o epoca de "crestere dinamica si sustenabila la nivel mondial", scrie Portfolio.hu, avand in vedere ca pentru moment se profileaza un nou val de recesiune in SUA, manifestat pe piata imobiliara, si ca este "imprevizibil inca daca aceasta se va reverbera in sistemul bancar inca o data, mai ales ca toata lumea face tot posibilul ca sa evite asa ceva".
Prin urmare, Matolcsy recomanda ca "orice masura pe care o vom avea in vedere sa porneasca de la premisa ca un al doilea val al recesiunii planeaza asupra noastra si ca trebuie sa ne pregatim pentru aceasta eventualitate".
N-AVEM NEVOIE DE FMI
Ministrul a confirmat ca Ungaria nu intentioneaza sa apeleze la FMI sau la alti creditori institutionali externi pentru finantare si ca dupa ce linia de credit actuala cu FMI expira in octombrie, guvernul sau nu va incerca sa obtina un nou acord, "pentru ca nu are nevoie".
"Au nevoie de astfel de acorduri numai tarile care n-au incredere in ele insele si care nu se bucura de increderea pietelor financiare", a spus Matolcsy. Dupa el, increderea investitorilor in economia ungara a fost recastigata in vara, iar guvernul a ales intre cele doua variante pe care le avea in fata - "o politica de supravietuire" (cu FMI) sau "o politica economica indrazneata", din pacate "neinteleasa inca" de analistii financiari din Ungaria.
Gyorgy Matolcsy a insistat ca tara sa va fi capabila sa finanteze exclusiv prin apelul la pietele financiare deficitul bugetar pana in 2013, ca si sa-si plateasca datoria de pe urma titlurilor de stat care vor ajunge la scadenta in acest interval, de circa 11 miliarde de euro. Fara a anunta o tinta oficiala de deficit pentru 2011, ministrul a adaugat ca intr-un asemenea climat de criza, Ungaria nu are nicio marja de actiune pentru a stimula economia prin majorarea deficitului bugetar, care este "strict interzisa". Pentru anul in curs, tinta este de 3,8% din PIB.
Daca parghia fiscala nu-i mai e accesibila, oficialul ungar indica in schimb parghia fondurilor europene, care ar trebui regrupate si optimizate fiscal, precum si cea monetara, nu prin curs sau dobanzi, ci prin "instrumente de piata monetara pe care le folosesc Rezerva Federala sau Banca Centrala Europeana", desi banca centrala a Ungariei nu e de acord cu astfel de metode, pentru ca piata le va putea sanctiona imediat drept recurs la tiparnita de bani.
"Comentariile de acum ale ministrului tind sa confirme ideea ca guvernul e mai atent la alegerile locale din 3 octombrie si vrea sa-si contureze o strategie si sa ia masuri abia dupa aceea", a comentat Janos Samu, analist la Concorde Securities din Budapesta.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro