Povestea omului care a crezut în produsul lui şi, deşi şi-a închis şi vândut afacerile de mai multe ori, el a reuşit să transforme un singur produs într-un imperiu mondial
Pentru Glen Bell, reţeta succesului a constat într-un singur preparat: tacos. De la primul stand la care vindea acest produs până la inaugurarea primului restaurant Taco Bell nu a fost decât un pas, iar odată făcut, businessul a luat un avânt neaşteptat, fiind astăzi unul dintre cele mai cunoscute lanţuri de fast-food din întreaga lume.
Primul contact al lui Bell cu „universul culinar” a fost în marina Statelor Unite, unde a servit ca bucătar pe durata celui de-al doildea război mondial. După terminarea serviciului militar a deschis în San Bernardino un stand de hot dog, Bell’s Drive-in, care a funcţionat timp de patru ani. În 1952 a vândut micul business şi deschis o nouă locaţie în care vindea şi hamburgeri. Mai târziu, văzând cozile lungi formate la o cafenea mexicană de vizavi, care vindea tacos, i-a încolţit în minte ideea de a vinde şi el, la rândul său, acest preparat.
Cu acordul proprietarului a învăţat reţeta şi, în 1951, a deschis propriul stand de tacos, pe care îi vindea cu 19 cenţi. În primă instanţă a numit noul business Taco-Tia, iar mai apoi El Taco, avându-l alături ca partener de afaceri pe John Galardi, pe care îl angajase iniţial pe un post part time. Mai târziu, acesta s-a retras din afacere şi-a deschis o altă companie, lanţul Wienerschnitzel. Rămas singur, Glen Bell a vândut businessul şi, în 1962, a lansat brandul Taco Bell, într-o unitate de dimensiunea unui garaj mai mare, deschisă în Downey, California. Acest prim restaurant s-a închis în 1986, însă clădirea, care a fost salvată de la demolare în 2015, a fost mutată în apropierea sediului Taco Bell.
După numai doi ani de la deschidere antreprenorul a francizat businessul, care a înregistrat o creştere rapidă, iar la alţi doi ani distanţă, s-a listat la bursă, atrăgând atenţia gigantului PepsiCo, care l-a şi cumpărat în 1978, când compania ajunsese la o reţea de peste 850 de restaurante, într-o tranzacţie de 125 de milioane de dolari. Ulterior, Taco Bell s-a desprins de PepsiCo, sub o divizie numită în prezent Yum! Brands, care are în portofoliu şi brandurile KFC şi Pizza Hut, printre altele.
În România, franciza Taco Bell e administrată de Sphera Franchise Group, care a înregistrat în 2021, ultimul an pentru care există date disponibile, venituri de 28,9 milioane de lei.
CARTE DE VIZITĂ
Glen Bell, fondator, Taco Bell
1. S-a născut pe 3 septembrie 1923 în Lynwood, California;
2. A absolvit liceul San Benardino şi a intrat în armată, unde a lucrat ca bucătar;
3. În 1948 şi-a deschis primul business, iar în 1962 deschidea primul Taco Bell;
4. A fost căsătorit cu Martha Bell, alături de care a avut trei copii;
5. A murit pe 16 ianuarie 2010.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro