Povestea româncei care a creat un mediu educaţional diferit în România după ce a transformat un afterschool într-un lanţ de şcoli

Autor: Ioana Matei Postat la 04 iulie 2024 3901 afişări

Inspirată de modalităţile ideale de învăţare pentru fiul său, Claudia Chiru a fondat SAGA Kid pentru a crea un mediu educaţional diferit, bazat pe învăţare experienţială şi aplicabilă în viaţa reală. Lansat în 2013, proiectul SAGA Kid a evoluat dintr-un afterschool într-un lanţ cu posibilitatea de expansiune în regim de franciză. După succesul primei unităţi deschise astfel şi în pragul inaugurării celei de a doua în Bucureşti, antreprenoarea spune fără ezitare că vizează expansiunea la nivel naţional: „Încă de la început am avut o viziune clară: să creez ceva măreţ”.

Inspiraţia mea a venit din dorinţa de a crea un mediu educaţional alternativ, inovator şi eficient pentru copiii din România. Ca profesor dedicat şi mamă, am vrut să construiesc ceva de care să fiu mândră şi care să-i ofere fiului meu, şi tuturor copiilor, o educaţie de calitate bazată pe învăţare experienţială şi aplicabilitate în viaţa reală. Ideea a pornit din dragostea mea pentru educaţie şi din convingerea că un sistem educaţional bazat pe experienţe concrete şi tangibile poate avea un impact profund asupra dezvoltării copiilor”, descrie Claudia Chiru motivaţia fondării SAGA Kid.

Lansat în 2013, într-un spaţiu închiriat, proiectul a a evoluat dintr-un afterschool, într-un lanţ cu posibilitatea de expansiune în regim de franciză. Pe măsură ce numărul copiilor a crescut an de an, au fost nevoiţi să se mute într-un spaţiu mai mare şi modern, iar în 2018 au deschis prima franciză în Otopeni. „Raluca Negară, sales manager al grupului de firme Total Wash, a fost cea care a pariat pe acest model educaţional, atrasă de calitatea manualului şi metoda de învăţare experienţială, bazată pe concret şi tangibil, explică Claudia Chiru. „Raluca Negară a preluat de la SAGA Kid manualul de operaţiuni cu propriile proceduri şi metode, precum şi propriile instrumente de măsurare a evoluţiei şi performanţelor, atât ale copiilor, cât şi ale membrilor echipei. De atunci, SAGA Kid Otopeni s-a impus ca un model de referinţă în comunitatea deservită. Recent, franciza din Otopeni funcţionează într-o clădire proprie şi găzduieşte o parte importantă din cei 350 de copii înscrişi în total la SAGA Kid.” În prezent, sunt pe cale să deschidă o a doua franciză în Şoseaua Iancului. Cu o carieră de 26 de ani în asigurări şi fost director general adjunct la Gothaer, Cosmin Angheluţă este cel care preia această nouă franciză: „Cosmin apreciază complexitatea şi rigurozitatea conceptului SAGA şi crede că acesta oferă un avantaj competitiv copiilor în dezvoltarea lor autonomă, formând viitorii lideri ai societăţii”.

În ceea ce priveşte motivaţia din spatele alegerii modelului de franciză pentru extinderea SAGA Kid, Claudia Chiru spune că aceasta a fost determinată de dorinţa de a le oferi copiilor din România acces la un sistem educaţional alternativ şi inovator. „Încă de la început am avut o viziune clară: să creez ceva măreţ, ceva care să fie potrivit pentru fiul meu şi, implicit, pentru toţi copiii din România. Am ştiut că pentru replicarea succesului nostru  într-un mod structurat şi controlat, franciza era cea mai eficientă modalitate”, adaugă ea.

Acest model le oferă posibilitatea de a atrage oameni dedicaţi şi competenţi care împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru educaţie şi care pot gestiona centrele lor cu aceeaşi grijă şi atenţie pe care le-am avut de la început. În plus, modelul de franciză asigură sustenabilitatea şi scalabilitatea afacerii: „Ne permite să creştem într-un mod organic şi bine planificat, asigurându-ne că fiecare nouă unitate beneficiază de suportul şi resursele necesare pentru a reuşi. Alegerea acestui model a fost, aşadar, o decizie strategică, menită să ne ajute să răspundem cererii crescânde pentru educaţie de calitate şi să aducem beneficiile metodei noastre experienţiale unui număr cât mai mare de copii din România”. Iar decizia de a miza pe un brand românesc vine din avantajul ca acesta să fie adaptat particularităţilor culturale şi educaţionale din România, ceea ce permite o mai bună înţelegere şi satisfacere a nevoilor locale: „De asemenea, fiind un brand local, avem o flexibilitate mai mare în implementarea şi adaptarea rapidă a strategiilor educaţionale şi operaţionale. Şi, nu în ultimul rând, susţinerea şi dezvoltarea unui brand românesc contribuie la economia locală şi încurajează antreprenoriatul în ţara noastră”.

În căutarea inovaţiei în educaţie. Claudia Chiru spune că ideea de a dezvolta un proiect în zona educaţiei nonformale i-a venit odată cu dorinţa ei de a oferi copiilor un mediu de învăţare diferit care să completeze şi să îmbogăţească educaţia formală. A fost mereu pasionată de inovaţie în educaţie şi a observat că metodele tradiţionale nu reuşesc întotdeauna să capteze interesul şi să dezvolte pe deplin potenţialul fiecărui copil. De aceea, experienţele sale personale, atât ca profesor dedicat, cât şi ca mamă şi angajată, au determinat-o să creeze un spaţiu în care copiii să înveţe prin experienţă, joc şi explorare şi să se dezvolte într-un mod holistic. „Inspiraţia a venit şi din numeroasele schimburi de experienţă cu profesionişti din domeniul educaţiei la nivel internaţional, cum ar fi cele de la Oxford. Am dorit să aduc aceste practici inovatoare în România şi să contribui la transformarea peisajului educaţional local. Educaţia experienţială oferă flexibilitatea de a adapta învăţarea la nevoile şi interesele copiilor, iar acest aspect m-a atras enorm. Scopul meu a fost şi rămâne să creez un sistem educaţional alternativ, centrat pe copil, care să îi pregătească pe cei mici nu doar pentru şcoală, ci şi pentru viaţă”, explică ea. 

Concret, unul dintre cele mai importante aspecte ale inovaţiei la SAGA Kid este integrarea tehnologiei în procesul de învăţare: „Am început să utilizăm platforme online interactive, care facilitează învăţarea prin jocuri educative şi activităţi practice. Realitatea virtuală (VR) şi augmentată (AR) sunt, de asemenea, tehnologii pe care le explorăm pentru a crea experienţe de învăţare captivante şi imersive. Aceste instrumente tehnologice nu doar că fac învăţarea mai interesantă pentru copii, dar le şi oferă oportunitatea de a-şi dezvolta competenţele digitale, esenţiale în lumea modernă”. De asemenea, Chiru spune că se concentrează pe dezvoltarea unei abordări de învăţare personalizată: „Fiecare copil este unic, iar noi ne străduim să adaptăm programele noastre la nevoile individuale ale fiecărui elev. Folosim evaluări continue şi feedback constant pentru a ajusta metodele de transfer de cunoştinţe şi pentru a ne asigura că fiecare copil îşi atinge potenţialul maxim. Acest lucru include programe de mentorat şi consiliere psihopedagogică menite să sprijine dezvoltarea emoţională şi socială a copiilor, colaborăm cu Dana Andronic, psihoterapeut cu o vastă experienţă în lucrul cu copiii. Dana este o persoană caldă şi pricepută, s-a integrat perfect la SAGA”. În ceea ce priveşte curriculumul, au introdus module interdisciplinare care combină diferite domenii de cunoaştere. De exemplu, proiectele STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică) sunt integrate cu artele şi literatura pentru a crea o experienţă de învăţare holistică: „Acest tip de abordare stimulează gândirea critică, creativitatea şi abilitatea de a rezolva probleme complexe”. Pe lângă inovaţiile tehnologice şi metodologice, se angajează şi să îmbunătăţească mediul fizic al centrelor lor: „Spaţiile noastre sunt amenajate astfel încât să fie primitoare şi să încurajeze învăţarea activă. Investim în echipamente moderne şi resurse educaţionale de calitate, asigurându-ne că fiecare copil beneficiază de cele mai bune condiţii pentru învăţare”.

Antreprenoarea s-a gândit şi la „viaţa după şcoală” a părinţilor, iar în urmă cu aproximativ doi ani, imediat după pandemie, din dorinţa de a crea un spaţiu comunitar unde părinţii, copiii şi profesorii pot interacţiona într-un mediu relaxat şi prietenos, a decis expansiunea brandului SAGA şi în zona de cafenele. „Alegerea momentului a fost esenţială, având în vedere dorinţa noastră, a tuturor, de a socializa din nou şi de a ne conecta într-un mediu prietenos şi cultural. Am colaborat cu Alina Alexe de la Decoraktiva, un designer cu experienţă în stilul tradiţional românesc reinterpretat, care a adus în cafenea o atmosferă distinctivă şi prietenoasă, potrivită pentru relaxare, studiu şi organizarea diverselor evenimente culturale şi educative.”

În ceea ce priveşte oferta de cafea, au ales să colaboreze cu Meron, o prăjitorie cu renume din Cluj-Napoca, cu multe cafenele deschise în toată ţara. „Extinderea în zona de cafenea nu doar că a adus oportunităţi noi de interacţiune şi socializare în comunitate, dar a consolidat şi mai mult identitatea şi misiunea noastră de a promova o educaţie holistică şi integrată în viaţa copiilor şi a comunităţii în ansamblu”, justifică antreprenoarea această decizie. Investiţiile în proiectele educaţionale SAGA Kid au fost pe măsura ambiţiilor antreprenoarei, incluzând 80.000 de euro pentru renovarea şi modernizarea clădirii SAGA Tower – Hub Educaţional.

Investiţia în cafenea a fost de aproximativ 25.000 de euro, acoperind costurile de amenajare şi achiziţionarea echipamentelor necesare. „Veniturile generate de cafenea au fost peste aşteptări, devenind un punct de întâlnire popular pentru comunitatea locală şi contribuind la diversificarea surselor de venit ale SAGA Kid şi la sustenabilitatea financiară a întregului proiect”, adaugă Claudia Chiru. Echipa lor este formată din 42 de angajaţi, toţi profesionişti, responsabili de implementarea standardelor de calitate, care la angajare au participat la primul training experienţial susţinut de directorii educaţionali şi branch managerii SAGA. Cifra de afaceri în anul 2023 a fost de aproximativ 3,2 milioane de lei.

Ce urmează pentru SAGA Kid? Claudia Chiru spune că pe termen scurt, se concentrează pe deschiderea şi consolidarea celei de-a doua francize pe Şoseaua Iancului. Planurile lor includ finalizarea lucrărilor de renovare într-o clădire modernă de aproximativ 350 mp, valoarea investiţiilor în renovări ridicându-se la suma de 50.000 de euro. „Pe termen lung vizăm extinderea reţelei de francize la nivel naţional, pentru a aduce modelul educaţional SAGA Kid în cât mai multe comunităţi din România. Intenţionăm să continuăm să dezvoltăm şi să perfecţionăm metodele noastre educaţionale, asigurându-ne că fiecare franciză respectă standardele noastre ridicate”, îşi descrie antreprenoarea ambiţiile.

Acestea nu se limitează însă doar la francize fiindcă, spune ea, şi-a propus să dezvolte şi noi module educaţionale care să includă educaţia financiară şi cursuri de antreprenoriat pentru copii. De asemenea, intenţioneză să lanseze un program pilot de învăţare bazat pe proiecte, care să integreze tehnologia şi abilităţile de viaţă în curriculum.

Trei întrebări şi răspunsuri din interviul cu Claudia Chiru, fondatoare a SAGA Kid

Care sunt principalele lecţii pe care le-aţi învăţat pe parcursul celor 11 ani în domeniul educaţiei nonformale?

Pe parcursul acestor 11 ani am învăţat câteva lecţii esenţiale care au modelat evoluţia SAGA Kid şi pe mine, la nivel personal. Totul a început cu cunoştinţe temeinice în domeniu, pasiune şi determinare. Din primele zile, când aveam doar şapte copii înscrişi, mi-am dat seama cât de importante sunt aceste calităţi pentru atingerea succesului propus. Pasiunea pentru educaţie şi dorinţa de a oferi ceva mai bun pentru copii ne-au ajutat să depăşim numeroasele obstacole întâlnite pe drum, dar şi pregătirea profesională pe care am dobândit-o pe parcursul celor 5 ani petrecuţi în cadrul Colegiului Pedagogic “Constantin Brătescu” din Constanţa, a cărui absolventă sunt. Cu multă mândrie şi recunoştinţă faţă de părinţii şi profesorii mei spun că acest liceu este punctul de plecare, fundaţia carierei mele, este bagheta care a ajutat la materializarea magiei care era în interiorul meu. Flexibilitatea şi adaptabilitatea au jucat, de asemenea, un rol crucial. Mediul educaţional şi cel economic sunt în continuă schimbare, iar noi am învăţat să ne adaptăm rapid la noi provocări, fie că era vorba de cerinţele părinţilor, de modificări legislative sau de schimbările economice. A fost foarte dificil din cauza mediului economico-politic instabil, cu mari schimbări bruşte şi legi care nu sprijină deloc antreprenoriatul. Sunt foarte dezamăgită de modul în care statul român alege să nu îşi sprijine contribuabilii şi firmele care cotizează lunar, care contribuie la bunul mers al economiei. Noi, antreprenorii, aducem plus-valoare şi venituri substanţiale către bugetul de stat. Dar aceste constatări ne-au învăţat să fim rezilienţi şi să găsim soluţii creative pentru a depăşi dificultăţile. Am realizat cât de important este să nu renunţi şi să continui să lupţi pentru visul tău.Am descoperit, de asemenea, cât de importantă este o echipă puternică. Niciun succes nu poate fi obţinut de unul singur.

Cum vedeţi viitorul educaţiei nonformale în România?

Îl văd plin de oportunităţi şi transformări pozitive, mai ales în contextul schimbărilor rapide din societate şi din piaţa muncii. Cred că există un potenţial imens pentru dezvoltarea acestui sector, pe măsură ce tot mai mulţi părinţi, profesori şi factori de decizie încep să recunoască valoarea şi beneficiile educaţiei experienţiale. Aceasta completează educaţia formală, oferind copiilor competenţe esenţiale pentru dezvoltarea lor integrală, care nu sunt întotdeauna acoperite în sistemul tradiţional de învăţământ. Pe măsură ce tehnologia avansează, avem posibilitatea să integrăm metode şi instrumente noi care fac procesul de învăţare mai interactiv şi mai atractiv pentru copii. De asemenea, cred că educaţia nonformală va juca un rol din ce în ce mai important în dezvoltarea abilităţilor sociale, emoţionale şi de gândire critică ale copiilor. Aceste abilităţi sunt esenţiale pentru succesul în viaţă, dar sunt adesea neglijate în curriculum-ul tradiţional. Un alt factor important este colaborarea între sectorul public şi cel privat. Pentru ca educaţia nonformală să atingă întregul său potenţial este necesar ca guvernul să sprijine iniţiativele şi să creeze un cadru legislativ favorabil dezvoltării acestui sector. De asemenea, parteneriatele cu organizaţii non-guvernamentale şi companii private pot aduce resurse suplimentare şi expertiză valoroasă. Prin inovaţie, colaborare şi un angajament ferm pentru calitate, putem transforma modul în care copiii noştri învaţă şi se dezvoltă, pregătindu-i astfel pentru provocările viitorului.

Ce sfaturi aveţi pentru alţi antreprenori care doresc să se implice în educaţia nonformală?

Le recomand să fie pasionaţi şi dedicaţi cauzei educaţiei, să investească timp şi resurse în dezvoltarea unui model educaţional de calitate. Este important să fie deschişi la inovaţie şi să creeze un mediu de învăţare stimulant şi prietenos. De asemenea, este crucial să construiască relaţii de încredere cu părinţii şi comunitatea şi să fie pregătiţi să se adapteze rapid la schimbările din mediul educaţional şi economic. Perseverenţa şi angajamentul faţă de calitate sunt cheia succesului în acest domeniu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.