Povestea româncei care a fondat un business de succes în domeniul explozivilor
Mihaela Carată este, probabil, singura antreprenoare din România care poate povesti, cu uşurinţă, din ce este compus un explozor şi cum funcţionează acesta; Este în acelaşi timp printre puţinele femei care ştiu în amănunt detaliile legate de transportul unui tanc pe teritoriul ţării noastre. Inspirată de numele inventatorului dinamitei, a înfiinţat în urmă cu şapte ani Nitro Nobel Group, o companie cu activităţi în domeniul explozivilor, care se îndreaptă anul acesta spre o cifră de afaceri de 1 milion de euro.
"Dacă unii oameni sar cu paraşuta să-şi ia doza de adrenalină de care au nevoie, eu mi-o iau în fiecare săptămână; nu pot şi nu îmi place să stau la birou“, îşi descrie Mihaela Carată munca în compania ale cărei baze a pus-o împreună cu soţul ei.
Cu activităţi atât pe plan local, cât şi în mediul internaţional, firma Nitro Nobel Group acoperă, pentru piaţa din România, toată gama de aparatură şi servicii de consultanţă necesare unor lucrări în exploatările miniere subterane şi de suprafaţă. Totodată, activitatea NNG implică şi autorizarea completă şi însoţirea mărfurilor periculoase pe teritoriul României (tranzitul de armament, muniţii, materii explozive, tehnică militară, substanţe periculoase).
Compania a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de aproximativ 300.000 de euro, iar pentru anul în curs Mihaela Carată previzionează venituri de 950.000 de euro. 85% din venituri sunt realizate prin intermediul transporturilor speciale.
Cum alegi să lucrezi într-un astfel de domeniu? Parcursul profesional al Mihaelei Carată nu a fost unul lin şi în niciun caz prestabilit. Povesteşte că, imediat după Revoluţie, a încercat să studieze la Facultatea de Drept, însă, nefiind admisă acolo, şi-a început studiile la Politehnică. A înţeles însă că nu i se potriveşte ingineria şi a ales apoi să se orienteze spre Facultatea de Ştiinţe Politice, pe care a absolvit-o în 2004 şi despre care spune că i-a plăcut atât de mult, încât ar mai face-o o dată.
Primul său loc de muncă a fost la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET), unde spune că a învăţat tot ce se putea învăţa şi a avansat până la treapta în care avea nevoie de o facultate tehnică pentru a evolua şi mai mult. A lucrat astfel la RADET între 1995 şi 2001, apoi s-a angajat la ING în postul de de customer service officer, într-o perioadă în care banca avea doar clienţi persoane juridice. A realizat după aproximativ un an că nici acela nu este locul potrivit pentru ea: rigorile băncii nu se potriveau cu stilul ei proactiv. După o altă scurtă perioadă la RADET, ca senior customer service officer (2002-2003), s-a angajat în firma de audit şi contabilitate Smart Audit Solutions ca operations manager. ”La început nu aveam idee despre cum se face acest job, nu îmi plăcea matematica, dar m-am simţit foarte bine în acest post, am învăţat tot ce trebuia să învăţ şi am ajuns până la funcţia de director.“
Parcursul ei profesional a luat o altă turnură după participarea la o conferinţă în domeniul auditului în Barcelona, unde l-a cunoscut pe directorul din Europa al companiei cu activităţi în domeniul explozivilor Nitromac - RomNitro Explosives. Ei îşi deschiseseră în România o filială şi aveau nevoie de o firmă de contabilitate, în contextul în care nu erau mulţumiţi de serviciile găsite pe internet.
S-a ivit astfel oportunitatea unei colaborări; la întoarcerea în România, Mihaela Carată şi-a dat însă seama că nevoile lor depăşeau zona de contabilitate; compania avea de fapt nevoie de un economist care să interpreteze cifrele, nu doar să le introducă într-un program. ”Le-am spus că aş putea să lucrez pentru ei în timpul liber; mi-am făcut un calcul, la contabilitate lucram de la 9 la 17, le-am spus că pot să vin la ei după 18 şi să stau până la ce oră este nevoie.“ Astfel, a urmat o perioadă de aproximativ şase luni în care antreprenoarea spune că nu avea timp nici să-şi dea seama când se schimbă anotimpurile sau zilele se transformă în noapte. în acest ritm, s-a familiarizat cu domeniul; a cerut chiar directorului general să îi ofere posibilitatea de a merge pe teren pentru a înţelege despre ce este vorba altfel decât în cărţi.
După cele şapte luni de activitate, a ajuns la concluzia că acesta este domeniul în care i-ar plăcea să îşi construiască o carieră în continuare. Astfel, în 2007, a renunţat, nu cu uşurinţă, la activitatea din firma de contabilitate şi audit. Şi-a consolidat pregătirea teoretică printr-un MBA la Universitatea Open (2011) şi a urmat chiar şi cursuri prin care să obţină permisul de artificier, astfel încât să se integreze complet în această lume. A lucrat în cadrul Nitromac - RomNitro Explosives ca deputy manager timp de patru ani, până la momentul în care firma a decis să închidă filiala din România.
Atunci a hotărât, împreună cu partenerul ei, să pună bazele propriei afaceri în domeniu. ”A fost foarte greu la început pentru că economia trecea printr-o criză, banii în investiţii, infrastructură nu mai erau atât de mulţi.“A înfiinţat firma Nitro Nobel Group în 2010, printr-o investiţie iniţială minimă, de câteva sute de lei, direcţionaţi înspre achiziţia unui laptop şi a unei imprimante. Următorul pas a fost să identifice potenţiali furnizori, alţii decât cei existenţi în România. ”2010-2012 au fost ani destul de incerţi în domeniul acesta - atât timp cât nu sunt bani pentru investiţii în infrastructură, industria nu funcţionează. Atunci, în 2011, când am văzut că nu se întâmplă nimic în România în acest domeniu am decis să ne schimbăm abordarea.“ Astfel, au decis să reorienteze activitatea firmei spre vânzarea de aparatură pentru domeniul minier. Din rândul acestor aparate, oferă ca exemplu explozoarele folosite în carierele de agregate seismografele şi toate elementele din care sunt compuse acestea, şi, recent intrat în portofoliul lor, aparate laser pentru detectarea explozivilor şi narcoticelor.
Mihaela Carată explică funcţionalitatea unui astfel de aparat: o activitate de împuşcare nu ar trebui să se facă niciodată, de pildă, fără măsurarea impactului, a vibraţiilor exploziei; de aceea, un astfel de aparat de măsurare se află în portofoliul Nitro Nobel Group. ”Ne-am spus că, fiind în UE, funcţionând după standarde UE, cu siguranţă o să vină şi în România momentul în care va trebui să funcţionăm după acele standarde. A venit acel moment, mult mai greu, dar a venit.“ Apoi, o altă oportunitate de dezvoltare a afacerii a fost sesizată de antreprenoare, a devenit, între timp, şi obiectul principal de activitate al Nitro Nobel Group
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro