Producatorii de generice: "Neplata arieratelor conduce inevitabil la blocarea in scurt timp a activitatii"

Autor: Razvan Muresan Postat la 26 iulie 2011 60 afişări

Neplata arieratelor conduce inevitabil la blocarea in scurt timp a activitatii producatorilor romani de medicamente, intarzieri la plata catre bugetul de stat, disponibilizari ale unui numar insemnat de angajati, inghetarea investitiilor si disparitia din procesul de fabricatie a unei game largi de produse de baza utilizate in terapiile acute sau cronice, sustin membrii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Dintre producatori, primii si cei mai loviti de orice intarziere suplimentara in plata sunt fabricantii de medicamente generice care au şi capacitaţi de producţie in Romania si care platesc taxe si impozite catre bugetul de stat si catre administratiile publice locale si asigura aproape doua treimi din volumul de medicamente utilizate in tara, consumand mai putin de 23% din resursele finaciare utilizate, se arata intr-un comunicat remis BUSINESS Magazin. "APMGR isi exprima cu toata convingerea dezacordul fata de abordarile perdante ale autoritatilor, deoarece membrii asociatiei sunt penalizati in lipsa unei distinctii clare intre marii consumatori de resurse din sistem si cei care asigura de fapt sustenabilitatea sistemului de sanatate", spune Dragos Damian, presedintele asociatiei.

Impiedicarea formarii unor arierate suplimentare - care nu reprezinta altceva decat utilizarea excesiva a medicamentelor scumpe, al caror consum nu este corelat cu posibiltatile de finantare - se poate realiza prin utilizarea substitutiei generice al carei scop definitoriu este sa creasca accesul pacientilor la terapii moderne, de calitate si care optimizeaza utilizarea fondurilor publice si a celor personale. Mecanismul de preventie al arieratelor este unul pe care industria farmaceutica il asteapta de foarte mult timp. "Continuarea reformelor in sanatate este cruciala pentru a preveni aparitia altor cheltueli incontrolabile si a blocajelor ce determina limitarea acesului pacientilor la tratament", sustin oficialii APMGR.

Problema controlului cheltuielilor cu medicamentele işi va gasi rezolvarea prin utilizarea medicamentelor generice in programele nationale, incluzandu-le pe lista C2. Programele nationale de sanatate utilizeaza anual cea mai mare parte a banilor cheltuiti pe consumul de medicamente, adica aproximativ 65% din fondurile alocate. Asadar, acceptarea substitutiei generice ca solutie pentru lista C2 ar determina cresterea accesului la terapie. Introducerea medicamentelor generice pe listele C2 si schimbarea concomitenta a modului de decontare sunt caile cele mai eficiente de scadere a sumelor investite pentru programele nationale de sanatate.

"Realitatea este ca ne confruntam cu un lobby extrem de agresiv impotriva introducerii pe scara larga a medicamentelor generice dus de grupuri de interese ce au reuşit sa stopeze reformele iniţiate in sanatate. De fapt scaderea cu doar 1% a utilizarii terapiilor generice inseamna o gaura in bugetul de stat sau la pacient de 60 milioane de lei. O simulare pe datele reale de piata demonstreaza de exemplu ca utilizarea substitutiei generice in terapia diabetului, ar conduce la economii anuale de 20 milioane de euro, bani utilizabili suplimentar pentru reducerea listelor de asteptare a pacientilor ce necesita tratamentul unor boli de o gravitate maxima, unde fiecare zi de intarziere poate echivala cu o condamnare la moarte", a mai declarat Dragos Damian.

Din calculele APMGR rezulta ca utilizarea medicamentelor generice pe scara larga ar aduce anual economii de peste 500 de milioane de lei la buget. Din pacate, pana in momentul de fata, denigrarea furibunda a genericelor din considerente pur comerciale si presiunea asupra autoritatilor, dezinformarea medicilor si farmacistilor cu privire la calitate acestora si manipularea presei si a opiniei publice ce vizeaza efectele teraputice si rolul lor, a facut ca in ultimii ani sa dispara peste 1500 de produse generice din piata. Fata de trimestrul intai al anului 2008, cand genericele ocupau 73% din volumul medicamentelor vandute, in primul trimestru al acestui an cota lor de piata se redusese la 62,6%, in volum. In consecinta, desi preturile la medicamente scad peste tot in lume prin aparitia a tot mai multor preparate generice, in Romania costurile cu medicamentele cresc!

In pachetul de masuri agreat la inceputul anului, in procesul de negociere cu FMI, Guvernul Romaniei si-a luat angajamentul sa incurajeze substitutia generica. Deoarece atat FMI cat si reprezentantii Guvernului au ajuns la concluzia ca prin conformarea la acesta tendinta europeana se vor realiza economii importante, si, prin urmare, va permite unui numar sensibil sporit de pacienti sa poata primi tratamentul adecvat. Ne exprimam convingerea ca la capatul discuţiilor din aceasta saptamana dintre Guvern şi FMI vor fi aplicate soluţiile pe care APMGR le propune de mai bine de doi ani.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/producatorii-de-generice-neplata-arieratelor-conduce-inevitabil-la-blocarea-in-scurt-timp-a-activitatii-8525496
8525496
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.