Studentii, singurii care privesc piata muncii cu optimism (VIDEO)
Potrivit celui de-al treilea sondaj de opinie derulat de Continental AG, studentii sunt, in ciuda crizei, tot mai optimisti in privinta carierei, dar si mai atrasi de ideea unui loc de munca pe termen lung, in Romania.
Criza financiara si, in consecinta, recesiunea economica globala au creat un mediu nou si cu multe provocari pe piata muncii. In mod surprinzator, majoritatea studentilor romani (70,6% in 2009) se arata chiar mai increzatori decat in trecut (58,4% in 2007) in privinta perspectivelor de cariera si aproape la fel de increzatori ca si colegii lor germani (2009 - 74% vs. 2007 - 72,4%).
"Este interesant sa vezi optimismul studentilor romani in aceste vremuri dificile de recesiune", a subliniat psihologul Aurora Liiceanu. Potrivit sondajului, barbatii sunt mai optimisti decat femeile. De asemenea, inginerii sunt mai optimisti in ceea ce priveste cariera decat economistii sau studentii la stiinte naturale.
Siguranta locului de munca a avansat considerabil in clasamente si desi media perioadei de angajare la o companie este de la unul la trei ani, numarul studentilor care isi imagineaza sa lucreze mai mult de zece ani la acelasi angajator crescut. 76% dintre studentii intervievati si-ar schimba locul de munca pentru un salariu mai bun, pentru factori precum dezvoltarea personala ( 41,8%) si un mediu de lucru favorabil (30.9%). Din aceleasi motive, studentii ar accepta o oferta de munca in strainatate (56% in 2009), chiar daca gasirea unui loc de munca in Romania castiga in importanta fata de acum doi ani.
Studentii de la facultati de profil economic estimeaza ca sunt mai bine informati asupra pietelor financiare si sistemul pietei intr-o lume globala decat colegii lor din domeniul ingineresc. "Daca vom compara atitudinea studentilor romani cu cea a colegilor lor germani, asocierea: cunoastinte-atitudine nu ar fi cea mai indicata", remarca Liiceanu.
42,6% dintre cei intervievati nu cunosc ce consecinte ar putea avea criza asupra startului lor in cariera, in timp ce 18,6 procente nu intrevad consecinte.
"Starea de euforie generata de cresterea economica rapida din ultimii ani mai este, probabil, foarte prezenta in mintea romanilor, ceea ce ingreuneaza adaptarea la schimbarea subita de situatie. In orice caz, s-a impus o mentalitate mai matura, atitudinea de <> nu mai este la moda; studentii doresc sa ramana mai mult timp in aceeasi companie, punand pe primul loc siguranta locului de munca", mai spune Liiceanu.
In plus, acestia definesc cariera in termeni de "evolutie in cadrul aceluiasi departament sau al aceleiasi companii.
In martie 2009, TNS Infratest a intervievat aproximativ 1031 de studenti din Romania (542 femei si 489 barbati), la initiativa Continental. Studentii intervievati frecventau cursuri ale facultatilor de inginerie (38%), economice (21,8%) si de stiinte naturale (40,3%) in Bucuresti, Brasov, Timisoara, Cluj-Napoca, Sibiu si Iasi.
Studentii si-au exprimat opiniile despre persepectivele de cariera, preferintele in ceea ce priveste locul de munca, competitivitatea personala si a sistemul educational din Romania. Sondajul este realizat la fiecare doi ani in Romania si in fiecare an in Germania.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro