Studiu: Preturile apartamentelor ar putea sa mai scada
Valoarea proprietatilor imobiliare ar putea sa se reduca in continuare ca urmare a evolutiei economice generale, se arata intr-un studiu al companiei de evaluare Darian Rom-Suisse
"Rezultatele economice ale primului semestru, desi se incadreaza in cea mai mare parte in Tintele stabilite de FMI ca si conditii ale imprumutului de stat, nu aduc decat pesimism in ceea ce priveste rezultatele anuale. Contractia tot mai evidenta a economiei nationale poate fi de natura sa impulsioneze in continuare scaderea preturilor imobiliare", se arata in studiul companiei.
In plus, analistii companiei considera ca efectul demografic de scadere al natalitatii dupa anul 1990, va avea afecta usor cererea pe termen lung. "In conditiile diminuarii costurilor cu materialele de constructii si cu forta de munca, este probabil ca oferta sa devina din ce in ce mai competitiva. Pe de alta parte insa, finatarea este in cottinuare destul de greu de gasit, in conditiile in care bancile comerciale prefera sa imprumute statul in detrimentul populatiei sau intreprinzatorilor privati", se mai spune in studiul Darian Rom-Suisse.
Preturile locuintelor din Romania, exprimate in lei, s-au redus cu 10% - 40% in primul semestru, fata de sfarsitul anului trecut, pe segmentul vechi scaderea fiind in medie de 23%, iar pe cel nou de 17%, potrivit estimarilor companiei. In Bucuresti, preturile apartamentelor vechi au inregistrat o scadere de 33% iar apartamentele noi s-au ieftinit cu 25% fata de al doilea semestru din 2008.
Consultantii Darian considera ca usoara echilibrare a preturilor prin programele anti-criza declansate de Guvern nu va fi de durata. "Programul Prima Casa a provocat deja o polarizare a preturilor din zona 50.000- 70.000 de euro inspre valoarea maxima garantata de stat (60.000 de euro). Proprietati scoase la vanzare cu preturi de 54.000 - 58.000 de euro au inregistrat o ajustare rapida in sus odata cu anuntarea demararii acestui program, in timp ce efectul invers, de scadere a preturilor pana in aceasta zona se inregistreaza preponderent la dezvoltatorii presati din punct de vedere financiar. Pe termen lung insa, valorile proprietatilor vor trebui sa urmeze trendul economic general, iar semnalele din acest sector nu sunt cele mai favorabile."
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro