Ungaria va trece la cota unica de impozitare de 16%. Asemanarile cu Romania se opresc insa aici

Postat la 08 iunie 2010 50 afişări

Premierul ungar Viktor Orban a anuntat planul de masuri de urgenta ale guvernului sau, menite sa "creeze un sistem economic nou", cu simplificari drastice de taxe si cat mai radical diferit de cel al predecesorului sau socialist.

"N-o sa peticim vechiul sistem fiscal, ci vom crea unul nou", a declarat in fata parlamentului Viktor Orban, citat de Portfolio.hu. "Nimeni nu poate avea incredere intr-un sistem fiscal unde 2,5 milioane de contribuabili ii sustin pe ceilalti 10 milioane de oameni", a spus Orban.

El a promis o reducere masiva a poverii fiscale si o simplificare radicala a regimului fiscal, asa incat "sa se reteze dintr-o lovitura" mai multe taxe deodata si sa se reorganizeze impozitarea in jurul catorva repere mari, dupa cum urmeaza:

1) se va introduce cota unica de impozit pe venit de 16%

2) va fi introdusa treptat, in doi ani, o cota unica de impozit pentru familii

3) impozitul pe profitul companiilor va scadea de la 19% la 10% pentru firmele cu un profit anual mai mic de 500 de milioane de forinti (1,74 mil. euro)

4) se va introduce o taxa speciala aplicata bancilor, firmelor de asigurari si de leasing. Aceasta ar fi urmat sa priveze bancile si celelalte firme de circa o treime din profituri si sa aduca deja la bugetul pe 2010 circa 13 miliarde de forinti (45,3 milioane de euro), dar Orban doreste acum majorarea veniturilor scontate de pe urma ei la 200 de miliarde (aproape 700 de milioane de euro)

5) se va renunta la taxele si comisioanele pentru mostenirea intre rudele de gradul I, fiindca "statul nu are ce cauta in aceste relatii"

6) platile compensatorii la companiile de stat vor fi limitate la echivalentul salariului pentru ultimele doua luni, orice alta plata suplimentara urmand sa fie impozitata cu 98%

7) salariul brut lunar la companiile de stat, inclusiv la Banca Nationala a Ungariei, va fi limitat la 2 milioane de forinti (pana in 7.000 de euro)

8) vor fi reduse cu 15% salariile in institutiile bugetare, ceea ce va aduce la buget o economie de 42,8 miliarde de forinti (150 de milioane de euro)

9) numarul membrilor din consiliile directoare ale companiilor de stat va fi redus de la un total de 319 la 60, iar al celor din consiliile de supraveghere de la 636 la 450

10) finantarile pentru partidele politice vor fi reduse cu 15%.

Viktor Orban a apreciat ca "sentimentul global fata de mersul economiilor este sumbru si ingrijorator", dar esentialul e ca "lumea isi intoarce fata de la capitalismul speculativ catre cel productiv".

Separat de aceste masuri, premierul are intentia si sa interzica bancilor sa dea credite ipotecare in valuta, dar n-a precizat de cand se va aplica aceasta, dupa cum n-a furnizat nici un calendar de introducere a masurilor enumerate mai sus.

Cu aceeasi ocazie, Orban si-a reluat atacul contra guvernatorului bancii centrale, Andras Simor, pe care l-a acuzat ca desi incaseaza sute de milioane de forinti de pe urma companiilor lui din paradisuri fiscale, "are indrazneala" sa ia si salariu de la banca, respectiv peste 8 milioane de forinti pe luna (aproape 28.000 de euro).

CE PARERE AU ANALISTII

Cei de la Portfolio.hu au calculat ca impunerea suprataxei pe profitul bancilor ar urma sa permita guvernului sa se incadreze in deficitul bugetar de 3,8% convenit cu FMI. In schimb, va aparea o gaura la buget echivalenta, de pe urma introducerii cotei unice de 16%; pe cat se poate prevedea, ea ar trebui sa fie contrabalansata de celelalte reduceri de cheltuieli anuntate.

Cert e ca planul guvernului nu prevede nici o masura de stimulare a economiei cu efect mai bine cuantificabil, avand in vedere ca a introduce cota unica inseamna a te baza pe venituri incerte, care apar realmente in economie doar atunci cand si alti factori conjuncturali sunt favorabili, iar oricum cota unica nu va putea fi introdusa imediat, adica la jumatatea anului, asa incat sa influenteze rezultatul pe 2010.

Actualul sistem de impozit pe venit in Ungaria are doua trepte, de 17% si 32%.

"Se poate prevedea ca guvernul va avea dificultati de a finanta costisitoarea reforma a sistemului fiscal in decurs de doi ani. Deficitul bugetar a ajuns deja in mai la 85% din totalul prevazut pentru 2010, iar decalajul fata de program este deja prea mare spre a putea sa fie finantat doar din reducerea salariilor in sectorul public si din taxa pe banci", apreciaza Diana Gesheva si Gabor Ambrus de la societatea de consultanta 4Cast din Sofia.

Mai exact, taierea salariilor va insemna si ea costuri cu platile compensatorii si ajutoarele de somaj, iar noua taxa pe banci, care le-ar putea reteza jumatate din profit, reprezinta o ajustare prea brutala ca sa poata fi aplicata numai in a doua jumatate a anului, asa incat sa-si produca deja efectul la buget, sustin cei doi analisti. "In plus, nu exista nici o mentiune despre cum se va finanta deficitul de 3% din PIB asumat pentru 2011."

Aceeasi opinie o are si Gyorgy Barta de la CIB Bank din Budapesta, care observa ca programul economic al guvernului Fidesz abunda in masuri temporare (cum e taxa pe banci, conceputa sa fie aplicata timp de trei ani) sau cu efect pe termen scurt, dar nu ofera niciun detaliu despre reformele structurale necesare asa incat nevoile de finantare si datoria publica sa se reduca pe termen mediu. "Cat priveste estimarea ca vor obtine 200 de miliarde de euro din taxa pe banci, mi se pare excesiva si va fi probabil redusa in timp." In schimb, rationalizarea sistemului fiscal este corecta, iar reducerea poverii fiscale pentru firmele mici ar putea sa fie stimulativa pentru cresterea economica la anul, crede Barta.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/ungaria-va-trece-la-cota-unica-de-impozitare-de-16-asemanarile-cu-romania-se-opresc-insa-aici-6324232
6324232
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.