Zona euro scade cu 0,2% in T2
Economia in zona euro a scazut cu 0,2% in ultimele trei luni, fiind prima scadere de la aparitia monedei unice europene, acum aproape 10 ani.
Scaderea a afectat produsul intern brut al zonei euro, care cuprinde 15 state. Discrepanta fata de cresterea de 0,7% inregistrata in primele 3 luni ale anului, ridica intrebari in privinta stoparii caderii de pe piata economica, sustin analistii, si s-ar putea ca aceasta sa semnaleze inceputul unor probleme mai grave pe viitor.
Declinul a fost determinat de o scadere a economiei in cele mai puternice doua tari din Europa: Germania si Franta. Postul Deutsche Welle sustine ca economia germana ar fi principala vinovata: in timp ce in primele trei luni ale anului economia Germaniei a crescut in cel mai mare ritm de 12 ani incoace, in urmatoarele trei ea a scazut cu 0,8 procente.
O situatie asemanatoare s-a inregistrat in Franta, unde in primul trimestru economia a crescut cu 0,5%, pentru ca urmatorul sa scada la 0,2%, pentru prima data in aproape sase ani.
Nivelul inflatiei ramane ridicat in majoritatea tarilor lumii in contextul preturilor ridicate la materii prime pe plan mondial, valorile ridicate inregistrate in statele est-europene provocand o reactie in lant in randul tarilor din Europa. Astfel, in zona euro, rata de crestere a preturilor s-a dublat in ultimele 12 luni, la 4,1%, cu 2% peste tinta Bancii Centrale Europene (BCE).
Prin urmare, in luna iulie, inflatia s-a situat la 6,7% in Cehia, 9% in România si 14,4% in Bulgaria, informeaza Mediafax. Preturile la alimente au sarit cu 6,7% in iulie fata de 6,4% in iunie, in timp ce inflatia energiei electrice s-a ridicat pana la 17,1%.
"Acum, intrebarea este daca suntem sau nu aproape de fund? Luam cea mai optimista varianta si speram ca economia sa se imbunatateasca pana la sfarsitul anului", a declarat pentru The Telegraph Kenneth Broux, economist european la Lloyds TSB.
O parere contrara are Joerg Kraemer, economist sef la Commerzbank AG in Frankfurt, dupa cum reiese dintr-o declaratie pentru bloomberg.com: "Nu se poate vorbi despre o asezare usoara a economiei din zona euro. Este o scadere ciclica care tinde sa aiba bataie lunga".
Situatia ar putea avea consecinte grave cel putin la nivel european daca cifrele nu se remediaza pana la sfarsitul anului. Banca Angliei a aratat clar ca exista semne ale unei posibile recesiuni, odata cu publicarea Raportului de Inflatie pe ultimele trei luni, dealtfel nefavorabil. Teoretic, recesiunea apare atunci cand exista o perioada de sase luni de scadere economica.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro