AFP: Globurile de Aur oferă predicţii nesigure referitor la viitorii laureaţi ai premiilor Oscar
Premiile Globurile de Aur, care au fost câştigate anul acesta de filmele "Boyhood", "Birdman" şi "The Grand Hotel Budapest", sunt pe locul al doilea în topul celor mai prestigioase distincţii din industria de cinema americană, dar sunt considerate predicţii nesigure referitor la laureaţii cu Oscar.
"Primul lucru pe care l-aş spune câştigătorilor de la Globurile de Aur este: rămâneţi prudenţi", a declarat, potrivit AFP, Tim Gray, care se ocupă de rubrica premiilor din cinematografie a publicaţiei Variety, considerată "biblia" acestui domeniu artistic.
"Globurile de Aur nu au o putere magică de a prezice", a spus, la rândul său, Robert Thompson, profesor de cultură populară la Universitatea Syracuse din New York.
Pe de o parte, în momentul decernării premiilor Globul de Aur, "votul pentru nominalizările la premiile Oscar", care vor fi dezvăluite joi, "era deja închis", a declarat Sasha Stone, din partea site-ului AwardsDaily.com.
Pe de altă parte, premiile Globul de Aur şi Oscar, pe care Tom Nunan le-a catalogat drept "cea mai preţioasă distincţie care poate fi primită, după premiul Nobel", sunt oferite de corpuri profesionale diferite.
Premiile Globul de Aur reprezintă alegerea a circa 90 de corespondenţi ai presei străine de la Hollywood, în timp ce premiile Oscar sunt oferite de 6.000 de profesionişti din industria cinematografică, membri ai puternicei Academii de film americane.
Palmaresul sindicatelor precum cel al actorilor sau al producătorilor, asociaţii ai căror membri, în mare parte, votează şi pentru premiile Oscar, oferă, deci, un indicator mai bun privind tendinţele pentru premiile Oscar, comentează AFP.
Premiile Sindicatului producătorilor americani, care vor fi decernate pe 24 ianuarie, iau, de asemenea, pulsul Academiei privind premiul Oscar pentru cel mai bun film. Anul aceasta, filmele considerate favorite sunt "Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman", "12 ani de copilărie/ Boyhood" şi "Whiplash".
Premiile Sindicatului actorilor americani, care vor fi decernate pe 25 ianuarie, reprezintă, la rândul lor, un indicator, adeseori exact, privind laureaţii premiilor Oscar privind cei mai buni actori şi actriţe. Producţiile considerate favorite potrivit nominalizărilor Sindicatului actorilor sunt "Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman", "12 ani de copilărie/ Boyhood" şi "The Imitation Game. Jocul codurilor/ The Imitation Game".
Totuşi, aceasta nu înseamnă că Globurile de Aur nu au niciun impact asuprea premiilor Oscar, care vor fi decernate pe 22 februarie.
"Faptul că ai reputaţia unui câştigător" poate, de asemenea, să contribuie la imaginea unui artist în rândul membrilor Academiei, potrivit lui Tim Gray.
Gala care a avut loc duminică, urmărită de aproape 20 de milioane de telespectatori din Statele Unite, "concentrează atenţia votanţilor asupra unui număr restrâns de filme sau de actori", a spus Tom Nunan, producător şi profesor la Şcoala de teatru, film şi televiziune din cadrul Universităţii California, Los Angeles (UCLA).
Sasha Stone a făcut referire la un indicator cu tentă ştiinţifică: contorizarea aplauzelor. Stone a subliniat că publicul de la ceremonia de decernare a Globurilor de Aur este constituit aproape exclusiv din membri ai Academiei de film americane.
Jurnalista a spus că publicul pare să fi "apreciat cu precădere" producţiile "The Grand Budapest Hotel", "The Theory of Everything", "Selma", "The Imitation Game. Jocul codurilor/ The Imitation Game" şi "Whiplash".
Alţi comentatori dau importanţă şi prestaţiilor laureaţilor în momentul primirii premiilor. "Membrilor Academiei le plac oamenii care dovedesc elocinţă şi eleganţă", pentru că devin, pentru câteva momente, ambasadori ai cinematografiei americane în lume, a spus Tom Nunan.
"Este ceva ce ţine de subconştient", dar vor vota pentru oameni "pe care vor să-i revadă pe scenă" o lună şi jumătate mai târziu, a mai spus Nunan.
În această ordine de idei, unii dintre laureaţii de duminică au obţinut puncte importante în ceea ce priveşte opinia generală, precum Patricia Arquette, Julianne Moore şi Eddie Redmayne, în timp ce alţi observatori au catalogat prestaţia actriţei Amy Adams drept "confuză".
Referitor la Michael Keaton, părerile au fost împărţite, unii considerând impresionante referirile sale la copilăria modestă, iar alţii considerând lacrimile acestuia din momentul în care vorbea despre fiul său drept înspăimântătoare.
Tim Gray a reamintit că anul trecut "Matthew McConaughey a avut un discurs fără cap şi coadă la Globurile de Aur". Şi cu toate acestea, Matthew McConaughey a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor, pentru rolul din "Dallas Buyers Club".
Un alt elemnet important este faptul că premiile Globul de Aur se acordă separat pentru comedii şi drame.
"În ciuda acestor premii împărţite pe categorii, câştigătorii Globurilor de Aur nu au câştigat premiul Oscar decât de patru ori în ultimii zece ani. Deci aceste premii nu sunt un indicator sigur pentru premiile Oscar", a subliniat Gray.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro