Agitaţie pe pieţele financiare după atacul asupra lui Trump
Tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump a şocat cetăţenii americani şi lumea întreagă. Investitorii, însă, au arătat din nou, abilitatea de a-şi reveni relativ rapid şi a trece la analiza opţiunilor disponibile, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.
Obligaţi să decidă care sunt efectele principale, investitorii s-au îndreptat spre activele tranzacţionabile în acel moment. Cotaţiile Bitcoin au dat primul indiciu, creşterea oferind o primă orientare în weekend, înaintea deschiderii pieţelor bursiere. Avansul Bitcoin a fost de 9,5% de duminică, ora 00:00, până marţi la aceeaşi oră.
Deşi o ipoteză ar spune că reacţia a venit ca răspuns la şocul momentului şi a nesiguranţei în creştere, persistenţa aprecierilor indică altceva. Cu toate că traversăm o perioadă în care se aşteaptă o majorare semnificativă a ofertei de vânzare, în urma reintroducerii în circuit a unor monede recuperate de la bursa japoneză Mt Gox, poate mai important decât acest lucru, pieţele au decis că şansele lui Trump, susţinător al criptoactivelor, au crescut semnificativ.
În lipsa unor evenimente neprevăzute, ceea ce pare mai puţin probabil decât în alte runde electorale, Donald Trump ar urma, potrivit estimărilor, să revină la Casa Albă.
Reflectoarele au fost apoi puse pe Trump Media & Technology Group, listată sub simbolul DJT, care operează platforma de social media Truth Social. Acţiunile DJT au avansat spectaculos în pre-deschiderea de luni, când au atins şi maximul. Cu toate acestea, cotaţiile elevate nu au putut fi menţinute, tendinţa fiind apoi de scădere.
De la închiderea de 30,88 de dolari/acţiune, vineri, maximul a fost de 54,49 dolari/acţiune, însă cotaţia de luni a fost de 40,58 dolari, marcând un salt totuşi considerabil de 31,4%.
În sesiunea de după închidere, cotaţiile au continuat să coboare, urmând un tipar întâlnit uneori în situaţii în care energia emoţională puternică şi concentrată, cu o prezenţă importantă a investitorilor de retail, conduce la repere de preţ greu de susţinut, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.
Sesiunea de luni de pe bursa americană a început optimist.
Creşterile au dus indicele S&P500 la un nou record intra-day de 5666 de puncte. Mişcările au fost aliniate cu tendinţa burselor de a saluta unele elemente din programul economic al lui Trump, de reducere a reglementărilor şi prelungire a nivelurilor mai reduse de impozitare pe anumite segmente. După aproximativ două ore, însă, entuziasmul a început să se diminueze.
Pieţele au părut să îşi amintească de o parte mai puţin entuziasmantă a propunerilor, cea de a majora taxele vamale, ceea ce ar putea avea efect asupra inflaţiei.
Tendinţa indicelui a fost urmată şi de acţiunile Tesla. Iniţial aflate în creştere până la un vârf de 6,6%, titlurile au coborât apoi până la închidere şi au păstrat un avans de doar 1,8%. Elon Musk a fost unul dintre susţinătorii candidaturii lui Donald Trump şi s-a arătat bucuros de nominalizarea lui James David Vance în cursa electorală pentru poziţia de vice-preşedinte.
Pentru spaţiul investiţiilor în tehnologie, numirea unui fost angajat al firmei de capital de risc (venture capital) a lui Peter Thiel a fost salutată drept o victorie, prefigurând, se speră, o poziţie de susţinere pentru întregul sector. În acelaşi timp, poziţia sa a fost critică în trecut la adresa giganţilor din IT care ar deţine o prea mare putere şi influenţă în politică, punctează Claudiu Cazacu.
Segmentul companiilor mici, reprezentat de indicele Russell 2000 a supra-performat luni, cu un avans de 1,9% faţă de 0,28% pentru S&P500 şi 0,4% pentru Nasdaq. Mişcarea continuă o tendinţă recentă, încurajată de semnele pentru debutul tăierilor de dobândă de către Rezerva Federală.
Sectorul petrolier şi al energiei convenţionale ar putea beneficia de pe urma alegerii lui Donald Trump. Candidatul la prezidenţiale a declarat în repetate rânduri că America are nevoie de energie ieftină şi va încuraja forajele din prima zi a mandatului, criticând iniţiativele de energie verde ale administraţiei Biden drept excesive. Companiile de servicii petroliere au beneficiat de influx de capital luni: Halliburton a avansat cu 3,8%, Transocean cu 4,15% şi SLB, fostul Schlumberger cu 3,3%.
În acelaşi timp, sectorul farmaceutic a fost criticat de Trump, care a promis să limiteze influenţa companiilor din acest sector. Fondul Vanguard Health Care a pierdut 0,3% luni, pe o piaţă în general în creştere.
Atacul asupra lui Donald Trump a activat baza sa electorală şi propulsat şansele de a deveni în toamnă preşedintele SUA. Bursele au răspuns cu entuziasm, temperat ulterior, cu o creştere pronunţată a volatilităţii şi cu rearanjări ale expunerilor în diferite sectoare. Investitorii activi ar putea avea mai mult de lucru din această toamnă, subliniază consultantul de strategie din cadrul XTB România.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro