ALEGERI SUA. Barack Obama a câştigat încă patru ani de mandat (VIDEO)
ACTUALIZAT - Bilanţul alegerilor prezidenţiale din SUA indică, după declararea rezultatelor de către 50 din 51 de state, victoria clară a candidatului democrat Barack Obama faţă de republicanul Mitt Romney, cu 303 la 206 voturi electorale, conform centralizării BBC. Numărul de voturi electorale necesare pentru victorie este de 270.
"Încă patru ani", a scris Obama pe Twitter şi a publicat fotografia de mai sus, unde se îmbrăţişează cu soţia lui, Michelle Obama. Mesajul preşedintelui american reales a apărut aproape concomitent cu anunţul rezultatului decisiv, cel din Ohio, care a înclinat definitiv balanţa în favoarea lui, cu o zestre de 18 voturi electorale, ducând la momentul respectiv la un total de 275. "Asta s-a întâmplat datorită vouă. Vă mulţumesc". Fotografia a devenit imediat cel mai popular tweet din istorie la doar 22 de minute după ce a fost publicată: statistica Buzzfeed a raportat că poza a fost repostată de peste un sfert de milion de ori, iar peste 72.000 de oameni au marcat-o ca favorită.
Reacţia la cald a suporterilor din Chicago ai lui Barack Obama:
Mitt Romney a ţinut un scurt discurs, la sediul de campanie din Boston, în care l-a felicitat pe Barack Obama pentru realegere, comentând că "ţara a ales un alt lider, astfel încât Ann şi cu mine, împreună cu voi, ne rugăm pentru el şi pentru această naţiune măreaţă". El a adăugat că Ann Romney, soţia sa, "ar fi fost o Primă Doamnă minunată".
Ulterior, la sediul său de campanie din Chicago a apărut şi preşedintele Barack Obama împreună cu soţia şi cele două fiice.
El le-a mulţumit tuturor americanilor care au participat la vot şi a insistat asupra temei unităţii SUA, spunând că America "se ridică sau cade ca o singură naţiune" şi că "sarcina desăvârşirii uniunii noastre merge mai departe, graţie vouă". "Noi nu suntem dezbinaţi precum cred politicienii, nu suntem cinici precum cred comentatorii politici!", a continuat el. Adresându-se apoi soţiei sale, Michelle, Obama i-a declarat: "Niciodată nu te-am iubit mai mult".
Pentru Statele Unite, "ce e mai bun abia urmează", i-a asigurat el pe suporteri, explicând că America e unită de aspiraţiile comune ale cetăţenilor ei, care o văd în viitor ca fiind "liderul global în inovaţie şi tehnologie", o ţară "apărată de cea mai bună armată din lume, o ţară generoasă şi tolerantă, deschisă pentru visurile de mai bine ale imigranţilor, o ţară care nu e înglodată în datorii, nu e grevată de inegalitate şi nu e ameninţată de încălzirea globală". "Ne-aţi ales ca să avem grijă de locurile de voastre de muncă, nu de ale noastre", a adăugat Obama, menţionând de asemenea ca priorităţi ale mandatului său reducerea deficitului bugetar, reformarea sistemului de taxare, realizarea independenţei energetice, ameliorarea sistemului de integrare a imigranţilor. "Nu am fost niciodată mai încrezător în viitor şi în America", a încheiat preşedintele.
La votul popular, Barack Obama are un avans de 49,7% la 48,8%. Romney a condus constant în cea mai mare parte a intervalului în care s-au numărat voturile, iar avansul a început să se reducă abia după ce victoria din Ohio a decis câştigătorul în funcţie de voturile electorale.
Cursa pentru prezidenţialele din SUA a fost decisă, deci, în primă instanţă de voturile electorilor - cele furnizate de fiecare stat în parte în funcţie de ponderea asumată de fiecare în sistemul colegiilor electorale, astfel încât câştigătorul preşedinţiei este obligatoriu cel care acumulează majoritatea absolută a voturilor electorale (270), chiar în pofida unei eventuale victorii a contracandidatului său la votul popular.
Soarta alegerilor a depins, în speţă, de statele tradiţional indecise, "swing states". Până acum (9,00 ora României) Obama a câştigat Wisconsin, Pennsylvania, New Hampshire, Michigan, Ohio, Nevada, Colorado, Virginia, Iowa şi se profilează şi o victorie a sa în Florida (estimare CNN, AP), în timp ce Romney a câştigat Missouri şi Carolina de Nord.
Ponderea electorală reprezentată de "swing states", conform Citigroup:
Faţă de alegerile prezidenţiale din 2008, doar două state au votat diferit: Indiana şi Carolina de Nord, care acum l-au preferat pe candidatul republican.
Pentru Congres, estimările CNN indică un uşor avans al democraţilor pentru Senat (51 la 44 de mandate dintr-un total de 100) şi supremaţie republicană în Camera Reprezentanţilor, pe care partidul lui Romney o controla şi în actuala legislatură (223 la 166 dintr-un total de 435).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro