LIVE: ZF Real Estate by Storia - Ce trebuie să ştii ca să devii agent imobiliar?

Am avut alegeri locale, dar nu ştim rezultatul lor, la opt zile de atunci. Cunoaştem candidaţii la prezidenţiale, dar nu ştim data alegerilor

Autor: Iulian Anghel Postat la 16 iunie 2024 39 afişări

După ce, luni de zile, am ştiut că data celor două tururi de scrutin pentru prezidenţiale a fost fixată pentru septembrie, de coaliţia PSD-PNL, aflăm că lucrurile nu sunt tocmai aşa. Liberalii vor din nou alegeri prezidenţiale în decembrie (cică în septembrie începe şcoala) iar social-democraţii spun: „Pai nu am stabilit înpreună că sunt în septembrie şi, când am stabilit, nu ştiaţi că începe şcoala?“ Iar Marcel Ciolacu, şeful PSD spune chiar: Guvernul (adică el) stabileşte data alegerilor şi numeşte pretenţiile liberalilor drept „şmecherii“ care se vor opri la porţile Palatului Victoria.

Am avut alegeri locale, dar nu ştim rezultatul lor, la opt zile de atunci. Cunoaştem candidaţii la prezidenţiale, dar nu ştim data alegerilor

♦ Ştim că Nicuşor Dan a învins-o pe Gabriela Firea la Bucureşti, că Dominic Fritz a câştigat la Timişoara, că Emil Boc, la Cluj, a câştigat un al şaselea mandat de primar ♦ Dar, la opt zile de la finalul alegerilor locale, noi nu ştim cum s-au împărţit voturile „politice“ nici la consiliile judeţene, nici la cele locale.

După ce, luni de zile, am ştiut că data celor două tururi de scrutin pentru prezidenţiale a fost fixată pentru septembrie, de coaliţia PSD-PNL, aflăm că lucrurile nu sunt tocmai aşa. Liberalii vor din nou alegeri prezidenţiale în decembrie (cică în septembrie începe şcoala)  iar social-democraţii spun: „Pai nu am stabilit înpreună că sunt în septembrie şi, când am stabilit, nu ştiaţi că începe şcoala?“ Iar Marcel Ciolacu, şeful PSD spune chiar: Guvernul (adică el) stabileşte data alegerilor şi numeşte pretenţiile liberalilor drept „şmecherii“ care se vor opri la porţile Palatului Victoria.

Povestea acestui tandem PSD-PNL care a funcţionat o vreme este că, deşi a mers când s-au împărţit banii, nu funcţionează când este vorba de funcţii. PNL a pierdut, în favoarea PSD, şase consilii judeţene, în alegerile locale. Or, preşedinţii consiliilor judeţene şi consiliile lor împart banii unui judeţ şi împart funcţii bine plătite. Administraţia locală are o treime din bugetul general consolidat. Acum povestea localelor se îndreaptă spre prezidenţiale cu un impact şi mai mare. Pentru că PSD şi PNL sunt partide mari şi, în funcţie de vremuri, pot pretinde, fiecare, să conducă ţara. Sunt şi orgolioase, aşa că fiecare dintre ele va avea un candidat prezidenţial.

Cum arată lucrurile acum, candidaţii vor fi şeful PNL, Nicolae Ciucă, şi cel al PSD, Marcel Ciolacu. Doar că funcţia prezidenţială nu poate fi împărţită cum a fost împărţită guvernarea: jumătate tu, jumătate eu. După cum au arătat datele alegerilor locale şi europarlamentare, candidatul AUR, George Simion, care şi-a lansat sâmbătă candidatura la prezidenţiale, nu are şanse pentru turul al doilea.

Aşa că disputa electorală va fi între cei doi buni prieteni de la guvernare, Ciucă şi Ciolacu.

Cum niciunul dintre cele două partide nu vor un candidat comun (cel puţin pe datele de acum)  sau un tandem preşedinte-premier, cineva va pierde. Tertium non datur. Or, şi la PNL şi la PSD, cel care a pierdut este trecut (prin tradiţie) pe linie moartă.

Acum Ciolacu, cu pistolul la tâmplă şi cu perspectiva cumplită a trecerii în liga a treia a politicii sugerează că PSD l-ar putea susţine pe Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO şi, foarte probabil, un candidat cu bune şanse la prezidenţiale, după rizibilul episod al „Mihaela dragostea mea“.

Geoană are acum şanse bune de răzbunare, dar refuză (deocamdată) sprijinul PSD şi spune că a venit vremea independenţilor.

Nu ştim dacă este chiar aşa, PSD şi PNL au avut scoruri înalte în alegerile din 9 iunie. AUR contează doar marginal, USR nu contează (nimeni de acolo nu vrea să candideze după eşecul neaşteptat de la locale şi europarlamentare).

Aşa că PSD şi Ciolacu, ar trage lozul câştigător dacă l-ar lua pe Geoana de partea lor. Doar că, după cum se vede, Geoană nu uită că a fost dat afară din PSD (din poziţia de şef al partidului)  după ce a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Traian Băsescu. Ciolacu ar putea să-i urmeze soarta (dacă nu câştigă), cu tot deşertul ce va apărea în urma sa.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.