ANALIZĂ: Criza din Grecia riscă să ducă la retragerea din NATO sau creşterea fluxului de refugiaţi

Autor: Ioana Bojan Postat la 30 iunie 2015 122 afişări

Eşecul de a soluţiona criza din Grecia ar putea determina Atena să se retragă din NATO sau să nu mai susţină sancţiunile internaţionale impuse Rusiei, existând, totodată, riscul unei creşteri a fluxului de refugiaţi în Europa, au afirmat analişti citaţi de Bloomberg.

"Intrarea Greciei în haos ar însemna o problemă strategică semnificativă pentru Europa şi, prin urmare, pentru Statele Unite", a declarat amiralul american în rezervă James Stavridis, un fost comandant suprem al aliaţilor din NATO. "Această criză înseamnă mai mult decât bani şi pieţe financiare", a adăugat el.

Dacă Grecia este exclusă din zona euro din cauză că intră în incapacitate de plată, ar putea încerca să se răzbune retrăgându-se din NATO, blocând sancţiunile Uniunii Europene asupra Rusiei sau evacuând forţele americane de la baza din Creta, a apreciat Stavridis.

"O Grecie care se simte neapreciată şi împinsă afară este puţin probabil să fie de ajutor" Statelor Unite şi Europei, a adăugat el.

O îngrijorare majoră este fluxul de refugiaţi din Libia şi Siria, dintre care unii ar putea fi terorişti sau riscă să se radicalizeze. Autorităţile elene ar putea fi incapabile să mai controleze graniţele, permiţându-le imigranţilor să intre liber în Europa, care se confruntă deja cu o criză a refugiaţilor, a declarat Heather Conley, vicepreşedinte senior pentru Europa şi Eurasia la Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.

Intrarea în incapacitate de plată ar putea determina Grecia să caute aliaţi economici în afara UE. "Grecia va căuta peste tot să obţină bani", inclusiv în China, care ar putea profita pentru a "controla o parte din ce se întâmplă în Europa", a apreciat Andrea Montanino, director de afaceri globale şi programe economice la Atlantic Council, în Washington.

Pericolul mai mare este natura impredictibilă a partidului de guvernământ Syriza, care a preluat puterea opunându-se măsurilor de austeritate cerute de FMI, a declarat Thomas Niles, fost ambasador american în Grecia din perioada preşedintelui Bill Clinton. "Sunt oameni care nu au absolut nicio experienţă politică", a adăugat el.

Coaliţia de guvernare din Grecia, care include membri ai Partidului Comunist, ar putea fi înclinată să ceară sprijin economic de la Rusia, a afirmat Douglas Elliott, de la Brookings Institution din Washington.

Prăbuşirea Greciei, care este membru NATO, ridică de asemenea probleme de securitate pentru SUA şi Europa, potrivit analiştilor.

Localizarea sa în Marea Mediterană, la graniţa dintre Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, arată câte sunt în joc dacă ţara devine instabilă, apreciază Conley.

Statele Unite gestionează o mică bază navală în golful Souda, pe insula Creta, care ar putea fi pusă în pericol dacă relaţiile cu Grecia se deteriorează, a subliniat Stavridis.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
NATO,
REFUGIAŢI
/actualitate/analiza-criza-din-grecia-risca-sa-duca-la-retragerea-din-nato-sau-cresterea-fluxului-de-refugiati-14523470
14523470
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.