ANALIZĂ: Parlamentul dezbate moţiunea de cenzură. Care sunt şansele de reuşită?

Autor: Alina Novaceanu Postat la 12 iunie 2015 47 afişări

Parlamentul dezbate, vineri, prima moţiune de cenzură împotriva guvernul Ponta iniţiată după câştigare alegerilor prezidenţiale de către Klaus Iohannis, dar iniţiatorii, liberalii, nu îi dau prea mari şanse de reuşită.

Moţiunea de cenzură inititulată “Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!”este semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi doi de la grupul democrat-popular, restul fiind deputaţi şi senatori ai PNL.

Pentru a fi adoptată, moţiunea ar trebui să fie votată de 278 de parlamentari, adică jumătate plus unu din numărul aleşilor, iar, în acest momnet, matematic, PNL nu a reuşit să adune aceste voturi.

Practic, coaliţia majoritară care susţine guvernul, formată din PSD, UNPR, PC, PLR, întruneşte 298 de parlamentari, la care s-ar adăuga 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale care, de obicei, votează cu puterea.Iar în favoarea moţiunii de cenzură ar fi opoziţia formată din PNL cu 174 de parlamentari, la care s-ar aduna încă 12 parlamentari neafiliaţi care aparţin PSRO lui Mircea Geoană. Mai sunt 14 deputaţi din grupul popular-democrat şi încă 14 parlamentari neafiliaţi care ar putea să se alăture..

UDMR, care numără 25 de parlamentari, a anunţat că nu va vota împotriva moţiuni, dar că unii dintre ei vor vota pentru, iar alţii se vor abţine.

Deci, teoretic, vor fi cel puţin 315 parlamentari împotriva moţiunii de cenzură şi doar maximum 214 pentru moţiune.

Rămâne de văzut şi cum va vota UDMR şi câţi aleşi din alte partide s-ar răzgândi să treacă pe baricada susţinătorilor moţiunii.

Co-preşedintele PNL Vasile Blaga a spus că, uitându-se la "matematica parlamentară", ar spune că nu sunt şanse foarte mari ca moţiunea de cenzură să treacă, dar se bazează "pe buna-credinţă faţă de propriul electorat" a unora de la PSD şi UNPR. Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a spus şi el că PNL negociază punctual cu fiecare parlamentar, pentru a obţine voturile necesare adoptării moţiunii,

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor s-a arătat sceptic faţă de şansele moţiunii de cenzură şi a spus că este "exclus" ca voturile lipsă să vină de la parlamentari ai Puterii, el precizând că reprezentanţii UDMR nu vor vota împotrivă, "'probabil că unii vor vota moţiunea, alţii se vor abţine".

Deşi PNL spera ca UNPR să se întoarcă împotriva guvernului, preşedintele UNPR Gabriel Oprea a declarat că este într-o coaliţie de guvernare, este un om serios şi şi-a dat cuvântul că susţine guvernul.

Strategia PSD este ca parlamentarii partidului să fie prezenţi la moţiunea de cenzură depusă, dar să nu voteze, fiind treaba opoziţiei să obţină voturile necesare, a anunţat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb. Aceeaşi atitudine o va adopta şi UNPR.

Parlamentarii vor avea un timp de 91 de minute pentru a-şi expune punctele de vedere la dezbaterea din plen a moţiunii de cenzură, iar Guvernul va avea o oră la dispoziţie.

Subiectul moţiunea de cenzură este votul prin corespondenţă.

În moţiunea de cenzură se arată că Victor Ponta ar fi vrut să ajungă preşedintele României "prin sabotarea deliberată a românilor din Diaspora" şi că "este timpul să recunoască şi să părăească puterea".

"Dacă Victor Ponta a blocat, cu rea intenţie, votul românilor la alegerile prezidenţiale pentru străinătate, acum recidivează. Refuză organizarea alegerilor parţiale locale şi parlamentare. Pentru acest lucru, care este un derapaj grav de la normele democratice, el trebuie sancţionat. Victor Ponta a fost trimis acasă deja, la prezidenţiale. Acelaşi lucru trebuie să-l facem şi noi, astăzi, aici, în Parlament!", se menţionează în moţiune.

"Dacă veţi vota moţiunea de cenzură înseamnă că aţi înţeles deja mesajul dat de alegători în noiembrie 2014. Atunci, românii din străinătate au ieşit în stradă şi au strigat «Vrem să votăm!». Acum, românii din ţară - mulţi dintre ei - nu au reprezentanţi. Nu ies şi nu-şi strigă nemulţumirea în stradă, dar vocea lor e exprimată de instanţele din România, care, rând pe rând, obligă Guvernul Ponta să organizeze alegeri. Dacă nu veţi vota moţiunea de cenzură, veţi arăta că sunteţi rupţi de cetăţeni, de proprii voştri alegători. A vota împotriva moţiunii de cenzură echivalează cu a gira acţiunile nedemocratice ale Guvernului Ponta, a fi de acord cu blocarea votului în Diaspora şi în ţară, a accepta subminarea principiilor democratice. Stimaţi parlamentari, când veţi merge în faţa urnelor de vot, pentru a vă pronunţa asupra acestei moţiuni de cenzură, vă rog să vă amintiţi că, aşa cum spuneam la început, alegerile reprezintă fundamentul democraţiei, în timp ce reprezentarea este esenţa democraţiei", se mai spune în moţiune.

Iniţial, şi PNL şi PSD au cerut autorizaţie pentru organizarea de mitinguri în jurul Parlamentului în ziua în care se dezbate moţiunea, dar au renunţat, întâi PNL şi apoi PSD, motivând că nu vor să perturbe ordinea publică.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PNL,
MOŢIUNE,
/actualitate/analiza-parlamentul-dezbate-motiunea-de-cenzura-care-sunt-sansele-de-reusita-14443497
14443497
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.