Bănicioiu: De astăzi, se poate dona sânge şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Autor: Elvira Gheorghita Postat la 15 ianuarie 2015 33 afişări

Cei care vor să doneze sânge o pot face, de joi, şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), unde s-a deschis al doilea centru de donare dintr-un spital, după cel de la Fundeni, în cadrul campaniei Ministerului Sănătăţii de susţinere a acestei acţiuni, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu.

"Începând de astăzi se poate dona sânge şi la Spitalul Universitar. Am inaugurat punctul de colectare a sangelui într-un spaţiu modern, dotat cu echipamente noi şi la standarde europene. Este al doilea punct redeschis după cel de anul trecut, de la Spitalul Fundeni. Pacienţii internaţi anual în regim de spitalizare continuă pot avea acces, în caz de necesitate, mult mai uşor la sânge şi derivate din sânge, iar aparţinătorii sau cei dornici să doneze o pot face şi aici, scurtând astfel traseul produselor din sânge. Anul trecut am promis redescchiderea acestor puncte de colectă în marile spitale pentru a evita discontinuităţile în colectare", a spus Bănicioiu, prezent la inaugurarea de la SUUB.

Redeschiderea acestor centre în marile spitale are loc după ce, anul trecut, Ministerul Sănătăţii a declanşat o campanie pentru susţinerea donării voluntare.

"Încercăm să continuăm şi cu celelalte spitale de urgenţă din Bucureşti apropiindu-ne de normal. Adică un spital de urgenţă de o astfel de capacitate nu poate funcţiona în condiţii optime fără un astfel de centru. Ne orientăm către Spitalul Colentina şi Bagdasar-Arseni, nu ştiu care dintre ele va fi mai întâi, în funcţie de cum vom reuşi să găsim spaţiile şi să terminăm lucrările.

De la acea campanie pe care am făcut-o s-a îmbunătăţit considerabil numărul de donatori", a mai spus Bănicioiu.

La rândul lui, managerul SUUB, Cătălin Cârstoiu, a spus că anual, consumul de sânge şi produse derivate din spital este de aproape 25.000 de unităţi (o unitate având 400 de mililitri).

"Practic este o cantitate impresionantă. Sunt zile în care consumul este foarte mare. Au fost situaţii în care s-au administrat 30 - 40 de unităţi la un singur caz. Sunt cazuri foarte grave la care trebuie să ai o rezervă pentru aşa ceva. Noi estimăm că am avea în jur de 80 de donatori, sper să fie 80, pe zi", a adăugat Cârstoiu.

Managerul SUUB a mai spus că centrul de donare este dorit în spital de şapte ani, iar efortul financiar prin care a fost realizat, suportat în totalitate de Ministerul Sănătăţii, se ridică la 60.000 de euro.

Centrul va fi coordonat de un medic tânăr, rezident în ultimul an, a menţionat Cârstoiu.

Punctul de donare de la SUUB, ca şi cel de la Fundeni, va fi permanent în legătură cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, unde se poate de asemenea dona şi unde sângele este testat şi procesat.

Şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, Doina Goşa, a spus că anul trecut donările de sânge au crescut faţă de 2013, când s-a înregistrat totuşi o colectă istorică. "Adică în 2013 am avut 46.000 de unităţi recoltate, iar în 2014, 49.000 de unităţi. În 2015 atacăm 50.000. Dar acum nu ne mai bazăm foarte mult pe donatorii care vin în centru, pentru că vin în valuri. Atunci, noi ne bazăm pe colecta mobilă, care este o colectă programată. Mergem în companii şi ştim că putem lua 60-80-100 unităţi de sânge. Şi adăugăm la colecta din centru", a explicat Goşa.

Directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT), Andy Rosin, a explicat că anual, la nivel naţional, se fac aproximativ 450.000 de donări, iar cererile ar fi cu 10 la sută mai mari decât colecta.

Potrivit lui Bănicioiu, în prezent este aproape finalizată baza de date informatizată comună pentru 10 dintre centrele de transfuzii din ţară, inclusiv cel din Bucureşti. Prin includera tuturor centrelor judeţene în sistemul informatizat, se va putea ţine evidenţa celor care donează la centre diferite şi va fi mai bine gestionată nevoia de sânge a diferitelor unităţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUUB,
DONARE,
SÂNGE
/actualitate/banicioiu-de-astazi-se-poate-dona-sange-si-la-spitalul-universitar-de-urgenta-bucuresti-13767955
13767955
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.