Antonescu: Susţin votul nominal în Parlament la proiectul de lege privind Roşia Montană

Autor: Pacala Dana, Vasile Magradean Postat la 05 septembrie 2013 50 afişări

PNL va lua o decizie politică privind proiectul minier de la Roşia Montană ţinând cont şi de impactul social al acestuia, nu doar de cel economic, spune liderul PNL, Crin Antonescu, precizând că el susţine votul nominal la dezbaterea în Parlament a proiectului de lege.

Întrebat, într-o conferinţă de presă la Cluj, despre proiectul de lege privind Roşia Montană, Crin Antonescu a spus că există proiecte economice "perfect fezabile, câştigătoare din punct de vedere economic, dar care pot avea un impact social sau costuri sociale care nu se măsoară în bani, mult prea mari".

"Cu acest proiect nu mai avem de calculat doar la rece, strict economic, ce câştigăm, ce pierdem, ce riscuri avem dacă îl facem, ci trebuie să luăm o decizie politică şi aşa sper să o luăm ca partid, în grupurile parlamentare, luând în calcul impactul social. Există proiecte economice perfect fezabile, câştigătoare din punct de vedere economic, dar care pot avea un impact social sau costuri sociale care nu se măsoară în bani, mult prea mari. Eu aşa voi propune colegilor mei să abordăm această discuţie. Trebuie să luăm o decizie", a spus Antonescu.

Liderul PNL a menţionat că poziţia pe care o va avea el, personal, şi PNL, faţă de proiectul de la Roşia Montană "va fi una clară, asumată, nu va exista nicio ambiguitate, va fi o poziţie a întregului partid".

Antonescu a adăugat că va susţine votul nominal în Parlament la dezbaterile pe legea privind proiectul Roşia Montană.

"Nu există niciun motiv pentru a susţine la această lege votul secret. Trebuie să avem toţi, lideri, partide, parlamentari, curajul şi demnitatea de a asuma public opţiunea noastră. Susţin votul deschis, votul nominal, în această chestiune", a conchis Crin Antonescu.

În 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANTONESCU,
ROŞIA MONTANĂ,
/actualitate/antonescu-sustin-votul-nominal-in-parlament-la-proiectul-de-lege-privind-rosia-montana-11295456
11295456
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.