Anul zero pe piaţa proiectelor mari de birouri din Bucureşti. Doar patru clădiri sunt aşteptate în acest an, toate în proiecte de mici dimensiuni
Anul 2024 aduce în premieră zero metri pătraţi de birouri în proiecte mari pe o piaţă din Bucureşti obişnuită cu cel puţin 100.000 - 200.000 mp. Acum proprietarii, consultanţii şi dezvoltatorii se uită spre 2025.
♦ Doar patru clădiri de birouri au şanse de a fi inaugurate în 2024, însă toate reprezintă proiecte de mici dimensiuni, care să atragă firme cu mai puţini angajaţi. Cea mai aşteptată este AFI Loft, clădirea de lângă mallul AFI Cotroceni.
Anul 2024 aduce în premieră zero metri pătraţi de birouri în proiecte mari pe o piaţă din Bucureşti obişnuită cu cel puţin 100.000 - 200.000 mp. Acum proprietarii, consultanţii şi dezvoltatorii se uită spre 2025.
Dacă sunt luate în calcul proiectele mici, atunci circa 33.800 mp de birouri s-ar putea livra în 2024 potrivit consultanţilor din piaţa imobiliară, în condiţiile în care numărul clădirilor noi se va micşora în acest an la patru, potrivit datelor Fortim Trusted Advisors.
Cea mai mare clădire din 2024 va fi AFI Loft, proiect ce va fi integrat în proiectul AFI Cotroceni.
Volumele din 2024 vin în contextul în care doar şase clădiri de birouri, totalizând 135.700 mp GLA, au fost livrate în 2023 în Bucureşti, cel mai scăzut nivel dintr-un ciclu de 5 ani.
Interesul chiriaşilor de birouri a fost mult mai mare pentru prelungirile de contracte în clădirile existente decât pentru spaţii noi în trimestrul trei. Companiile au tranzacţionat în total o suprafaţă de 158.923 mp, din care 104.004 mp au fost prelungiri de contracte şi 51.879 mp închirieri de spaţii noi în Bucureşti, potrivit datelor Alianţei BNP Paribas Real Estate.
Nicolae Ciobanu, managing partner - head of advisory la Fortim Trusted Advisors explica anterior faptul că în continuare companiile semnează pentru spaţii mai mari de birouri, iar acestea încep să abordeze închirierile cu o perspectivă mai strategică şi agilă. Acest nou mod de a aborda închirierea implică adesea spaţii de birouri cu clauze de reziliere mai flexibile şi cu posibilitatea de a extinde sau reduce spaţiul în funcţie de necesităţi. Această tendinţă reflectă dorinţa companiilor de a se adapta rapid la schimbările mediului de afaceri şi de a gestiona mai eficient costurile asociate cu spaţiile de birouri.
Trimestrul trei a deblocat multe decizii la nivelul marilor companii privind spaţiile de birouri, astfel încât s-au semnat contracte de închiriere de spaţii noi şi renegociere cu o valoare totală de 158.923 mp, mai mult cu 36% faţă de trimestrul anterior.
Mai puţin de o treime din suprafaţa totală închiriată în trimestrul III o reprezintă mutările în birouri noi, restul de două treimi fiind spaţii de birouri cu prelungiri de contracte. Această tendinţă indică faptul că mulţi chiriaşi preferă să-şi menţină locaţiile lor existente. Această abordare de stabilitate poate fi influenţată de nevoia de a se adapta la schimbările economice şi de piaţă, evitând costurile şi incertitudinea asociate cu mutările majore în birouri noi.
În primele 9 lunni din 2023 s-au închiriat 340.894 mp spaţii de birouri în Bucureşti, din acestea 189.747 mp fiind birouri actuale ale companiilor, pentru care s-au semnat contracte de prelungire. În ceea ce priveşte livrările de clădiri noi, în primele trei trimestre din 2023 s-au dat în folosinţă cinci clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală de peste 100.000 mp.
Ierarhia domeniilor din care provine cererea s-a schimbat radical în trimestrul trei, datorită faptului că în sistemul financiar s-au luat mai multe decizii privind sistemul nou de lucru.
Pe primul loc, a urcat astfel sistemul financiar, cu mai mult de o treime din închirierile totale, respectiv cu 38%. Printre băncile care şi-au relocat sau extins contractul pe spaţiul actual s-au numărat BCR, Garanti Bank, Unicredit şi Idea Bank.
Pe locul doi în topul domeniilor de activitate s-a clasat sistemul IT&C, cu 30%. Pe acest segment, au fost active companiile Adobe, Huawei, Thales, GTS.
Pe locul trei s-a situat domeniul Professional Services, cu 13% din totalul tranzacţiilor. Din acest sector, au închiriat spaţii mai mari companii precum Deloitte, Bolt.
În ceea ce priveşte zonele alese de chiriaşi, în trimestrul trei din 2023, cele mai multe spaţii de birouri s-au închiriat în zona de vest a Capitalei, un total de 39.128 mp, din care 32.542 mp au fost renegocieri de contracte. Cele mai mari suprafeţe au fost închiriate prin prelungiri de contract în clădirile de birouri The Bridge şi Orhideea Towers.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro