Anunţ important făcut de OMS despre originile pandemiei de COVID-19. Ce date au oferit autorităţile din China

Autor: Andreea Tobias Postat la 10 iunie 2022 1336 afişări

Anunţ important făcut de OMS despre originile pandemiei de COVID-19. Ce date au oferit autorităţile din China

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat joi că ultima sa investigaţie privind originile COVID-19 nu a fost concludentă, în mare parte din cauza faptului că lipsesc date din China.

Raportul grupului de experţi al OMS arată că toate datele disponibile duc la ipoteza potrivit căreia noul coronavirus care provoacă COVID-19 provine de la animale, probabil lilieci.

Datele lipsă, în special din China, unde au fost raportate primele cazuri în decembrie 2019, au însemnat că nu a fost posibil să se identifice cu exactitate modul în care virusul a fost transmis pentru prima dată la oameni, potrivit Reuters.

Constatările duc la ideea că este posibil să nu se afle cum şi unde a apărut virusul.

Originile pandemiei, care a ucis cel puţin 15 milioane de persoane, au devenit politizate. Oamenii de ştiinţă spun că este important să se stabilească ce s-a întâmplat pentru a preveni apariţia unor epidemii similare.

Dar grupul OMS care se ocupă de acest lucru - SAGO - a declarat că este încă imposibil să facă acest lucru din cauza lipsei de date. De asemenea, grupul spune că există "provocări recunoscute" în investigarea "la o perioadă atât de lungă de timp de la izbucnirea focarului iniţial", deşi efortul va continua.

"Cu cât durează mai mult, cu atât mai greu devine", a declarat Maria Van Kerkhove, un înalt funcţionar OMS din cadrul SAGO, în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că OMS va sprijini toate eforturile în curs de desfăşurare pentru a înţelege mai bine cum a început pandemia.

"Ne-o datorăm nouă înşine, o datorăm milioanelor de oameni care au murit şi miliardelor de oameni care au fost infectaţi", a spus funcţionarul.

Raportul a precizat că nu au fost furnizate informaţii noi cu privire la posibilitatea ca SARS-CoV-2 să fi apărut în urma unui incident de laborator şi că "rămâne important să se ia în considerare toate datele ştiinţifice rezonabile" pentru a evalua această posibilitate.

Reflectând disputele politice care au însoţit elaborarea raportului, acesta include o notă de subsol care subliniază modul în care membrii grupului de experţi din Brazilia, China şi Rusia nu au fost de acord că sunt necesare studii suplimentare privind ipoteza de laborator şi au sugerat că nimic nu s-a schimbat de la precedentul raport comun OMS-China privind originile bolii, publicat în martie 2021.

Cel mai recent raport include, de asemenea, un cadru pentru modul în care să se identifice originile viitoarelor focare, despre care OMS a spus că este obiectivul central al grupului de experţi, mai degrabă decât să tragă concluzii cu privire la COVID-19.

Raportul include, de asemenea, o listă lungă de recomandări pentru studii suplimentare care ar putea face mai multă lumină asupra originilor COVID-19.

Printre acestea se numără căutarea de informaţii despre primele cazuri din Wuhan, China, precum şi continuarea studiilor în jurul pieţei de animale din oraş, care a fost identificată încă de la început ca fiind o posibilă locaţie pentru saltul virusului la oameni.

Raportul din 2021 a calificat drept "foarte puţin probabilă" o scurgere de laborator şi a sugerat că cea mai plauzibilă teorie este cea a unei răspândiri de la animale. Un raport ulterior al serviciilor de informaţii americane a afirmat că ambele teorii rămân plauzibile, deşi şi acesta înclina spre origini naturale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oms,
pandemie,
origini

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.