Apple a livrat mai multe iPhone-uri decât se aştepta piaţa, dar profitul continuă să scadă

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 29 octombrie 2013 74 afişări

Profitul Apple a scăzut cu 8,6% în trimestrul al patrulea fiscal, încheiat în septembrie, la 7,51 miliarde dolari, înregistrând al treilea declin consecutiv, în timp ce veniturile au urcat cu 4,2%, la 37,5 miliarde de dolari, susţinute de vânzările noilor modele iPhone 5S şi 5C, relatează Bloomberg.

Apple a livrat mai multe iPhone-uri decât se aştepta piaţa, dar profitul continuă să scadă

Vânzările iPhone, care includ şi livrările pe parcursul a circa o săptămână de smartphone-uri 5S şi 5C, au fost de 33,8 milioane de aparate, peste aşteptările analiştilor, de 32,8 milioane.

Compania a comercializat în trimestrul al patrulea 14,1 milioane de iPad-uri, sub estimările de 14,3 milioane. Livrările de Mac-uri au atins 4,6 milioane de computere.

Apple estimează pentru viitorul sezon de al sărbătorilor de iarnă cea mai lentă creştere a vânzărilor din ultimii cinci ani. Faptul reflectă încetinirea creşterii livrărilor iPhone-urile şi iPad-urile, pe fondul intensificării concurenţei pe o piaţă saturată.

Pentru trimestrul actual, Apple anticipează venituri de 55-58 miliarde de dolari, cu o creştere de 0,9%-6,4% de la 54,5 miliarde de dolari în urmă cu un an. Aceasta ar fi cea mai lentă creştere a vânzărilor în perioada sărbătorilor după 2008, când veniturile au avansat cu 6%. Profitul va fi aproximativ egal cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

În 2011 şi 2012, vânzările Apple au crescut în perioada sărbătorilor cu peste 70%.

Produsele Apple au revoluţionat industria tehnologiei, dar cotaţia acţiunilor companiei a scăzut cu 25% în ultimul an, pe fondul primului declin al profitului în 10 ani. Apple se confruntă cu o concurenţă puternică, condusă de Samsung, care exercită presiuni asupra preţurilor smartphone-urilor şi tabletelor.

"Întrebarea este, pot reveni la creştere?", a declarat Walter Piecyk, analist la BTIG în New York.

Piecyk a spus că există semne că Apple îşi reveni în 2014, cu stabilizarea marjelor şi a vânzărilor în ţări precum China.

Apple a generat în China vânzări de 5,73 miliarde de dolari în trimestrul trecut, în urcare cu 5,6% faţă de anul precedent. În Japonia, vânzările au avansat cu 41%, la 3,34 miliarde de dolari.

"Gama de produse beneficiază de o cerere puternică. Trebuie să revină pe un trend pozitiv", a declarat Laurence Balter, analist la Oracle Investment Research.

Apple a lansat noi modele iPhone şi iPad pentru sezonul de cumpărături de la sfârşitul anului, care este cel mai important trimestru pentru companie. Directorul general Tim Cook a declarat după publicarea rezultatelor că există o cerere mare pentru iPhone 5S şi anticipează că noile iPad-uri vor fi la fel de populare.

Apple va începe comercializarea iPad Air la 1 noiembrie, iar pe parcursul lunii va intra pe piaţă şi noul iPad mini.

În trimestrul trecut, Apple a avut o cotă de 13,4% pe piaţa mondiale a smartphone-urilor, în scădere de la 15,6% în aceeaşi perioadă a anului 2012, potrivit companiei de analiză a pieţei Strategy Analytics.

Cota de piaţă a Samsung s-a majorat de la 32,9% la 35,2% în aceeaşi perioadă.

Apple a înregistrat o scădere a cotei şi pe piaţa tabletelor, odată cu lansarea unor noi produse de către companiile concurente.

Acţiunile Apple au scăzut cu până la 5,1% în urma anunţării rezultatelor, dar ulterior şi-au revenit aproape la nivelul de închidere a tranzacţiilor, de 529,88 dolari pe unitate, după ce directorul financiar Peter Oppenheimer a spus că marjele ar fi fost mai bune dacă Apple nu ar fi modificat o metodă de contabilitate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
APPLE,
REZULTATE,
/actualitate/apple-a-livrat-mai-multe-iphone-uri-decat-se-astepta-piata-dar-profitul-continua-sa-scada-11581993
11581993
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.