Aproape 90.000 de hectare de culturi, afectate de secetă, cu 20.000 mai multe decât joi
Suprafaţa totală afectată de secetă este de 89.605 hectare din 19 judeţe, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii. Joi, erau afectate 70.562 hectare cultivate.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, suprafaţa totală afectată de secetă este de 89.605 hectare din 19 judeţe: Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.
Reprezentanţii ministerului anunţă că au fost constituite comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor generate de fenomenele periculoase, ca urmare a secetei pedologice, şi au fost discutate cu fermierii măsurile promovate de minister pentru diminuarea efectelor secetei.
}n cadrul programului „De trei ori subvenţia”; până în prezent s-a încheiat Convenţia între MADR şi Fondul De Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi s-a semnat Convenţia de lucru între CEC Bank si FGCR şi se află în desfăşurare demersurile necesare pentru semnarea Convenţiei între FGCR şi 15 bănci comerciale.
De asemenea, ministerul susţine că s-a solicitat la Comisia Europeană aprobarea privind acordarea avansului pentru plăţile directe la un nivel de 70% şi 85% pentru măsurile de mediu şi climă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2022.
„S-au elaborat proiectele de hotărâre de Guvern pentru aprobarea unor scheme de ajutor excepţional pentru plantaţii pomicole pe rod şi/sau cu arbuşti fructiferi şi/sau cu vii cu struguri pentru vin, precum şi pentru susţinerea activităţii de creştere în sectoarele suin şi avicol, în anul 2022, în valoare de 51,6 milioane euro, din care 25,5 milioane euro fonduri europene şi 26,1 milioane euro de la bugetul naţional. S-a elaborat şi este în consultare publică Hotărârea de Guvern privind modificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii şi a infrastructurii de desecare şi drenaj din România, în vederea adaptării agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole, suma destinată este de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul naţional, care vor fi alocate până în anul 2027”, au transmis reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
Conform acestora, s-au prevăzut investiţii noi în infrastructura de irigaţii din fonduri UE, şi s-a înfiinţat grupul de lucru privind gestionarea efectelor produse de schimbările climatice.
Potrivit unui comunicat de joi al Ministerului Agriculturii, seceta pedologică afectase 70.562 hectare cultivate în judeţele Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Călăraşi, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Vaslui şi Ilfov.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro