Se apropie deadline-ul. Candidaţii pentru boardul Exim Banca Românească mai pot să depună documentele necesare până luni, 15 aprilie, după prelungirea decisă de Ministerul Finanţelor, care este acţionar majoritar al băncii. Termenul anterior de depunere a candidaturilor a fost 1 aprilie

Autor: Claudia Medrega Postat la 10 aprilie 2024 110 afişări

Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar majoritar al Exim Banca Românească, a decis să prelungească până la data de 15 aprilie perioada de depunere a candidaturilor pentru cele nouă poziţii în boardul băncii de stat, respectiv patru poziţii de administrator executiv şi cinci poziţii de administrator neexecutiv.

Se apropie deadline-ul. Candidaţii pentru boardul Exim Banca Românească mai pot să depună documentele necesare până luni, 15 aprilie, după prelungirea decisă de Ministerul Finanţelor, care este acţionar majoritar al băncii. Termenul anterior de depunere a candidaturilor a fost 1 aprilie

În octombrie 2023, Exim Banca Românească a rămas în numai doi conducători executivi din cei cinci, Traian Halalai şi Cristian Şaitariu, aceştia primind din partea Ministerului Finanţelor un mandat provizoriu de doar 5 luni, până în martie, mandat prelungit apoi până în luna mai.

Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar majoritar al Exim Banca Românească, a decis să prelungească până la data de 15 aprilie perioada de depunere a candidaturilor pentru cele nouă poziţii în boardul băncii de stat, respectiv patru poziţii de administrator executiv şi cinci poziţii de administrator neexecutiv.

În luna martie, Ministerul Finanţelor luase decizia de a declanşa procedura de recrutare şi selecţie a preşedintelui executiv al Exim Banca Românească şi a celorlalţi opt membri ai Consiliului de Administraţie al băncii de stat, termenul stabilit atunci pentru depunerea candidaturilor fiind 1 aprilie. Din boardul Exim Banca Românească ar urma să facă parte nouă membri, dintre care cinci administratori neexecutivi şi patru administratori executivi, respectiv un preşedinte executiv şi trei vicepreşedinţi executivi ai băncii. Iar mandatul membrilor Consiliului de Administraţie este de 4 ani.

Actualul Consiliu de Administraţie al Exim Banca Românească (fosta EximBank), bancă aflată pe locul opt în topul după active, are mandatul prelungit cu încă două luni, până în luna mai.

Traian Halalai conduce de peste un deceniu EximBank, fiind numit în perioada guvernului Ponta. În timpul mandatului lui Halalai, EximBank a reuşit să cumpere Banca Româ­nească ajungând astfel de pe poziţia 8 în piaţă.

Printre criteriile speciifice de participare impuse de Ministerul Finanţelor pentru poziţiile de administratori executivi la Exim Banca Românească în cazul preşedintelui executiv se regăseşte experienţa cumulată de 7 ani în ultimii 12 ani, cu relevanţă pentru funcţia pentru care candidează, dobândită în domeniul financiar-bancar, dintre care cel puţin 6 ani în funcţii de conducere executivă/neexecutivă sau în funcţii de conducere de nivel mediu. Pentru vicepreşedinţii executivi ai băncii acţionarul majoritar cere experienţă cumulată de 7 ani în ultimii 12 ani, cu relevanţă pentru funcţia pentru care candidează, dobândită în domeniul financiar-bancar, dintre care cel puţin 5 ani în funcţii de conducere executivă/neexecutivă sau în funcţii de conducere de nivel mediu.

Candidaţii pentru posturile de membri executivi trebuie să prezinte experienţă dobândită în funcţii de conducere executive/neexecutive, sau de nivel mediu, în cel puţin unul dintre următoarele domenii: control intern şi administrarea riscurilor, conformitatea şi implementarea politicilor şi procedurilor interne în domeniul AML/CFT/KYC, activităţi de gestionare corporate, trezorerie şi pieţe financiare, retail bancar, financiar- contabil, audit.

În octombrie 2023, Exim Banca Românească a rămas în numai doi conducători executivi din cei cinci, Traian Halalai şi Cristian Şaitariu, aceştia primind din partea acţionarului principal, Ministerul Finanţelor, un mandat provizoriu de doar 5 luni, până în martie. La nivelul Consiliului de Administraţie al băncii au primit în octombrie 2023 mandate provizorii de 5 luni doar 5 din 9 membri, respectiv Traian Halalai, Cristian Şaitariu, Andrei Micu, Nina Puiu şi Cristi Spulbar.

Ulterior, mandatul boardului băncii de stat Exim Banca Românească, care urma să expire în luna martie, a fost prelungit până în luna mai.

Care sunt criteriile specifice de participare impuse de Ministerul Finanţelor pentru poziţiile de administratori executivi la Exim Banca Românească:

► În cazul preşedintelui executiv - experienţă cumulată de 7 ani în ultimii 12 ani, cu relevanţă pentru funcţia pentru care candidează, dobândită în domeniul financiar-bancar, dintre care cel puţin 6 ani în funcţii de conducere executivă/neexecutivă sau în funcţii de conducere de nivel mediu.

► În cazul vicepreşedinţilor executivi - experienţă cumulată de 7 ani în ultimii 12 ani, cu relevanţă pentru funcţia pentru care candidează, dobândită în domeniul financiar-bancar, dintre care cel puţin 5 ani în funcţii de conducere executivă/neexecutivă sau în funcţii de conducere de nivel mediu.

► Conform art.67 din Regulamentul BNR nr.5/2013, poate fi avută în vedere şi experienţă cumulată de 7 ani în ultimii 12 ani într-un domeniu specializat, cu relevanţă pentru funcţia pentru care candideaza persoanele în cauză, dintre care cel puţin 6 ani în funcţii de conducere în cazul preşedintului executiv, respectiv 5 ani în cazul vicepreşedinţilor executivi.

► Prin sintagma domeniu specializat se înţelege domeniul IT, audit, contabilitate şi juridic.

► Candidaţii pentru posturile de membri executivi trebuie să prezinte experienţă dobândită în funcţii de conducere executive/neexecutive, sau de nivel mediu, în cel puţin unul dintre următoarele domenii: control intern şi administrarea riscurilor, conformitatea şi implementarea politicilor şi procedurilor interne în domeniul AML/CFT/KYC, activităţi de gestionare corporate, trezorerie şi pieţe financiare, retail bancar, financiar- contabil, audit.

Care sunt criteriile şi condiţiile generale obligatorii de participare (comune pentru administratorii executivi şi neexecutivi) stabilite de Ministerul Finanţelor pentru viitorul board al Exim Banca Românească

► Absolvent(ă) de studii superioare, cu diplomă de licenţă în domenii relevante pentru activitatea financiar-bancară (de ex. administrarea afacerilor, contabilitate, economie, finante, cibernetică statistică şi informatică economică, drept);

► Studii/certificări (de ex. masterat/doctorat/MBA/CFA) în domenii relevante pentru activitatea financiar-bancară;

►  Să cunoască limba română;

► Să dispună de o bună reputaţie;

►  Să dispună de cunoştinţe, aptitudini şi experienţă suficiente pentru exercitarea responsabilităţilor aferente poziţiei pentru care candidează;

►  Să aibă capacitatea să-şi exercite responsabilităţile cu onestitate, integritate şi gândire independentă;

►  Să aibă capacitatea de a aloca timp suficient pentru îndeplinirea funcţiilor ce le revin şi să respecte cerinţele referitoare la limitarea mandatelor.

►  Să facă dovada unei bune cunoaşteri a legislaţiei incidente Exim Banca Românească .

► Cunoştinţe/experienţă profesională în domenii relevante pentru activitatea instituţilor de credit, de ex: administrarea riscului, audit, managementul proiectelor, managementul resurselor umane, contabilitate, fiscal, analiză financiară, managementul activelor etc.;

► Să înţeleagă activitatea unei instituţii de credit, cadrul de administrare al acesteia, rolul şi responsabilităţile ce îi revin potrivit poziţiei pentru care candidează;

► Să aibă capacitatea de a contribui la implementarea unei culturi şi a unor valori corporative în cadrul organului de conducere;

Constituie avantaj cunoaşterea limbii engleze la nivel avansat, precum şi experienţa profesională la nivel decizional în administrarea relaţiilor cu entităţi din ţară şi străinătate (instituţii de credit, instituţii publice, autorităţi de reglementare din domeniul financiar bancar/nebancar, organizaţii internaţionale).

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.