Aroganţă fără limite: de ce a cumpărăt un bărbat 80 de bilete de avion pentru aceeaşi cursă

Autor: Ioana Matei Postat la 04 februarie 2017 1152 afişări

V-aţi întrebat vreodată cum ar fi să vă îmbarcaţi într-un avion în care să aveţi drept vecin de călătorie un şoim? Acest lucru este obişnuit pentru pasagerii care zboară cu operatori aerieni precum Qatar Airways, Emirates Airlines, Etihad Airways sau Royal Jordanian Airlines.

Aroganţă fără limite: de ce a cumpărăt un bărbat 80 de bilete de avion pentru aceeaşi cursă
Şoimilor le este permis să călătorească în cabinele acestor operatori aerieni. Au chiar propriul paşaport şi de obicei stau pe umerii stăpânilor lor. 
 
Şoimul este pasărea naţională a qatarezilor şi este văzută ca un simbol al forţei şi curajului. Este totodată folosit la vânătoare. A devenit un lucru obişnuit ca şoimii să îi însoţească pe stăpânii lor în timpul călătoriilor lor, fără cuşti, indiferent de clasa de zbor la care şi-au luat bilet. 
 
Săptămâna aceasta, o fotografie cu o cabină plină de astfel de păsări a devenit virală pe social media, după cum remarcă CNN. Ahmet Yasar, cel care a postat imaginea pe Reddit, le-a spus celor de la CNN că şoimii călătoreau spre Jeddah, în Arabia Saudită, iar fotografia a fost făcută de un prieten pilot.
 
Într-adevăr, nu este neobişnuit să călătoreşti însoţit de o astfel de pasăre cu operatorii din Golf, însă să aibă atât de mulţi la bord a fost o supriză pentru pilot - operatorii aerieni restricţionează numărul şoimilor până la un maximum de şase.
 
Expertul în cultura arabă Nasif Kayed, a declarat pentru CNN că un şoim poate să coste între 2.000 de dirhami (circa 544 de dolari) şi 70.000 de dirhami (peste 19.000 de dolari). ”Depinde de ceeea ce cauţi şi câţi bani vrei să cheltuieşti. (...) Costul lor este influenţat de rasă - unii sunt crescuţi pentru vitză, alţii pentru faptul că pot vâna pe distanţe lungi.”
 
În Emiratele Arabe Unite, şoimii trebuie să aibă propriul lor paşaport, emis de Ministrul Mediului şi Apelor. Scopul acestuia este să prevină contrabanda cu şoimi. Documentul este valabil timp de trei ani şi costă aproximativ 130 de dolari. Între 2002 şi 2013, guvernul a eliberat mai mult de 28.000 de paşapoarte pentru şoimi. Kayes spune că şoimii pot fi antrenaţi în şase luni, iar bărbaţii din Emirate au o legătură specială cu ei. ”Pentru noi, reprezintă curajul, perseverenţa, determinarea şi libertatea.”
Proprietarul şoimilor din fotografie a cumpărat bilete pentru fiecare în parte, dar câteva companii aeriene permit pasagerilor să zboare cu păsările pe scaunul lor. 
 
Potrivit site-ului companiei, Qatar Airways  permite fiecărui pasager să fie însoţiţi de câte un şoim, cu menţiunea că în întreaga cabină este permis un maximum de şase şoimi - costul este cuprins între 115 şi 1.620 de dolari.  Etihad are reguli asemănătoare în ce priveşte zborurile cu şoimi, dar Emirates solicită ca toate animalele care călătoresc cu stăpânii lor să fie închise în cuşti. 
 
Royal Jordanian Airlines permite călătoria cu câte doi şoimi pe scaun şi un maximum de 10-12 şoimi în cabină în acelaşi timp.
 
Se pare că şi alte companii aeriene sunt deschise la acest comportament: operatorul aerian german Lufthansa a sugerat că ar putea permite pasagerilor să călătorească împreună cu şoimii lor la bord în viitor - a dezvoltat un prototip de loc pentru păsări în 2014, pe care l-au denumit ”The Falcon Master”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.