Asasinarea lui Boris Nemţov dezvăluie tensiunile dintre taberele de la Kremlin

Autor: Iuliana Enache Postat la 12 martie 2015 94 afişări

Uciderea opozantului rus Boris Nemţov în apropierea Kremlinului a dezvăluit tensiunile dintre diferitele tabere din interiorul sistemului de conducere al preşedintelui Vladimir Putin, care rareori pot fi văzute.

Nicio persoană din exterior nu poate şti cu siguranţă ce se întâmplă în spatele zidurilor de cărămidă roşie ale Kremlinului, dar unii dintre asociaţii lui Nemţov susţin că împuşcarea lui este folosită de unul dintre grupuri pentru a-i trimite un mesaj lui Putin că este nemulţumit şi că vrea să fie luat în seamă.

Acest lucru ar reprezenta o provocare pentru bazele sistemului vechi de 15 ani al lui Putin, construit o piramidă de putere rigidă şi pe prezumţia unei loialităţi de nezdruncinat.

"Cred că Putin, chiar foarte sincer, a fost tulburat şi chiar înspăimântat", a declarat Vadim Prohorov, avocatul lui Nemţov, despre orele de după asasinatul din 27 februarie.

"Pentru că poţi face acest lucru în apropierea Kremlinului, atunci nu este posibil să o faci şi pe drumul urmat de coloana oficială (prezidenţială)?", a declarat el pentru Reuters.

Alimentând zvonurile care circulă la Moscova, Putin şi-a anulat în această săptămână o vizită în Kazahstan fără alte explicaţii. Un oficial kazah a declarat că Putin este bolnav, în timp ce Kremlinul susţine că este sănătos şi lucrează ca de obicei.

Cine sunt cei din taberele implicate în această rivalitate sau dacă această rivalitate există, este imposibil de stabilit cu exactitate pentru că nimeni nu a recunoscut public vreo divergenţă serioasă.

Analiştii atrag atenţia asupra semnelor de tensiune dintre puternicul lider al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, pe de o parte, şi agenţiile de securitate ale statului rus, pe de altă parte.

Cronologia evenimentelor la 13 zile după asasinarea lui Nemţov este o sumă de relatări conflictuale şi mesaje confuze, de la diferite instituţii media. Această imagine contrastează cu gestionarea meticuloasă asociată de obicei cu Kremlinul.

Kadîrov avansează teoria că Nemţov a fost ucis de un grup de islamişti pentru că a apărat public Charlie Hebdo, săptămânalul francez atacat de militanţi în ianuarie pentru că a publicat caricaturi ale Profetului Mahomed.

Această versiune a fost contrazisă de dovezile publicate în presa rusă. Un ziar susţine că Dadaiev îl supraveghea pe Nemţov cu luni înainte de atacul din 7 ianuarie asupra Charlie Hebdo.

Versiunea lui Kadîrov asupra evenimentelor nu a fost susţinută nici de anchetatori. Ei au refuzat să comenteze în legătură cu presupusele motive ale celor doi bărbaţi pe care i-au acuzat în acest dosar sau despre cele trei persoane reţinute dar care nu au fost puse sub acuzare.

Suspecţii aflaţi în detenţie sunt din Cecenia musulmană, dar acest lucru nu îi face islamişti. Există numeroase cazuri în care poliţia a acuzat cecenii că acţionează ca mercenari în comiterea unor asasinate.

De obicei, atunci când un subiect este important pentru Kremlin, oficialii sunt meticuloşi în a se asigura că presa oficială urmăreşte strict aceeaşi linie, potrivit jurnaliştilor ruşi care s-au confruntat cu acest tratament.

Serghei Şarov-Delaunai, un consilier al lui Nemţov, a declarat că el are mai multe teorii în legătură cu motivul crimei, dar unul este că aceasta face parte dintr-o luptă de putere internă.

"Ar putea fi unele grupuri în cadrul autorităţilor care încearcă să pună presiune pe Putin, să îşi consolideze poziţia şi să forţeze scenarii chiar mai radicale", a declarat el pentru Reuters.

Kadîrov îşi declară oficial loialitatea faţă de Putin dar reprezintă şi un risc pentru el. Kadîrov a reprimat insurgenţa împotriva Moscovei în Cecenia, ajutându-l pe Putin să îşi consolideze puterea. În schimb, Putin i-a oferit un grad ridicat de autonomie pentru a-şi conduce regiunea după cum doreşte. Înţelegerea a fost până în prezent un succes pentru ambii oficiali, dar unii observatori susţin că Ramzan Kadîrov îşi depăşeşte atribuţiile.

"Dacă Putin îl poate pune la punct pe Kadîrov, atunci acest lucru îi va consolida poziţia în anturajul său, în timp ce are mare nevoie de acest lucru", a declarat Gheorghi Satarov, consilier al fostului preşedinte Boris Elţîn.

Există şi indicii că aliaţii naţionalişti ai lui Putin, printre care se numără şi oficiali din Guvern, sunt divizaţi.

În timp ce intervenţia lui Putin în Ucraina a înfuriat Occidentul, pentru unii dintre cei de acasă el nu a mers suficient de departe.

Mulţi vor ca Rusia să ajute la extinderea teritoriului deţinut de separatiştii din sud-estul Ucrainei, pentru a include în întregime regiunile Lugansk şi Doneţk.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
NEMŢOV,
KREMLIN
/actualitate/asasinarea-lui-boris-nemtov-dezvaluie-tensiunile-dintre-taberele-de-la-kremlin-13976508
13976508
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.