Atacurile împotriva musulmanilor, la un "nivel fără precedent" în SUA după atentatele de la Paris
Atacurile împotriva musulmanilor au atins "un nivel fără precedent" în SUA, alimentate de discursuri virulente ale unor republicani cum ar fi Donald Trump, aflat în plină campanie prezidenţială, potrivit principalei asociaţii americane a apărării drepturilor civice ale musulmanilor, relatează AFP.
"Este un lucru nemaivăzut într-o perioadă atât de scurtă", nici după atentatele din 11 septembrie din Statele Unite, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Consiliului privind relaţiile americano-islamice (CAIR), Ibrahim Hooper.
Începând cu 13 septembrie, au fost semnalate în toată ţara zeci de incidente îndreptate împotriva musulmanilor: focuri de armă împotriva unei moschei din oraşul Meriden (în statul american Connecticut), unde Biroul Federal de Investigaţii (FBI) participă la anchetă; vandalism împotriva unui centru islamic din oraşul Pflugerville (statul Texas), unde uşa instituţiei a fost acoperită cu excremente, act calificat de poliţie drept "infracţiune motivată de ură"; un grafitti cu Turnul Eiffel în semn de pace - simbol al atentatelor de la Paris - realizat pe clădirea unui centru islamic din oraşul Omaha (statul Nebraska).
În Texas, şase incicente de acest tip au fost semnalate. Corpurile exterioare de iluminat şi uşa de sticlă a unei moschei din Lubbock au fost sparte. În oraşul Corpus Christi, centrul islamic a primit ameninţări care le cer credincioşilor "să se convertească la creştinism înainte să fie prea târziu", potrivit CAIR. În Irving, o manifestaţie în faţa unui centru islamic a denunţat "islamizarea Americii". Un bărbat în uniformă militară a fost arestat în San Antonio, după ce a intrat într-o moschee, insultându-i pe credincioşii care se rugau.
CAIR a menţionat de asemenea că focuri de armă au fost trase împotriva locuinţei unui cuplu musulman în Orlando (Florida), o femeie care purta văl a fost tratată drept "teroristă" şi un şofer de taxi creştin din Etiopia, confundat cu un musulman, a fost aparent lovit şi ameninţat de un pasager care declara că este înarmat, în Charlotte (Carolina de Sud).
"Au avut loc multe incidente după atentatele de la 11 septembrie, dar pe vremea aceea, exista de asemenea multă susţinere pentru comunitatea musulmană. Acest lucru nu mai este valabil acum", a explicat Hooper.
Potrivit acestuia, retorica împotriva musulmanilor observată după atentatul împotriva Charlie Hebdo s-a agravat, alimentată de discursul politic extrem al unor candidaţi republicani pentru funcţia de la Casa Albă.
"Constatăm banalizarea urii împotriva musulmanilor din partea unor oameni precum Donald Trump sau Ben Carson. Acest lucru conferă un sens fals de legitimitate celor care ar vrea să comită infracţiuni motivate de ură", a precizat Hooper. Iar liderii politici "nu răspund, nu reacţionează la acest puseu de ură împotriva antimusulmanilor".
Miliardarul Donald Trump, care se află în fruntea sondajelor în tabăra republicană, a afirmat recent că a văzut imagini cu "mii" de musulmani care aplaudau prăbuşirea turnurilor World Trade Center pe data de 11 septembrie, din statul vecin New Jersey. El a adăugat că intenţionează fişarea musulmanilor, inclusiv impunerea unei cărţi de identitate speciale pentru aceştia. El şi-a manifestat de asemenea ostilitatea faţă de primirea refugiaţilor sirieni, atitudine împărtăşită şi de 30 de guvernatori din 50 de state americane. Republicanul Ben Carson i-a comparat pe refugiaţii sirieni cu "câini turbaţi".
În contextul campaniei prezidenţiale, "atentatele de la Paris au avut un impact foarte negativ asupra comunităţii musulmane", a comentat Shamsi Ali, imamul centrului islamic Jamaica din Queens, New York. "Musulmanii sunt îngrijoraţi", a declarat el pentru AFP.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro