Bâlbâielile din administraţie îngreunează derularea unor investiţii de peste 420 mil. euro: Ministerul Economiei a întârziat şase luni până la semnarea contractelor pentru ajutoare de stat, ceea ce se vede în stadiul fabricilor
Fabricile construite cu ajutor de stat de la Ministerul Economiei, care a lansat o schemă dedicată industriei prelucrătoare, sunt încă în stadiul de construcţie, deşi pentru câţiva dintre cei opt câştigători semnarea mai devreme a contractului de finanţare ar fi putut reprezenta chiar demararea investiţiei.
♦ Ministerul Economiei a anunţat în aprilie 2023 cei opt câştigători ai ajutoarelor de stat pentru industria prelucrătoare, iar contractele au fost semnate abia la finalul anului, spun producătorii ♦ Pentru unii jucători semnarea din timp a contractelor aducea deja livrarea de fabrici funcţionale şi recrutarea a sute de oameni.
Fabricile construite cu ajutor de stat de la Ministerul Economiei, care a lansat o schemă dedicată industriei prelucrătoare, sunt încă în stadiul de construcţie, deşi pentru câţiva dintre cei opt câştigători semnarea mai devreme a contractului de finanţare ar fi putut reprezenta chiar demararea investiţiei.
Companiile din industria prelucrătoare care vor beneficia de ajutorul de stat sunt Non-Woven Global Sr, Eco Partnersheep Insulation, Alex Melcovich BH, Ecobac Sal, Hi-Q Solutions Invest, Feruccio Com, Andreas Ro Construct şi Chimcomplex.
„Depunem eforturi consistente pentru a recupera timpul pierdut de la momentul anunţului proiectelor câştigătoare (aprilie 2023) şi până la semnarea contractelor de finanţare în decembrie anul trecut. Construcţia va fi demarată în prima jumătate a lunii iunie, iar echipamentele sunt date în lucru, astfel încât stăm foarte bine în ce priveşte graficul de implementare.
Succesul şi rapiditatea implementării proiectelor depind însă şi de promptitudinea cu care Ministerul răspunde clarificărilor beneficiarilor ajutorului de stat“, a spus Alex Melcovich, administrator al companiei cu acelaşi nume. El şi şi Ruxandra Melcovich deţin Merlins Beverages, care este un business fondat în urmă cu aproximativ opt ani. Brandul etalon al companiei este Vitamin Aqua.
Alex Melcovich BH SRL s-a angajat să invească 245,8 milioane de lei într-o unitate de producţie de băuturi răcoritoare. Practic, acesta este cel mai mare proiect aprobat pentru a primi ajutor de stat de la Ministerul Economiei. „Având în vedere că este prima schemă de acest gen pe care o gestionează Ministerul Economiei (prin Direcţia politici industriale şi competitivitate), avem convingerea că există tot interesul la nivelul conducerii ministerului pentru a asigura cadrul necesar astfel încât proiectele să se implementeze cu succes şi, în măsură în care este posibil, chiar mai devreme decât am programat“, a mai spus Alex Melcovich.
La rândul lui, Cristian Mercioniu, proprietar al Eco Partnersheep Insulation şi Eco Friendsheep, care a depus un proiect de 182 mil. lei (în jur de 35 mil. euro) pentru a construi cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa, spunea recent că estimarea iniţială pentru operaţionalizarea fabricii a fost în 2024, dar s-a decalat din cauza întârzierilor de la minister.
„Dacă se semna contractul cu Ministerul Economiei în timp util puteam să vorbim acum de funcţionarea ei, fără nicio problemă. S-a decalat practic cu aproape un an. (...) Utilajele se montează progresiv şi apoi în maximum 6 luni fabrica va ajunge la capacitate maximă de producţie. Vor lucra 240 de persoane în trei schimburi şi vom avea un flux continuu“, a punctat el.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 34 de milioane de euro, cuprinzând cheltuielile eligibile şi cheltuielile neeligibile ale proiectului. Ajutorul de stat se ridică la 22,2 milioane de euro, iar restul va fi acoperit din surse proprii şi credite bancare. Mai bine de 90-95% din producţia fabricii ar trebui să meargă la export, iar estimarea este că în februarie-martie 2025 va realiza deja primele tone de lână procesată“.
Pe de altă parte, Ninel-Aurelian Alexandru, fondator al Feruccio Com, companie care va realiza cu pe aceeaşi schemă de ajutor o fabrică de prefabricate din beton în comuna Ariceştii Rahtivani (jud. Prahova), spune că proiectul merge conform planului.
„Am semnat contractul pentru ajutorul de stat pe 15 decembrie. A fost nevoie de clarificări, am transmis toate datele necesare, iar acest lucru necesită timp şi din partea noastră şi din partea lor. Noi am depus dosarul pentru obţinerea certificatului de urbanism, am demarat prima licitaţie de utilaje, care în 20 de zile se va finaliza. Proiectul este gata, suntem în linie dreaptă, conform graficului. Noi trebuia ca în cel mult şase luni de la semnarea contractului să semnez preluarea a cel puţin a unui utilaj, conform contractului. Anul viitor va fi finalizată invesiţii“ a precizat Ninel-Aurelian Alexandru.
Investiţia totală în această fabrică de prefabricate de beton se ridică la 109 mil. lei, din care 70% reprezintă ajutor de stat. În această unitate vor lucra peste 100 de oameni.
Scandal după anunţarea câştigătorilor şi întrebări fără răspuns
După ce Ministerul Economiei a anunţat la începutul lunii aprilie care sunt proiectele selectate pentru a primi ajutor de stat, au început o serie de discuţii referitoare la modul în care aceste proiecte au fost analizate şi mai apoi aprobate.
Companiile au putut aplica până pe 16 decembrie 2022 pentru schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, pentru investiţii în producţia locală. 97 de companii au aplicat, dar doar 8 dintre acestea s-au calificat pentru sprijin. Cele 8 companii au în total 15 angajaţi şi profit şi de 80-90% din cifra de afaceri, acesta fiind unul dintre criteriu de departajare. În aceeaşi vreme, nu s-au calificat pentru finanţare companii cu mii de angajaţi, precum Chimcomplex şi Liberty Galaţi. În total, 21 de companii au obţinut punctaj maxim, dar rentabilitatea cifrei de afaceri, adică profitul raportat la cifra de afaceri, a fost criteriu de departajare. Aşa au ajuns companii din industria prelucrătoare, care au o marjă de profit în linie cu piaţa, să nu obţină finanţare şi alte companii care raportează profit în valoare de 80% din cifra de afaceri să obţină finanţarea.
„Cei 8 câştigători ai licitaţiei făcute de ministerul Economiei trebuie judecaţi după anvergura investiţiilor asumate, respectiv 2,1 miliarde de lei – aproximativ 430 de milioane de euro - nu după cifrele de bilanţ prezentate, care pot părea derizorii. În spatele acestor companii stau puternice companii globale, cu resurse economice şi capacitate puternice de investiţii“, precizau reprezentanţii Ministerului Economiei.
Ulterior, compania Eco Wind Power, controlată de Dorinel Umbrărescu, Mirela, Alexandru şi Petru Umbrărescu, care se ocupă de tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase, a ieşit de pe lista celor opt firme selectate la semnarea contractelor de ajutor de stat la Ministerul Economiei, deşi fusese iniţial în aprilie anul trecut desemnată câştigătoare pe această listă.
În locul firmei lui Umbrărescu a intrat pe lista ajutoarelor de stat Chimcomplex, cea mai mare companie industrială antreprenorială, controlată de Ştefan Vuza. Practic, rezentanţii Ministerului Economiei spuneau că întreprinderea Eco Wind Power a solicitat reîncadrarea investiţiei pe un sector de activitate „care nu este eligibil conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea articolelor 107 şi 108 din tratat, cu modificările şi completările ulterioare“. Ministerul nu a oferit alte informaţii cu privire la ce prevedea proiectul iniţial şi cum s-a schimbat acesta.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro