Banca centrală a Rusiei a redus dobânda cheie pentru a doua oară în acest an, la 14%
Banca centrală a Rusiei a redus vineri dobânda de politică monetară cu 1 punct procentual, la 14%, în linie cu aşteptările analiştilor, în condiţiile în care economia rusă este pe punctul de a intra în recesiune pentru prima oară în ultimii şase ani.
Aceasta este a doua scădere a dobânzii cheie efectuată de banca centrală de la începutul anului. În urma şedinţei din luna ianuarie, instituţia bancară a decis să reducă dobânda de politică monetară cu două puncte procentuale, de la 17% la 15%, relatează Bloomberg.
Rubla a scăzut cu 0,2% faţă de dolar, în urma anunţului băncii centrale, la 61,3280 unităţi pentru un dolar.
"Stabilitatea rublei ar putea fi un semn că investitorii se aşteptau la o tăiere chiar mai mare a dobânzii cheie", a declarat Per Hammarlund, analist al băncii SEB.
Preţurile de consum au crescut cu 16,7% în februrie comparativ cu aceeaşi lună din 2014, în timp ce, în ianuarie, rata inflaţiei s-a situat la 15%, în contextul în care rubla s-a depreciat semnificativ, iar Moscova a impus interdicţii asupra importului de alimente din statele UE şi SUA, ca răspuns la măsurile luate de acestea împotriva Rusiei, din cauza conflictului din Ucraina.
Guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiullina, estimează că inflaţia va încetini pe fondul contractării economiei ruse şi al reducerii cererii interne.
Produsul intern brut a scăzut cu 1,5% în ianuarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit primelor estimări ale guvernului rus. Economia ar putea să se contracte cu 3% în acest an, după ce anul trecut a crescut cu 0,6%, conform prognozei guvernului de la Moscova.
În luna decembrie a anului trecut, banca centrală a Rusiei a crescut dobânda cheie de la 10,5% la 17%, aceasta fiind cea mai importantă majorare într-o singură etapă din ultimii 16 ani. Pe parcursul anului trecut, banca centrală a majorat dobânda de politică monetară de şase ori, de la 5,5%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro