Banca portugheză Millennium a provizionat 34 milioane euro pentru vânzarea subsidiarei din România

Autor: Marius Oncu Postat la 29 iulie 2014 46 afişări

Banca portugheză Millennium bcp a constituit un provizion de 34 de milioane de euro pentru vânzarea subsidiarei din România, ale cărei pierderi au fost reduse de peste trei ori în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă anul trecut, la 1 milion de euro.

Vânzarea subsidiarei din România a fost negociată în ultima etapă cu Raiffeisen Bank (Austria) şi OTP Bank (Ungaria), instituţia de credit austriacă renunţând de curând la discuţii. Potrivit unor surse bancare, portughezii au ajuns la un acord de principiu cu banca de stat din Ungaria, dar tranzacţia ar putea fi condiţionată de obţinerea unor derogări de la BNR.

În primele şase luni din 2013, operaţiunile din România au cauzat o pierdere de 3,4 milioane de euro, în timp ce în primul trimestru din acest an rezultatul negativ a fost de 900.000 de euro.

Reducerea substanţială a pierderii, care a ajuns la numai 100.000 de euro în trimestrul al doilea, este datorată scăderii costurilor operaţionale şi a provizioanelor pentru credite neperformante, precum şi majorării veniturilor din comisioane, se arată într-un raport al grupului portughez.

Veniturile din operaţiuni bancare au scăzut cu 9% în prima jumătate a anului, de la 13,6 milioane de euro anul trecut la 12,4 milioane de euro, ca urmare a evoluţiei mai slabe a încasărilor din operaţiuni de trading.

Costurile operaţionale au fost reduse în perioada analizată cu 17%, de la 14,9 milioane de euro la 12,4 milioane de euro.

Soldul brut al creditelor a scăzut cu 7,7%, de la 489 de milioane de euro în iunie anul trecut la 452 milioane de euro în iunie anul acesta. La sfârşitul anului trecut, Millennium avea în România un sold brut al creditelor de 488 milioane de euro.

Depozitele au consemnat un declin anual mai lent, de 3,9%, de la 357 milioane de euro la 343 milioane de euro. Depozitele atrase de la clienţi se situau în luna decembrie la 365 milioane de euro.

Totodată, banca portugheză menţionează că şi-a redus portofoliul de titluri de stat româneşti cu 40% faţă de finele anului trecut, de la 98 milioane de euro la 59 milioane de euro.

Numărul de sucursale a scăzut la 56, de la 65 în iunie anul trecut, nivel la care s-a aflat şi în luna decembrie. Numărul angajaţilor este, de asemenea, în scădere, de la 562 în decembrie la 528 în iunie 2014.

În 2013, Millennium bcp a consemnat în România o pierdere de 5,9 milioane de euro, de patru ori mai mică faţă de rezultatul negativ de 24,1 milioane de euro înregistrat în 2012.

La nivel de grup, Millennium bcp a raportat pentru primul semestru al acestui an o pierdere de 62 milioane de euro, semnificativ mai mică faţă de rezultatul negativ de 488 milioane de euro din prima jumătate a anului trecut, influenţat puternic de divizia din Grecia, care a fost vândută între timp.

Vânzarea subsidiarei din România a fost convenită de Millennium bcp în vara anului trecut cu reprezentanţii Comisiei Europene, în cadrul unui program de restructurare şi recapitalizare. Termenul limită pentru vânzare este de iunie 2015.

Millennium bcp a primit, în 2012, pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub formă de obligaţiuni convertibile, din împrumutul de 78 miliarde euro atras de Portugalia de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În schimb, BCP s-a angajat să implementeze un program de restructurare care include şi vânzări de active.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MILLENNIUM,
ROMÂNIA,
REZULTATE
/actualitate/banca-portugheza-millennium-a-provizionat-34-milioane-euro-pentru-vanzarea-subsidiarei-din-romania-12998562
12998562
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.