Băncile sunt sub presiunea restructurării: 400 de sucursale închise şi peste 2.340 de angajaţi au plecat, iar procesul va continua

Autor: Claudia Medrega Postat la 02 decembrie 2019 171 afişări

Băncile sunt sub presiunea restructurării: 400 de sucursale închise şi peste 2.340 de angajaţi au plecat, iar procesul va continua

♦ Restructurarea sistemului bancar a continuat în primele nouă luni din acest an atât pe componenta reţelei teritoriale, cât şi din punctul de vedere al numărului de angajaţi ♦ Numărul sucursalelor a scăzut într-un an cu 397, în timp ce numărul bancherilor s-a diminuat cu 2.346 comparativ cu primele nouă luni din 2018.

Băncile care activează pe piaţa locală aveau la sfârşitul lunii septembrie 4.077 de sucursale şi agenţii, în timp ce numărul salariaţilor a scăzut până la 52.908, după cum reiese din datele transmise de Banca Naţională.

Ajustarea reţelei teritoriale a băncilor din ultimii ani a venit nu doar în urma tăierii costurilor, ci şi pe fondul consolidării sectorului bancar, în urma fuziunilor şi achiziţiilor, precum şi a tranzacţiilor cu portofolii. Ultimii trei ani au adus achiziţii ale unor bănci de către alţi jucători din piaţă, iar în urma acestor tranzacţii a început să se vadă în statistici consolidarea sistemului bancar.

De la izbucnirea crizei economice se constată că 18.714 salariaţi au plecat din sistem, scăderea fiind de peste 26%. Totodată, 2.475 de unităţi bancare s-au închis în această perioadă, adică 37,8%. Practic, după mai mult de un deceniu, aproape 40% din numărul de unităţi bancare au dispărut şi mai mult de un sfert din numărul de angajaţi a ieşit din sistemul bancar românesc, criza financiară afectând şi acest sector.

Infrastructura industriei bancare a atins apogeul în anul de boom economic şi explo­zie a creditării 2008, când reţelele teritoriale au ajuns la un record de 6.552 de sucursale şi agenţii în care lucrau peste 71.600 de angajaţi.

Restructurările operate pe piaţa bancară locală au fost destul de ezitante la începutul crizei economice, însă s-au accentuat ulterior.

Băncile au în continuare cheltuieli de func­ţionare mari, în ciuda procesului de res­truc­turare a unităţilor teritoriale, în con­diţiile în care cu toate că numărul salariaţilor a scăzut faţă de anul trecut, salariile au fost ma­jorate. În ceea ce priveşte cheltuielile de personal din bănci, după scăderile din anii de criză, salariile bancherilor au intrat pe un trend ascendent în ultimii ani. Salariul mediu din bănci este în jur de 5.000 de lei net/lună. Pe ansamblul întregului an 2018, salariul mediu din bănci era de 4.945 de lei net/lună. Comparativ cu anul 2008, salariul mediu net al bancherilor este mai mare cu circa 1.000 de lei. Câştigul mediu net al bancherilor este aproape dublu faţă de salariul mediu net pe economie. Însă, ritmul de creştere al salariilor din bănci rămâne sub evoluţia salariului mediu net de la nivelul întregii economii.

După un deceniu, cu toate creşterile salariale din ultimii ani, bancherii au ajuns pe locul 7 în topul celor mai bine plătiţi salariaţi din economie, coborând de pe primul loc deţinut în 2008.

Bancherii au amintit frecvent în ultimii ani eforturile realizate pentru scăderea costurilor. Dar rămâne întrebarea dacă în anii de criză instituţiile de credit au ajustat reţelele teritoriale pe măsura ajustării businessului lor cu clienţii şi dacă putem să vorbim despre eficienţă sau nu. În perioada următoare, restructurarea sistemului bancar local ar putea să continue având în vedere şi digitalizarea, care câştigă teren în banking, într-un ritm alert la nivel internaţional şi ceva mai lent pe plan intern.

În ultimii trei ani, sistemul bancar a raportat profituri din ce în ce mai mari. După primele nouă luni din acest an sistemul bancar a reuşit să obţină un profit net de circa 5 mld. lei.

Restructurarea sistemului bancar a continuat în 2018 şi s-a intensificat faţă de 2017. Pe parcursul întregului an 2018 au fost închise 214 sucursale şi agenţii bancare şi 1.307 salariaţi au plecat din sistem. În 2017, ritmul restructurării se intensificase comparativ cu 2016 doar în ceea ce priveşte reţeaua teritorială a băncilor, însă nu şi în privinţa numărului de salariaţi.

La sfârşitul anului trecut erau 53.737 de salariaţi la nivelul întregului sistem bancar, iar numărul sucursalelor şi agenţiilor bancare coborâse spre 4.300.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
sistem bancar,
restructurare,
salariati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.