Benzina premium a sărit de pragul de 7 lei pe litru după scumpiri accelerate de la începutul anului. Carburanţii au luat 5% în ianuarie şi peste 30% faţă de anul trecut
Potrivit datelor din Oil Bulletin, care reuneşte evoluţia preţului produselor petroliere din statele europene, în perioada 3-24 ianuarie benzina s-a scumpit în România cu 4%, iar litrul de motorină a câtigat într-un interval atât de scurt 5%.
De la începutul anului barilul de petrol s-a scumpit cu circa 10$, spărgând pragul de 90 de dolari, iar specialiştii estimează că acesta este abia începutul. În România, ajustarea accizei la inflaţie şi preluarea tendinţelor de pe pieţele internaţionale au dus litrul de benzină peste pragul de 7 lei pe litru. Dincolo de facturile la energie şi gaz, alimentarea cu carburanţi devine tot mai greu de suportat.
Potrivit datelor din Oil Bulletin, care reuneşte evoluţia preţului produselor petroliere din statele europene, în perioada 3-24 ianuarie benzina s-a scumpit în România cu 4%, iar litrul de motorină a câtigat într-un interval atât de scurt 5%.
În ultima săptămână însă, au avut loc alte scumpiri, astfel că potrivit datelor publice litrul de benzină premium a sărit de pragul de 7 lei.
Datele de pe platforma GazOnline.ro, care include şi un agregator de preţuri la nivel naţional, arată că ieri cel mai ieftin litru de benzină premium din Bucureşti costa 7,04 lei, putând fi achiziţionat de la staţia Petrom de pe Şoseaua Alexandriei.
Benzina standard avea un preţ de 6,47 lei la una dintre staţiile gestionate de Lukoil, iar cel mai ieftin litru de motorină din Bucureşti se putea achiziţiona cu 6,48 de lei tot de la o benzinărie Lukoil.
Faţă de prima lună a anului trecut, arată datele din Oil Bulletin, preţurile de acum sunt cu circa 30% mai mari, atât în cazul motorinei, cât şi al benzinei.
Scumpirea carburanţilor are loc în contextul în care de la începutul anului barilul de petrol s-a apreciat cu circa 10$, de la 75 de dolari la 84 de dolari, potrivit datelor US Energy Information Administration pentru finalul săptămânii trecute. Ieri însă, un baril de petrol Brent se tranzacţiona deja la peste 90 de dolari.
„Petrolul Brent a atins pentru prima dată în ultimii ani pragul de 90 de dolari pe baril. Acest ultim salt vine pe fondul tensiunilor din Ucraina, dar acesta este unul dintre factorii puţin relevanţi. Factorii cu adevărat importanţi sunt legaţi de fundamentele pieţei. Iar un baril Brent la 90 de dolari ar putea fi doar începutul“, avertizează specialiştii de pe platforma OilPrice.com.
Potrivit acestora, atât producţia statelor OPEC, cât şi cea a celor non-OPEC sunt sub aşteptări. Unul dintre factori, mai ales pentru companiile non-OPEC, este presiunea făcută de acţionari pentru „înverzirea“ companiilor petroliere, lucru care înseamnă mai puţini bani pentru operaţiunile de explorare şi producţie de petrol şi gaze.
Rezultatul? Producţii în scădere, stocuri mici, toate pe fondul unei cereri în revenire.
Scumpirea accelerată a carburanţilor vine oricum în contextul unei creşteri fără precedent a facturilor la energie şi gaze, cu impact în întreaga economie.
Astfel, potrivit datelor ZF, preţul mediu spot de tranzacţionare al energiei a fost anul trecut de 111,4 euro/MWh, nivel semnificativ mai mare faţă de media anului 2020, care a fost de 39 de euro pe MWh.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro