BERD: Creştere economică de 2,4% în acest an, cu riscuri în zona creditării
România va înregistra în acest an o creştere economică de 2,4%, anticipează experţii BERD, în pricipal datorită exporturilor şi cererii interne, principalele riscuri fiind în zona creditării, din cauza creditelor neperformante şi reducerii finanţării transfrontraliere de către băncile străine.
Perspectivele de creştere economică ale României sunt limitate de situaţia dificilă din zona euro, se arată într-un raport publicat marţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Totodată, nivelul ridicat al creditelor neperformante, care depăşesc 20% din soldul total al împrumuturilor, şi continuarea procesului de dezintermediere transfrontalieră de către băncile străine ar putea trage în jos perspectivele de creştere pe termen scurt, prin limitarea ritmului de revenire a creditării, avertizează BERD.
Banca estimează că economia României a crescut anul trecut cu 2,5%, după o rată de creştere de 2,8% în primele nouă luni, datorată în principal exporturilor şi agriculturii.
BERD a investit anul trecut 510 milioane euro în România, participând la 32 de proiecte.
Investiţiile BERD în România totalizează 6,4 miliarde euro, în proiecte cu o valoare totală de 20,3 miliarde euro, potrivit datelor băncii.
Economia românească a crescut cu 4,1% în trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, susţinută de exporturi şi recolta agricolă bună.
Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a declarat săptămâna trecută că anul trecut creşterea economică a României a fost probabil "mai aproape" de 3%, peste estimarea Guvernului, ca urmare a recuperării consumului în trimestrul al patrulea.
Premierul Victor Ponta a declara anterior că România a încheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB şi o creştere economică de 2,7%, mai mare decât cea prognozată.
Pentru anul trecut, Guvernul, FMI şi Comisia Europeană au anticipat o creştere economică de 2,2%, faţă de o prognoză iniţială mai precaută, de 1,6%. Pentru acest an, Guvernul şi instituţiile financiare internaţionale anticipează o creştere de 2,1-2,2% a PIB.
România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.
Banca Mondială anticipează pentru acest an o creştere de 2,5% a economiei României, similară cu cea estimată pentru 2013, indicatorul urmând să accelereze uşor anul viitor, la 2,7,%, potrivit Prognozei Economice Globale publicată săptămâna trecută de instituţia financiară internaţională.
Deşi revenirea economică a accelerat în statele cu economii dezvoltate, inclusiv în SUA şi zona euro, retragerile de capital de pe pieţele emergente au continuat şi vor persista, cel mai probabil, pe măsură ce banca centrală a Statelor Unite va restrânge, în etape, programul de achiziţii de obligaţiuni, notează BERD.
Astfel, statele emergente din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est au nevoie să adopte reforme structurale şi să gestioneze efectele persistente ale crizei, inclusiv nivelurile ridicate ale creditelor neperformante şi şomajul.
Totodată, regiunea pare să fie vizată de o intensificare a procesului de reducere a finanţării transfrontaliere de către băncile-mamă din vest, se spune în raport. Procesul întârzie revenirea creditării, care s-a menţinut la niveluri negative sau apropiate de zero în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Sud-Est.
În statele unde creditarea a urcat anul trecut, principalul motor de creştere au fost împrumuturile în monedă locală, inclusiv Bulgaria, Ungaria şi Polonia.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro