Bilantul Fondului Proprietatea dupa prima luna la Bursa: 1,6 mld. actiuni tranzactionate
Peste 1,6 miliarde de actiuni ale Fondului Proprietatea au fost tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti in prima luna de la listarea Fondului, reprezentand 11,8% din capitalul acestuia. Valoarea tuturor tranzactiilor cu actiunile Fondului a depasit 1 miliard de lei, iar numarul total de tranzactii a fost de peste 27.191 in prima luna, conform BVB.
Fondul Proprietatea are cel mai mare free-float de la BVB (volum de actiuni aflate la tranzactionare) - 5,2 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) si este cea mai lichida actiune de la BVB, iar capitalizarea BVB a crescut cu 8,2 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro) prin listarea Fondului Proprietatea.
"Este important sa mentionam ca in ziua listarii pretul actiunii era mai mare, respectiv discountul era mai mic fata de perioada in care actiunile se tranzactionau pe piata gri. Acesta este cu adevarat un inceput foarte bun", a comentat Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, din care face parte Franklin Templeton, administratorul Fondului.
Listarea Fondului a dus la triplarea valorii medii zilnice a tranzactiilor fata de 2009 si 2010, la o valoare medie a tranzactiilor echivaland cu 59% din valoarea totala tranzactionata la BVB.
Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea, afirma ca prioritatea Franklin Templeton este de a creste valoarea companiilor din portofoliul Fondului, care va presupune urmatoarele demersuri initiate de companie:
@ Introducerea practicilor corecte de guvernanta corporativa si eficientizarea proceselor de decizie din companiile din portofoliu
@ Asigurarea respectarii practicilor corecte de guvernanta corporativa in activitatea companiilor din portofoliu prin reprezentarea Fondului Proprietatea in consiliile de administratie a peste 20 de companii din portofoliu.
@ Consilierea conducerii companiilor din portofoliu pentru luarea unor masuri de imbunatatire a eficientei, profitabilitatii si transparentei in companiile controlate de stat (de exemplu, incurajand Guvernul sa schimbe planurile existente referitoare la cei doi campioni energetici Electra si Hidroenergetica)
@ Aducerea de expertiza straina si finantare suplimentara pentru companiile din portofoliu
@ Imbunatatirea transparentei Fondului Proprietatea (raportari mai detaliate pentru companiile nelistate din portofoliu)
@ Sustinerea si consilierea cu privire la ofertele publice initiale si ofertele secundare planificate pentru companiile controlate de stat
@ Analizarea si realizarea de noi investitii pentru Fondul Proprietatea in Romania, dar si in alte tari din centrul si estul Europei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro